Hasztalan Karácsony időhúzása, legfeljebb fél éve maradt

2024. október 03. 07:27

A főpolgármester a politikai helyzethez igazodva október 1-jén tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy nem javasol helyettesi kinevezést.

2024. október 03. 07:27
Karácsony Gergely budapesti főpolgármester

Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

 

Karácsony Gergely főpolgármester legfeljebb fél évre nyerhet időt azzal, hogy nem tesz javaslatot főpolgármester-helyettes kinevezésére – véli ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász.

Szerinte, ha a Fővárosi Közgyűlés továbbra sem választ helyettest, a kormányhivatal végső esetben egy bírósági döntés után jelölhet ki valakit – írta meg a Magyar Nemzet.

A főispán vezeti Budapest Főváros Kormányhivatalát, és gyakorolja annak feladat- és hatásköreit

 – emlékeztetett Lomnici, aki hangsúlyozta, hogy a törvényes működéshez Karácsony Gergelynek kötelessége jelölni valakit, különben Budapest főispánja, Sára Botond jogi kifogást tehet.

Az ügy központjában Karácsony azon bejelentése áll, miszerint a közgyűlés pénteki alakuló ülésén nem javasol főpolgármester-helyettest. A szakértő szerint ez egyértelmű időhúzás, mivel Karácsony azzal kalkulál, hogy ha a közgyűlés képtelen helyettest választani, azzal végső soron a kormányhivatalt hozza döntési helyzetbe.

A jogi folyamatra is kitért Lomnici Zoltán, mondván, hogy ha jogsértést észlel a kormányhivatal, legfeljebb 30 napos határidőt ad annak megszüntetésére. Ezt követően kezdheti meg a hivatal a jogi eljárást, amely végén a bíróság dönt, a fővárosi önkormányzat pedig fellebbezhet.

A bírósági döntéssel szemben jogorvoslattal élhet a főváros, amit Karácsonyék valószínűleg kedvező fényben próbálnak majd bemutatni

– mondta Lomnici.

Karácsonynak van egy feltétele

A főpolgármester a politikai helyzethez igazodva október 1-jén tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, nyáron igyekeztek olyan együttműködési kereteket kialakítani, amelyek biztosítják Budapest hatékony működését. Október 4-re kitűzték az első közgyűlést, azonban azt is bejelentette, hogy nem javasol helyettesi kinevezést. Emellett azt is jelezte, hogy csak akkor fogadja el Vitézy Dávid jelölését, ha Kiss Ambrust is megszavazzák újabb öt évre főpolgármester-helyettesnek. Karácsony eldöntötte, Kiss Ambrus október 1-től hivatali főigazgatóként ugyanazokat a jogköröket gyakorolja majd, mint korábban a helyettesként.

Lomnici Zoltán szerint Karácsony számításai is azt mutatják, hogy nagyjából fél év kell ahhoz, hogy a bíróság döntése alapján a kormányhivatal kijelölhessen egy helyettest. A főpolgármester szerinte abban reménykedik, hogy addigra a közgyűlés képes lesz konszenzusra jutni a helyettesek személyét illetően.

 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szuper
2024. október 03. 09:46
Pont azt érdemeltétek kedves pösti barátaim, amit megérdemeltetek! Pestiek? 80% betelepedett, agyatlan, saját szarát zabáló és hajléktalan. Ez a Geri is egy igazi patrióta, vagy szabolcsi súrmó? Csókolgassátok egymást és egyébb szerveiteket! Dúl a szabadság, a liberalismus odafönt, mi itt a vidéken meg rettegünk! :-))))))))))))))))))))
nyugalom
2024. október 03. 09:33
Bekakilt megint! Sunyiproli.
makapaka2
2024. október 03. 09:29
Kamu Geri újraválasztása Budapest szégyene!
Dixtroy
2024. október 03. 09:23
A demokráciát ünneplik, most végre egyezkedniük kell, ezt látjuk. a várjál, nem képesek egyezkedésre? Ezt a faszságot hallgatjuk már évek óta, hogy az a jó, ha mindenkinek az érdekeit mindenki figyelembe veszi, erre kiderül, hogy egyik sem akarja figyelembe venni bárki más érdekét? Ejnye, ejnye prüntyikéim!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!