Így lett mókus a híres énekesnő (VIDEÓ)

2024. október 08. 06:04

Köze van Szegedhez.

2024. október 08. 06:04
null

Nyitókép: Highlights of Hungary / Emmer László

Elindult a Highlights of Hungary idei évada, amellyel céljuk, hogy a legkiválóbb magyar teljesítményeket díjazzák. A díj jelöltjeit már kiválasztották a Highlights of Hungary nagykövetei, ám a végső döntéshez az Önök szavazatára van szükség.

A közönségszavazás a Highlights of Hungary weboldalán elérhető.

Szirtes Edina Mókus egy különleges világot képvisel a magyar zenei életben. Hegedűművészként, énekesnőként és zeneszerzőként számos műfajban otthon van, és szereti is ezeket vegyíteni. „Valóban létezik a világváltás, a legkisebb, legváratlanabb helyeken. Amikor jóságot adunk, igaz szeretetet, igaz gondolatot. És ehhez a zene a legszebb eszköz” – vallja Edina. Gyermekkora óta a zene világában él, és már akkor eldöntötte, hogy zeneszerzőként fog világokat alkotni. „Már óvodás koromban kimondtam, hogy a zene érdekel, karmester akarok lenni” – meséli.

Ezt is ajánljuk a témában

Korai évek és a zenei alapok

Szirtes Edina Mókus már nagyon fiatalon elindult a zenei pályán. Kecskeméten, a Kodály iskolában tanult hegedülni, majd Szegeden, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerezte meg diplomáját. „Szecsődi Ferenc volt a mesterem, őnála diplomáztam hegedűművészként és emberként is. […] Szecsődi Ferenc mellett Rozgonyi Éva tanárnőtől tanultam meg mindent” – emlékezett vissza Mókus. Apropó mókus: a művésznő harmadik nevét a szegedi konzervatóriumban szerezte. 

Amikor „kislányként” bekerült a „fiatal hölgyek” közé, azok fogták a kezét, vigyáztak rá, anyáskodtak felette, „és abszolút természetes szeretetből rám ragadt a Mókus név”.

Zeneszerzőként Szirtes már fiatalon sikereket ért el. Első komolyabb elismerését 2004-ben kapta az Artisjus díjjal, majd 2007-ben a nemzetközi Songwriting Competition versenyen bekerült a 15 legjobb szerző közé 15 000 induló közül. Azóta számos színházi és filmzenei projektben vett részt, és egyedi zenei világával a magyar zenei élet egyik legsokoldalúbb alkotójává vált. Zenésített már meg verseket, írt klasszikus komolyzenei műveket, Omega-dalokat dolgozott át, megjárta a Carnegie Hallt és írt már zenét cirkusznak is.

A Recirquel és a cirque danse

Az egyik legkiemelkedőbb együttműködése a Recirquel társulattal alakult ki, ahol Vági Bence rendezővel közösen olyan előadásokat hoztak létre, mint a Solus Amor, az IMA és a Paradisum. Az idén szintén Highlights of Hungary díjra jelölt Recirquel előadásaiban Szirtes zenéje különleges atmoszférát teremtett, amelyben összekapcsolta a cirkuszművészetet, a táncot és a zenét. „A legfontosabb, hogy zenészként tevékenykedhetek, megbíznak bennem és lehetőséget adnak, hogy világokat teremtsek, akár a Recirquel társulatnak” – meséli az alkotás öröméről Mókus.

Ezt is ajánljuk a témában

Színházi és filmes projektek

A színház világa szintén fontos része Szirtes Edina Mókus életének. Több színházi darabhoz komponált zenét, köztük a Székesfehérvári Színház nagyszabású nyári előadásaihoz, ahol Dr. Szikora János rendező alkotótársa volt. Az Operettszínházban több mint 200 alkalommal játszották a Szegény Dzsoni és Árnika mesemusicalt, amelynek zenéjét szintén ő szerezte. „Lázár Ervin elmondhatatlan ajándék az életemben” – mesélte a mesemucisal kapcsán. A színházi munkák mellett Mókus filmzeneszerzőként is tevékenykedik. 2022-ben megkapta az Év Legjobb Filmzeneszerzője díjat, amelyet saját bevallása szerint gyermekkori álmainak megvalósításaként él meg.

Zenei sokszínűség és az „összművészet”

Mókus sokoldalúsága abban is megmutatkozik, hogy különböző zenei formációkkal lép fel, mint például a Fabula Rasa vagy a Szirtes Folk Band. Mindemellett szólóprojektek keretében is koncertezik, és folyamatosan új zenei világokat hoz létre. 

„Itt nem rólam van szó, hanem az egész csapatról, a mindenki által teremtett egységről. Nem elég az én egységem, az csak egy kis része valami nagyobbnak”

 – vallja Mókus.

Munkájának része az oktatás is, nyári zenei táborokban is vett már részt, ahol improvizációt és kamarazenét tanított. Hitében fontos szerepet játszik, hogy a fiatalokkal megossza a zene iránti szenvedélyét, és átadja nekik a zenélés, világépítés örömét. „Ars poeticaként egyszer megfogalmaztam magamban, hogy amikor a táborokban tanítok, csodálatos a fiatalok lelkesedése. Amikor rájuk lehet kapcsolódni. Az egész folyamatot jellemzi, hogy nem tetszeni, tetszelegni kell, hanem hagyni kell mindenkit virágozgatni, egyszerűen nem feladni azt, hogy világot akarjon váltani az ember.”

A zene nemcsak egyéni műfaj, hanem közösségi élmény is, zenésznek és közönségnek egyaránt: „szerencsések vagyunk, hogy minden egyes zenész arra van meghívva, hogy együtt élje át azt, amit épp akkor játszunk, hogy hogyan kel a darab életre általunk.” A jövőre nézve bár rengeteg terve van Szirtesnek, de ezek közül kiemelkedik a jövő évi szólókoncertje a MÜPÁ-ban, ahol a felcsendülő műveiben a klasszikus zenét fogja a népzenei motívumvilággal, díszítőrendszerrel ötvözni.

Nagyköveti méltatás – Lackfi János 

Szirtes Edina Mókus nemcsak egyik legsokoldalúbb, legelsöprőbb hangú, legkreatívabb zenészünk. Nem pusztán egyszemélyes zenekar. Több annál, ő természeti jelenség. Annyira elsöprő, annyira öntörvényű, annyira megkérdőjelezhetetlen. Egy orkánra, egy vulkánra vagy egy tengerre lehet mondani, hogy kevesebbel is beértük lett volna, vagy hogy nem pont erre gondoltunk, de hogy ne lenne elemi erejű, önazonos és lenyűgöző, azt aligha. És amikor ezt a természeti jelenség-hasonlatot említettem egyik fellépés alkalmával, Mókus a rá jellemző szerénységgel hessegette el ezt a gondolatot. Pedig az ő kozmikus muzsikájában összeér Észak és Dél, Nyugat és Kelet, ritmus és meditáció, líra és szenvedély, folklór és klasszikum, modern és ősi. Csobbanjanak bele bárhol, ez az életmű ellenállhatatlanul magával sodorja hallgatóját. Ja, úgy könnyű, ha valaki mindent IS el tud zenélni, mégis szüntelenül magát adja!

 

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pintyoke-2
2024. október 08. 12:21
Azt hittem, Madonnáról fog szólni a cikk.
Silcon
2024. október 08. 10:31
A Havasi Symphonicban is benne van.
irmag2
2024. október 08. 09:50
Nagy zenei tehetség, de a személyes megnyilvánulásai is kedvesek.
Perczel Éva
2024. október 08. 06:27
Nagyszerű Edinára szavazni fogok, ámbár nagy szégyen, hogy egy platformra került az LMBTQ propagandista Szabó T. Annával, de ez nem az ő bűne!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!