David Pressmannel ellentétben a Halloween legalább nem akarja szétbarmolni a kultúránkat

2024. október 28. 22:24

A magyar emberek jellemzően szelektíven közelítenek a külföldi trendekhez; a Halloween pedig pont az: egy trend, se több, se kevesebb.

2024. október 28. 22:24
Dezse Balázs
Dezse Balázs
Pesti Srácok

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

„Fontos tisztába tenni, hogy Halloween elsősorban a szórakozásról, a jelmezbe öltözésről szól, és egy újabb remek alkalom arra, hogy az ember igyon a haverjaival, hiszen ezt az »ünnepet« a popkultúra formálta át arra, ami. Éppen emiatt lett belőle egy könnyen emészthető, könnyen eladható termék, amely nem kínál többet, mint a kóla vagy a Meki – amik egyébként szintén nem vették át a libatepertő és a marhapörkölt helyét, és a pálinka sincs veszélyben a magyar mindennapokban. Ennek oka, hogy a magyar emberek jellemzően szelektíven közelítenek a külföldi trendekhez; a Halloween pedig pont az: egy trend, se több, se kevesebb. Ideális egyedülálló harmincas »szabadszívűeknek«, akik ilyenkor azték hercegnő és bohóc jelmezben találhatnak egymásra a belpesti éjszakában pár órára, hogy szidhassák egy kicsit Orbánt.

Ezzel szemben a Halottak napja és a Mindenszentek sokkal mélyebb, komolyabb dolgokról szólnak: az elhunytakról való megemlékezésről, a családról, a szeretteink sírjairól és a gyertyagyújtásról – ezek mind a tisztelet és az elmúlás elfogadásának gesztusai. Ezek az elemek szerves részei a magyar lelki- és közösségi életnek, amelyek messze túlmutatnak a Halloween által nyújtott élményen. És ezt mindenki pontosan tudja, érzi, ezért szerintem nincs veszély.

Arról nem is beszélve, hogy a magyar néplélek elég erős, stabil ahhoz, hogy ne tudja egy »buli« átvenni a helyét a keresztény hagyományoknak, ahogy nekünk karácsonykor továbbra sem a Mikulás hozza reggelre az ajándékot a fa alá. Továbbá mi magyarok jellemzően az autót sem adjuk el ilyenkor és sátrazunk le az Apple bolt elé, mert tudjuk és értjük, hogy a legfontosabb nem az anyagi dolgokon van, hanem ami a számít az egy közös vacsora, egy csendben eltöltött este a családdal, és alap, hogy Jézus is ott szokott ülni velünk az asztalnál. És ami fontos: a Halloween nem is akar átvenni semminek a helyét.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csapláros
2024. október 29. 00:02 Szerkesztve
..."Halloween a szórakozásról, a jelmezbe öltözésről, és egy újabb remek alkalom arra, hogy az ember igyon a haverjaival, hiszen ezt az »ünnepet« a popkultúra formálta áti"... = fellazító szöveg, amely eladná NEKÜNK, azt, amihez KÖZÜNK SEMMI. Rá is cuppannak, mint gyöngytyúk a takonyra a libsik, a sznobok és az erre "okosban" építkező (ehetetlen) tököket árusító, töklámpást, papír és műanyagjelmezt, giccseket gyártó kisipar. DE nekünk a Mindenszentek és a Halottak napja a kultúránk. A mexikóiaknál ez a Dia de los Muertos, a temetőkben, a sírokon tartott vidám népünnepély. A zsidók a Jom Kippur idején (idén októberben) emlékeztek meg a halottaikról. Kínában a Hold állásától függően (általában április) állapítják meg a Qingminget, a sírsöprögető ünnepet. A japánok az augusztus eleji O-Bon fesztiválkor keresik fel a halottaikat. A görög katolikusoknál a Mindenszentek ünnepe a Pünkösd után, a halottak napja húshagyó szombaton van. stb. stb.
Kristály
2024. október 28. 23:51
Sátán idézés ami rosszat hoz a házba és a családba.
sexykitty-5000128
2024. október 28. 23:27
🍓 ️ ­­­É­­­r­­t­­é­­­k­­e­­l­­­d­­ ­a­­ ­s­z­­­e­­x­i­ ­p­­­u­­­n­c­i­m­­a­­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­.­𝐗­𝟏­­­𝟖­­­.­𝐅­𝐔­𝐍
tapir32
2024. október 28. 23:27
Magyar Péter tönkre akarja tenni az országot! Magyar Péter: El akarja törölni a rezsicsökkentést és a családtámogatást. Meg akarja szüntetni 13. havi nyugdíjat. El akarja törölni a fiatalok és a nagycsaládosok adómentességét és a családi adókedvezményt. El akarja venni az agrártámogatást. El akarja törölni a gyermekvédelmi törvényt. Magyar Péter támogatja a migrációt a gender ideológiát és a háborút. Mondjunk nemet Magyar Péterre a nemzet pusztítójára!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!