Így csorbítja a baloldal a helyi ellenzék lehetőségeit

2024. október 16. 09:34

Ifj. Lomnici Zoltán tartja, már a 2026-os országgyűlési választás jegyében csorbítják az ellenzéki képviselők jogait.

2024. október 16. 09:34

Nyitókép: Baranyai Krisztina, Ferencváros polgármestere eltörölte a kötelező társadalmi egyeztetéseket is. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt.

Az alkotmányjogász szerint a baloldal mindent megtesz, hogy az önkormányzatokban csorbítsa az ellenzék jogait – írja a Magyar Nemzet. Szerinte több újrázó polgármester a választási győzelmét követően erőteljes központosításba kezdett. Csökkentette a bizottságok számát, megkezdte ellenfelei ellehetetlenítését. Ifj. Lomnici úgy látja, megpróbálják kiüresíteni egyes önkormányzati bizottságok munkáját is. Arra, hogy 2026-ban, egy esetleges baloldali győzelem milyen hatalomgyakorlást hozna kormányzati, országos szinten, máris láthatunk élő, kerületi példákat. Baranyi Krisztina Ferencváros polgármestere drasztikusan átírta az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatát, eltörölte a kötelező társadalmi egyeztetéseket. 

Megfelezte az előterjesztések véleményezésére rendelkezésre álló időt, korlátozta a képviselők jogait, és gyakorlatilag mindenről az újrázó polgármester dönt egyszemélyben Ferencvárosban. Ilyen például az önkormányzati cégvezetők kinevezésének ügye. 

Pikó András is drasztikusan csökkentette az ellenzéki képviselők jogköreit. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Ezt is ajánljuk a témában

A közbeszerzésekben mostantól szintén a polgármester dönt egy személyben, ami szintén az egyszemélyes diktatúrát építi, hogy Baranyi a felügyelőbizottságokba sem delegált tagot az ellenzékből, így nem lesz rálátásuk az önkormányzati cégeknél zajló eseményekre, gazdasági és személyi kérdésekre. Ifj. Lomnici Zoltán szerint, ha egy ellenzéki képviselő jogsértést tapasztal, a közigazgatási bírósághoz fordulhat vagy alaptörvény-ellenes jogalkotás esetén kérheti az Alkotmánybíróságtól az érintett helyi önkormányzati rendelet vagy annak egy rendelkezésének a megsemmisítését.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dixtroy
2024. október 16. 11:20
Ez a baranyi is visszamehetne már a pokolba, ahova tartozik.
atti64
2024. október 16. 10:59
EZ EGY FASZOPO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Zsomi1984
2024. október 16. 10:58
Jól látszik, hogy a komcsi hazátlan proli szarkupac emberek továbbra is gyűlöletből szavaznak.Persze rothad körölüttük minden,de ez az ember típus csak a psuztítshoz ért.
makapaka2
2024. október 16. 10:52
Baranyi boszit, hogy lehetett újra megválasztani?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!