Honvédek! Isten hozta önöket közöttünk!

2024. október 13. 15:11

Büszke vagyok a Magyar Honvédség tisztjeinek és altisztjeinek tudására, emberségére és elkötelezettségére.

2024. október 13. 15:11
Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Fotó: Honvédelmi Minisztérium
Szalay-Bobrovniczky Kristóf
Szalay-Bobrovniczky Kristóf
Beszéd

„Tisztelt vezérezredes úr, államtitkár urak, kedves hozzátartozók, bajtársak!

Megkérdeztem számos, régóta szolgáló tisztet és altisztet. Emlékeznek-e hasonlóra? Fel tudnak-e idézni ehhez fogható, ilyen nagy létszámban letett katonai esküt? Egységes választ kaptam. Amióta a Magyar Honvédség áttért az önkéntes kiegészítésre egy helyszínen egyszerre, és ennyien még nem tettek esküt. Sőt, egyáltalán ennyi katona is nagyon régen állt egyszerre egy alakulótéren. Tizenegy század áll ma itt együtt, feszes katonai alakzatban. Ez most pontosan 1179 fő esküt tett honvédet jelent. Önök az ország minden sarkából eljöttek, hogy életre szóló fogadalmat tegyenek. Felemelő érzés, hogy a haza számíthat önökre, önként vállalt szolgálatukra, köszönet érte. 

Azért jöttünk ma ide el mindannyian, mert szeretjük a hazánkat, és készen állunk megvédeni. Készen állunk arra, hogy együtt erősítsük Magyarország, a magyar emberek biztonságát. Amikor a nyár elején elkezdtük a Szeretem, megvédem! kampányt, nem behívót, hanem meghívót küldtünk önöknek. Ilyen rövid idő alatt ennyi önkéntes még nem csatlakozott a Magyar Honvédséghez annak modernkori történetében. A mai nappal bezárólag több mint 2600 hazafi válaszolt a hívásunkra, és döntött az önkéntes tartalékos katonai szolgálat mellett. Példájuknak is köszönhető, hogy a frissen belépők közül már háromszázan úgy döntöttek, hogy még egy lépéssel beljebb jönnek, és a Magyar Honvédség szerződéses állományában szolgálják tovább a hazát. 

Hölgyeim és uraim!

A haza védelméhez a területvédelmi tartalékosok éppen úgy szükségesek, mint a hivatásos és szerződéses katonáink. Magyarország minden kiképzett katonával erősebb és biztonságosabb. A haderőfejlesztési programunk fontos lépéseként 2023-ban létrehoztuk a Magyar Honvédség új területvédelmi komponensét. A területvédelmi tartalékosok feladatrendszere eltér a hivatásos haderőétől, a helyi jelenlétre koncentrál. A legmagasabb harcértéket jelentő hivatásos katonáink kapják a folyamatosan érkező vadonatúj és legmodernebb harceszközöket. Erős támposztokon vannak jelen az ország stratégiailag fontos pontjain, ők védelmünk gerincoszlopai. Az új területvédelmi tartalékos komponens legfontosabb feladatai a harctérelőkészítés, az objektumvédelem és a hivatásosok támogatása. 

A hét területvédelmi ezred zászlóaljai és azok századai hagyományos, könnyű fegyverzettel bírnak, és kapillárisszerűen egészen a járások szintjéig átszővik az országot.

Nagy pillanat ez a mai. Önök letették a honvédesküt. Esküt csak olyan nagy dolgok teljesítésére teszünk, amelyekről tudjuk, hogy értékesek és nagyobbak nálunk. Ezért érdemes értük dolgozni és elkötelezetten szolgálni azokat. Olyan dolgokra esküdtünk, amelyek megtartása egész valónkat kéri, és egész életünkkel kell beteljesítenünk az ilyen eskü alatt tett vállalásainkat. Önök ma felesküdtek a haza és a magyar nemzet védelmére. Ezzel nyomába léptek annak a nagyjából 35 nemzedéknek, amely az ország megalapítása óta harcolt ezért a hazáért. A honfoglalóknak, akik karddal szereztek otthont, és az országépítőknek, akik fegyverrel védték meg azt. Azoknak, akik Muhi és Mohács mezején a lehetetlennel dacoltak és elbuktak, és azoknak, akik Nándorfehérvár és Eger falainál győzni tudtak. Azoknak, akik a szabadság véres zászlóit hordozták 1848-ban és 1956-ban. Azoknak, akik a piros-fehér-zöld lobogó alatt verekedték végig a világháborúkat. Nyomába léptek mindazoknak a magyar honvédőknek, akik történelmünk során becsülettel éltek és haltak, és megőrizték hazánkat, Magyarországot a magyarok országának. 

Honvédek!

Azt az évszázadok óta tartó utat, ami eddig elhozott bennünket, most nekünk kell folytatni. Most a mi nemzedékünknek kell megteremteni annak lehetőségét, hogy az utánunk jövők továbbra is szabad és biztonságos és a maga erejéből tisztes megélhetést nyújtó országba, Magyarországra születhessenek. 

Hölgyeim és uraim! 

A világ és Európa az elmúlt években ismét a veszélyek korába lépett. Először a tömeges illegális migráció borította fel a stabilitást, majd a szomszédban dúló háború, amelyben nagy erők Európát is bele akarják kényszeríteni. A közel-keleti konfliktus sosem látott méretű továbbterjedéssel fenyeget. A bevándorlóországok naponta terrorveszéllyel, erőszakkal, antiszemitizmussal küzdenek. Ismét beigazolódott, a béke és a biztonság nem magától értetődő, a békéhez erőre van szükség. Ezért nagy elszántsággal folytatjuk a honvédelem erejének növelését és a honvédelmi rendszer teljes újjáépítését. A területvédelmi tartalékosaink a minap élesben is megmutatták, mire képesek. A hivatásosokkal együtt mindenhol ott voltak, ahol az őszi árvíz idején ember kellett a gátra. Komoly szerepet játszottak a sikeres védekezésben, láthatóvá váltak tartalékosaink az egész ország számára. 

Honvédek! 

Azt várom önöktől, hogy szolgálatukkal segítsék erőket tovább növelni. Legyenek önök az az erő, amelyre a nemzet minden időben és minden körülmények között számíthat. Mostantól önök honvédek is. Legyenek példaképek, legyenek olyan katonák egyenruhában és a civil életükben egyaránt, akikre felnéznek a környezetükben, és akiket követni érdemes. Önök kiérdemelték ezt a megbecsülést, hiszen Magyarországért és a közvetlen környezetük biztonságáért önként vállalták, hogy szabadidejükből a tanulás vagy a munkájuk és a családjuk mellett elvégzik az embert próbáló alapkiképzést, és aztán részt vesznek a honvédség gyakorlatain, és hozzájárulnak képességeinek fejlesztéséhez. Büszke vagyok Önökre. Kérem, mondják el minél több ismerősüknek, hogy a honvédség egy erős közösség, ahová érdemes tartozni, hogy örök barátságok születnek a tábortüzek mellett, hogy a kiképzés egy egész életre szól, és hozzá erőt ad. Mondják el, hogy a megújuló Magyar Honvédség mindenkit örömmel vár és fogad. 

Tisztelt Hozzátartozók, kedves Szülők!

Az Önök támogatása és féltő engedése nélkül a ma esküt tettek nem állhatnának itt. Az önök hazaszeretete is kellett ahhoz, hogy új tartalékosaink katonákká lehettek. Köszönet érte és kérjük a továbbiakban is a támogatásukat. Köszönet a kiképzőknek is, akik magas színvonalon, keményen, de emberségesen katonát neveltek az itt állókból. Büszke vagyok a Magyar Honvédség tisztjeinek és altisztjeinek tudására, emberségére és elkötelezettségére. 

Honvédek! Isten hozta önöket közöttünk!”

Nyitókép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Fotó: Honvédelmi Minisztérium

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Halder_1899
2024. október 13. 18:03 Szerkesztve
contractor-2 "Ahol egy ilyen ember hadügyminiszter lehet, ott én még polgári alkalmazott sem lennék a honvédségnél" Mennyivel jobbak voltak neked gondolom az mszp/szdsz miniszterek akik nagy erővel és undorral építették le a honvédséget, mind eszközben, mid létszámban a nullára. Nulláról kezdték felépíteni a mostaniak. Nekem mindegy ki teszi, de tegye !!!
contractor-2
2024. október 13. 17:18
Ahol egy ilyen ember hadügyminiszter lehet, ott én még polgári alkalmazott sem lennék a honvédségnél. Igazából szóba sem állnék vele, de ez nem is fordulhat elő.
llnnhegyi
2024. október 13. 16:32
Minden habsburg dicséret, tőrdöfes a magyar nép millióinak lelkébe. Bobri Kristóf takarodó!
sexykitty-5000110
2024. október 13. 15:55
🍓 ️ ­É­r­­­t­­­é­k­­­e­­­l­d­ ­a­­ ­­­s­z­­­e­­x­­­i­­­ ­­­p­u­n­­­c­i­m­­­a­­t­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­­.­𝐗­­­𝟏­𝟖­­.­𝐅­­­𝐔­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!