Hoppá: tízezreket megmozgató ötlet pattant ki egy Szigeten fesztiválozó fiatal fejéből (VIDEÓ)

2024. október 13. 09:00

Mára már több mint 23.000 fős közösséget mozgat meg heti rendszerességgel.

2024. október 13. 09:00
null

Nyitókép: Highlights of Hungary / Labancz Viktória

Elindult a Highlights of Hungary idei évada, amellyel céljuk, hogy a legkiválóbb magyar teljesítményeket díjazzák. A díj jelöltjeit már kiválasztották a Highlights of Hungary nagykövetei, ám a végső döntéshez az Önök szavazatára van szükség.

A közönségszavazás a Highlights of Hungary weboldalán elérhető.

2009-ben Kéri Csaba egy különleges ötlettel állt elő, amely ma már több mint 23 000 fős közösséget mozgat meg heti rendszerességgel. A HaverVagy! célja egyszerű volt: teret biztosítani azoknak az embereknek, akik nyitottak, elfogadóak és szeretnének új baráti kapcsolatokat kialakítani. Az ötlet a Sziget Fesztivál hangulatából táplálkozott, ahol Kéri tapasztalta, milyen könnyű kapcsolatba lépni idegenekkel. „A Szigeten teljesen hétköznapi dolog, hogy odaülsz egy teljesen ismeretlen ember asztalához és elkezdtek beszélgetni egymással. 

Azt nem értettem, hogy ez miért csak egy hétig van. Miért nem lehet egész évben így?”.

Kezdetben a HaverVagy! egy kis baráti társaságra épült, amely meghívásos alapon működött. Az első rendezvény egy „illegál buli” volt a budai alagút felett, de az emberek érdeklődése egyre nagyobb lett. Kéri gyorsan felismerte, hogy a közösség iránti igény sokkal nagyobb, mint eredetileg gondolta. „Az első félévben még nézegettük, hogy ki lehet HaverVagy!-os, meg ki nem, de 

aztán rájöttünk, hogy senki se legyen abban a szerepben, hogy ő majd eldönti, ki való ide és ki nem.

Az egésznek lett egy nagyon nyitott, nagyon elfogadó szellemisége.”

Ahogy a közösség nőtt, a rendezvények száma és típusa is bővült. Ma már heti rendszerességgel több különböző programot kínálnak, amelyek közé bulik, kirándulások, jótékonysági események és előadások is tartoznak. „A HaverVagy!-nak a legnagyobb sikere nem feltétlen az, hogy itt sokan találtak párt, meg vannak már Haverbabák, Haverházasságok. A legfontosabb az az oldala, hogy baráti kapcsolatok, haveri társaságok jöttek létre” – mondja Kéri. A közösség programjai között különlegesen népszerű a „klikk(esedés)mentes buli”, ahol a résztvevők véletlenszerűen kerülnek asztalokhoz, hogy megismerhessék egymást. 

„Nagyon izgultam, hogy négy vadidegen ember leül egymással, akkor tudnak-e majd bármiről is beszélgetni. 

Két nappal az első ilyen buli előtt már nem is tudtam aludni, de könnyen egymásra találtak az emberek” – meséli Kéri az első ilyen eseményről.

A HaverVagy! nem csak szórakozási lehetőségeket nyújt, hanem fontos társadalmi szerepet is betölt. A közösség tagjai rendszeresen részt vesznek jótékonysági programokon, például állami gondozott gyerekeknek való segítéseken. Ezek az események nemcsak a közösség tagjai számára jelentenek élményt, hanem a segítségre szorulóknak is hatalmas támogatást nyújtanak. A közösség sokszínűsége Kéri számára mindig is kulcsfontosságú volt: „Minden ember egy különleges, értékes virág, és aki ezt élvezni tudja, az itt nagyon jól érzi magát”.

Az elmúlt 15 évben Kéri Csaba több nehézséggel is szembesült, de soha nem adta fel. „Mindig voltak nehézségek, de olyan sosem volt, hogy abba akartam volna hagyni” – vallja. A kezdeti baráti közeg mára egy nagy szervezet lett, amely már nemcsak Budapesten, hanem vidéki városokban is működik. Szeged, Győr, Debrecen, Székesfehérvár és Pécs már aktív HaverVagy! központok, Kéri tervei között szerepel, hogy Sopronban és Nyíregyházán is elindítja a közösséget.

A HaverVagy! nemzetközi sikere is egyre valószínűbb.

Kéri elmondása szerint a közösséget külföldön is szeretné meghonosítani, először magyarok körében Bécsben és Londonban. Bár sokan mondták, hogy hasonló közösségek már léteznek, Kéri hisz abban, hogy a HaverVagy! valami egyedülállót tud nyújtani. „Mi tudunk olyat, amit más nem” – vallja.

A közösség sikerének egyik titka a személyes kapcsolatok erősítése a virtuális világ mellett. „Hiába erős és elterjedt a virtuális világ, a legtöbbünknek ez nem elég. Egy jó csetelés nem tesz boldoggá, de a személyes találkozások igen”. A közösség tagjai számára a HaverVagy! nemcsak egy baráti társaság, hanem egy hely, ahol új embereket ismerhetnek meg, és valódi kapcsolatokat építhetnek.

Kéri Csaba számára a legnagyobb öröm az, amikor látja, hogy az emberek feloldódnak és egymásra találnak a rendezvényeken. „Az a legjobb érzés, amikor látom, hogy jól érzik magukat és sokat ad nekik a program” – mondja. A HaverVagy! jövője is izgalmasnak ígérkezik, hiszen Kéri folyamatosan új ötletekkel és tervekkel áll elő, hogy még több emberhez eljuttassa a közösség erejét. 

„Vegyük észre egymásban a havert, mindenkiben találjunk valami érdekeset.”

Nagyköveti méltatás – Dr. Almási Kitti

Az elmúlt években fiatalok ezreit mozdította ki és teremtett lehetőséget számukra az ismerkedésre, kapcsolódásra. Abban tartom kiemelkedőnek más ismerkedős szerveződésekhez képest, hogy arra törekedett mindig, hogy tartalmat is csempésszen a találkozók programjába. Számos ismert embert, előadót, beszélgetőtársat meghívott, hogy beszélgetést indítson a jelenlévők között is. Az emberi kapcsolatok kialakításának elősegítésére játékos programokat szerveznek, akár táncot tanulhatnak a résztvevők. A velem tartott esteken 8 éve, évente több alkalommal teltházas előadások keretében beszélget Kéri Csaba, megszólítva a közönséget is, akik részévé válnak a párbeszédnek. Sokan számoltak be arról, hogy ezeken a programokon keresztül tudtak beilleszkedni itt Budapesten, amikor vidékről ide költöztek, vagy itt találtak párt. Találkoztam olyan résztvevőkkel is, akik a párjukkal együtt járnak el a HaverVagy! eseményeire, mert úgy érzik, itt biztonságosabb a környezet ahhoz, hogy barátokra leljenek, vagy csak kikapcsolódjanak. Kéri Csaba addig bulizott a Sziget fesztiválon egy rakat idegennel, amíg rá nem jött: most már örökre ezt szeretné csinálni. És csinálja is – idén 14 éve, hogy létrehozta a HaverVagy!-ot, amivel az offline jelenlétet és a barátkozás fontosságát népszerűsíti. HaverVagy! sosem volt elit klub. Eleinte meghívásos alapon működött, most viszont már bárki mehet, aki megveszi az 1500-2000 forintos elővételes jegyet. Az eseményekre épp úgy érkeznek egyedülállók, mint párok és baráti körök, hiszen az ott töltött idő alatt a csapatok úgyis szétszélednek és rotálódnak.

 

 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizalok-0
2024. október 13. 14:11
Régebben volt hasonló, Csüti-buli nak hívták. Mindig másnál volt a házibuli és mindig csütörtökön. Aztán persze már közintézményekben is volt és már nem feltétlenül csütörtökön. Minden közösségépítő szervezkedés egyértelműen jó dolog.
Dixtroy
2024. október 13. 13:46
- Haver! - Sirály!
Perczel Éva
2024. október 13. 12:40
Hoppá! Hoppá! Az ilyen "álcivil" ötletek szoktak egyszer csak átmenni " Mocskos Fidesz" bulikba! Láttunk már ilyet. Szóval tartsuk szárazon a puskaport!
kbs-real
2024. október 13. 12:22
Pótlék. Mesterséges utánzat a hagyományos közösségek helyett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!