Zalatnay Sarolta Máté Péter tragédiájáról: Sokszor kérleltem, hogy éljen lassabban

2024. szeptember 09. 08:32

Napra pontosan 40 éve hunyt el 37 esztendősen a legmélyebbről jövő hang tulajdonosa.

2024. szeptember 09. 08:32
Sal Endre
Sal Endre

Nyitókép: Máté Péter imádta az életet és a zenét // Fotó forrása: Fortepan/Szalay Zoltán.

 

Utólag jöttünk rá, hogy pótolhatatlan. Ezt mondta a táncdalénekes Kovács Kati Máté Péter halála után. Tudott az örökletes szívbetegségéről, de hiába figyelmeztették az orvosok, nem lassított. Gyorsan élt, túlságosan is gyorsan… Zalatnay Sarolta sokat koncertezett Máté Péterrel, több országos turnéjuk is volt, és közös lemezt is készítettek. Közelről ismerte a legmélyebbről jövő hang tulajdonosát.

 Péter egy örökké vidám, bohém ember volt, aki imádta az életet. A családja mellett a zene volt a mindene, de hedonistaként imádott enni, inni és sajnos rengeteget cigarettázott és sok kávét ivott” 

– mondja Zalatnay Cini, aki azt is elmesélte, ha vidéki turnéról mentek haza, éjszaka mindig beültek valahová vacsorázni, ha pedig Máté Péter megpillantott a helyiségben egy zongorát, képes volt órákon át zongorázni, énekelni.

Máté Péter egy 1969-es felvételen. Fotó: Fortepan/Főfotó

Zalatnay is tudott róla, hogy baj van Máté Péter szívével és próbálta rábírni, hogy lassítson: „Hihetetlenül gyorsan élt, kifogyhatatlannak látszó energiákkal, ezt látva pedig bevallom, sokszor kérleltem, hogy éljen lassabban, hiszen tudtuk, hogy gond van a szívével. Nem sokat foglalkozott vele, azt csinálta, amit a legjobban szeretett: zenélt és élt” – folytatta az énekesnő.

Máté Péter nem volt sztáralkat. Vastag keretes szemüveget viselt, lányos arcúnak sem mondta senki, de a hangja mindenkit lebilincselt. Sosem tagadta, Elvis Presley volt számára a példa. 

Amíg Elvis Los Angelesben, New Yorkban vagy éppen Las Vegasban lépett fel, Máté Péter például 20 évesen Szocsiban, ahol a Pravda különdíját, egy szamovárt vihetett haza. 

A hetvenes évekre már mindenki ismerte az országban, és az Elmegyek című klasszikusát pedig a világ is megismerte, ám nem az ő tolmácsolásában. A francia Sylvie Vartan adta elő Nicolas címmel és franciául. Óriási sláger lett, Máté Pétert pedig bántotta, hogy Vartan menedzsere annyival intézte el a dolgot, hogy küldött egy kislemezt az Elmegyek francia változatáról…

Zalatnay Sarolta 1976-ban. Nagyra tartotta Máté Pétert. Fotó: Fortepan/Gábor Viktor

Zalatnay szerint Máté Péter korszakos zenész és énekes volt: „A világszínvonalat képviselte, elképesztő tehetség volt és ezt az emberek is érzik, tudják. Nem véletlen, hogy immár negyven éve nincs közöttünk, de a dalai ma is élnek, a rádiók kívánságműsorában mindig van egy-két Máté Péter-sláger.”

Állandóan énekelt és rengeteget koncertezett. Megesett, hogy heti négy vidéki duplakoncertje volt, majd tévéfelvétele, utána pedig még vasárnap fellépett Budapesten is. Zalatnay Sarolta szerint nem a pénz motiválta, egyszerűen imádta a színpadot és a szórakoztatást. 

Nagyon szerettem őt, mert azon kívül, hogy zseniális zenész volt, nagybetűs ember és igazi úriember. Közös lemezt is készítettünk, a Tükörkép című korongot, aminek minden percét élveztem. 

Nem sokkal a halála előtt azt mondta az egyik újságnak, hogy a bakancslistáján mindenképpen szerepel, hogy még egy közös lemezt készítsen velem! Sajnos már nem tehette meg…” – mondta szomorúan Zalatnay Sarolta.

1984. szeptember 9-én aztán bekövetkezett a tragédia. Máté Péter 37 évesen meghalt, másnap pedig az újságok megírták a távirati iroda szűkszavú közleményét: „37 éves korában, szívroham következtében váratlanul elhunyt Máté Péter, a népszerű zeneszerző és énekes. Temetéséről később intézkednek.”

Zalatnay épp Kuvaitban lépett fel, mikor meghallotta, hogy Máté Péter meghalt. „Letaglózott a hír, mert egy korszakos zenész hunyt el fiatalon, aki még annyi csodát alkothatott volna nekünk, és akinek ott volt az imádott családja, a két kislánya és a felesége. Negyven év után is fájdalmas a hiánya” – összegzett az énekesnő

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gebsi1
2024. szeptember 09. 17:54
Egy kollégám aki annak idején dolgozott vele (hangmérnök volt) azt mondta hogy egy nagyképű fickó volt. Azt is mondta a fickó hogy nem Máté Péter volt a legjobb hangú énekes hanem a Hernádi Zsuzsa.
snfbvksan
2024. szeptember 09. 16:20
A "francia" Sylvie Vartan (Силви Жорж Вартан) bolgár-magyar volt, aki gyerekként kötözött bolgár apjával és magyar anyjával Franciaországba.
Csomorkany
2024. szeptember 09. 12:20
Számomra ez keresztény hitvallásnak tűnik, már ahogy akkoriban lehetett egy futtatott énekesnek: Ott állsz az út végén Hosszú-hosszú évek emléke összefűz veled. Mennyi-mennyi mindent köszönni tartozom neked. Tévúton járok, sajnos néha-néha én, de bárhová megyek, te ott állsz az út végén. Mindent megbocsájtasz és mindig jót akarsz nekem. Hogyha néha bántlak, akkor is jó vagy velem. Tévúton járok, sajnos néha-néha én, de bárhová megyek, te ott állsz az út végén. És boldog vagyok, hogy veled élhetek és örülök nagyon neked. Minden elmúlik: a bánat, az öröm, s hogy te mégis maradsz, köszönöm. Hosszú-hosszú évek emléke összefűz veled. Mennyi-mennyi mindent köszönni tartozom neked. Tévúton járok, sajnos néha-néha én, de bárhová megyek, te ott állsz az út végén. (Próza): Nagyszerű vagy, csak te vagy ilyen. Köszönöm neked azt, azt, hogy ilyen vagy velem. Tévúton járok, sajnos néha-néha én, de bárhová megyek, te ott állsz az út végén.
Akitlosz
2024. szeptember 09. 12:14
Az "AI" már elvette a zenészek kenyerét is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!