Húsz éve megbotlottam, de nem a színpadon. Ott soha! – Zalatnay Sarolta a Mandinernek

2024. január 30. 05:27

Hetvenhét éves vagyok, nincs időm várni – mondja Zalatnay Sarolta, akinek havonta négy fellépés kell ahhoz, hogy a 60 ezer forintos nyugdíja mellett megéljen.

2024. január 30. 05:27
Sal Endre
Sal Endre

Lassan egy éve robbant a hír, hogy film készül az életéből. Mikor kezdődik a forgatás?

Forgatásról sajnos nem beszélhetünk, semmi nem történt, ami bevallom, megvisel lelkileg. Ígérgetések vannak, de konkrétum semmi. Komolyan mondom, én már egy dokumentumfilmmel is megelégednék. Hetvenhét éves vagyok, nincs időm várni – mondja Zalatnay Sarolta

Ezt is ajánljuk a témában

Azt megkérdezhetem, hogy miből él?

Hatvanezer forint a nyugdíjam, gyorsan teszem hozzá, azért csak ennyi, mert sok zenésztársammal együtt hiába fizettünk nyugdíj-járulékot 1989-ig, nincs nyoma a rendszerben, így nem is számít bele a nyugdíjunkba. Az előadói jogdíjból is jön valamennyi pénz, de ha nincs havonta négy fellépésem, akkor nem tudok megélni. 

Ez komoly?

A legkomolyabb. Amíg bírom kondival, addig csinálom, és továbbra is csak élőben vagyok hajlandó énekelni, de úgy is eljön az a pont, amikor már nem lesz erőm rá, ám akkor nem tudom mi lesz. Sokszor eszembe jut, hogy amikor a hatvanas években kint voltunk Londonban az Omegával, azt mondták, maradjak kint, sztár lehetek. Nem maradtam, mert nekem anyu volt a mindenem és azért sem, mert magyar vagyok és ragaszkodom ma is a hazámhoz. De az biztos, ha akkor Londonban maradok, ma nem arról kellene beszélnünk, hogy hatvanezer a nyugdíjam. 

Ezt is ajánljuk a témában

„Ha lesz még Omega, ott leszek én is” – Kóbor János mesél életútjáról a Mandinernek

„Nem tudom, mi lesz... de ha lesz még Omega, ott leszek én is, Kóbor János. Aki kisgyerekként a Bástyát szerette, aki '56-ban sorban állás közben lett szerelmes egy lányba, aki építésznek és olimpiai gátfutónak készült, de végül omegás lett.” Hetvenhét életév, ötvennyolc omegás év és a tavalyi esztendő... Kóbor Jánossal, az Omega legendás énekesével beszélgettünk. Exkluzív nagyinterjúnak indult, monológ lett belőle. Megtisztelő, hogy közölhetjük.

Havi négy fellépést mindenképpen elvállal a megélhetése miatt Zalatnay Sarolta.
Forrás: MTI/Burzák Noémi

Hallotta Stohl András nyilatkozatát, aki azt mondta: beletörődött abba, hogy a büntetett előélete miatt nem kaphat Kossuth-díjat?

Hallottam. Nem tagadom, néha nekem is gyötri a lelkem a gondolat, hogy nem kapom meg azt az elismerést, amely egy művészember életében a csúcs. Jövőre lesz hatvan éve, hogy elkezdődött az énekesi karrierem. 1966-ban már második voltam a Táncdalfesztiválon, egy évvel később pedig megnyertem a Nem várok holnapig című dallal, 1971-ben pedig a Fák, virágok, fény című nótával. Az én korosztályom tagjai közül az arra érdemesek már régen megkapták a Kossuth-díjat. Persze nekem a díjakkal sosem volt szerencsém. 

Ezt, hogy érti?

Az átkosban nem kaptam semmit, de nem csodálkoztam rajta, mert én voltam a nagyszájú Zalatnay, aki minek ugrál, de a rendszerváltás után is elmaradtak az állami elismerések. 1966 óta énekelek, azt mondják nem is rosszul. Még szerencse, hogy a közönség azóta szeret és bárhová megyek, nagy tisztelettel fogadnak. A díjak nélkül is. Pont a múltkor hívott fel valaki, hogy elképedve látta, még nem vagyok Máté Péter-díjas. Azt mondta, olyanok is kaptak már az elismerésből, akik még nem is éltek akkor, amikor én Máté Péterrel koncerteztem és a nekem írt dalait énekeltem. Tudom, azt írják majd a kommentelőek, hogy de Cini, hiszen te börtönben voltál. Igen, húsz éve megbotlottam, de nem a színpadon. Ott soha! 

Nyitókép: Zalatnay Sarolta. Fotó: MTI-archív/Zih Zsolt



 

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagira002
2024. január 31. 02:10 Szerkesztve
Könnyelmű élet börtönig vezette , még a lakását is elprédálta felakart törni a felsőbb tízezer közé mint üzletasszony , közben nem értett hozzá . Keze közül minden kifolyt . Van még a 10 millió forintból vagy azt is elverte ??? Adósság elnyelte.
Ugandai Bubu
2024. január 30. 16:50
Ostoba picsa, nem csoda, hogy fideszes... Nézzetek a tükörbe, barmok
blanconegro
2024. január 30. 13:20
Ezreszer jobban és szabadabban éltek nem kevesen mint az átlagember. És semmit nem tettek félre. Íme az eredmény.
ringwoodite
2024. január 30. 11:58
A világ dicsősége elmúlik kedves "művész asszony". A lelki békéjét pedig keresse máshol, ne ott ahol mindig is kereste, mert láthatja hogy szemétté válik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!