Vérnyomás: mutatjuk, hogyan változnak a határértékek

2024. szeptember 03. 22:12

A kezeletlen magas vérnyomásnak nagyon súlyos egészségügyi kockázatai vannak.

2024. szeptember 03. 22:12
null

Nyitókép: Getty Images

Míg korábban a 140-es felső, azaz szisztolés érték volt a vörös vonal  – mert alatta jónak számított a vérnyomás, felette magasnak –, most változott az európai irányelv – szúrta ki a Világgazdaság. Az Orvostovábbképző Szemle kapcsolódó cikke szerint ugyanis az európai kardiológusok idei londoni kongresszusán a korábbi kétlépcsős helyett háromlépcsős ajánlást fogalmaztak meg.

Mint a szaklap kifejti: a magas vérnyomást továbbra is a 140 higanymillimétert elérő szisztolés és a 90 higanymillimétert elérő diasztolés vérnyomásként határozzák meg. Ami viszont újdonság, hogy a legtöbb kezelt beteg esetében az új szisztolés vérnyomáscél a 120 higanymilliméter és 129 higanymilliméter közötti érték lesz. 

Ha a felső érték átlépi a 129-et, akkor az új  elnevezés szerint ez már emelkedett vérnyomásnak számít, így fel kell mérni a kardiovaszkuláris kockázatokat a kezelés irányítása érdekében. Különösen a legalább 130/80 higanymilliméter vérnyomású betegek esetében – fogalmaz az Orvostovábbképző Szemle.

Az iránymutatás új ajánlásokat is bevezet a vérnyomás csökkentését elősegítő életmódbeli változtatásokkal kapcsolatban, beleértve a testmozgásra vonatkozó tanácsok módosítását és a káliumpótlás kiegészítését.

Mostantól három kategóriába sorolható tehát a vérnyomás:

nem emelkedett, azaz <120/70 Hgmm,
emelkedett, azaz 120 Hgmm–139 Hgmm/70 Hgmm–89 Hgmm,
magas vérnyomás, azaz  ≥140/90 Hgmm.

A Világgazdaság emlékeztet: a korábbi irányelvekhez képest nagyobb hangsúlyt kap a rendelőn kívüli vérnyomásmérés, illetve mostantól a magas vérnyomás kategóriába tartozó valamennyi beteg kezelését javasolják. „Az új, emelkedett vérnyomás kategóriába tartozó betegeknél a kezelésről szóló döntés előtt kardiovaszkuláris kockázati besorolást tanácsos végezni” – jegyzi meg a lap.

A portál arra is rávilágít, hogy az új európai irányelvek a korábbinál nagyobb összhangban vannak az amerikai irányelvekkel,

a szakemberek szerint ez előrelépés, és elősegíti egy világszintű konszenzus kialakítását. 

Ahogy fogalmaztak az amerikai orvosok: az európai szakma is elfogadta ezt az agresszívebb célt. Mindkét iránymutatás most már 130/80 higanymilliméter alatti vérnyomást javasol a legtöbb ember számára.

 

 

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Obsitos Technikus
2024. szeptember 04. 13:14
70 év fölött a 130 alatti vérnyomás nem kifejezetten használ az agyi áramlásnak...
kérdés
2024. szeptember 04. 11:05
Amíg az "orvostársadalom" íratlan szabályaként a dokik kötelező érvényűen részvényesek a gyógyszergyártóknál, min csodálkozunk? A zsebük bánja, ha nem írnak föl receptet. Ez egyszer. Másodszor: az agyoncivilizált társadalmakban szétbomlasztották a hagyományos nagycsaládos, ill. 'népnevelő' közösségi szemléletet, úgymond életvezetési filozófiát, a közösségi fórum a dokik váróterme lett, így egyre inkább átvették a szemléletalakításban a meghatározó szerepet. A PíáR feltörekvő munkásai pedig készségesen kiszolgálnak minden megbízót.
sagirdilsiz-2
2024. szeptember 04. 09:50
Már csak a normál vércukor szintet kell csökkenteni és a gyógyszergyártók-forgalmazók dörzsölhetik a zsebüket.
2024. szeptember 04. 09:45 Szerkesztve
Annyi okos doktor van hogy megfeledkeznek arról a fizikáról ami állítólag felvételükhöz szükséges tárgy volt valaha. Ez azért nyomasztó mert Bernoulli és Pascal törvényei szerint alakul in vovo az aktuális vérnyomás érték is. Nos minden orvosnak ajánlatos volna ellátogatnia a Népművészeti múzeumba megtekintendő az ott kiállított Rúzsa Sándor alföldi betyár gatyáját. Én láttam és abból arra a tudománytalan következtetésre jutottam, hogy mai szemmel nézve a gazdáját, Söndör igen alacsony erősembere a korának. Kb 156 cm. Azóta meg a 7-es buszon utazgatva két utánam következő generációs hullámban is óriás méretű testi akcelerációt látok, amit leginkább a testmagasság jelez. Ezzel nem a mammutok sorsát akarnám idehozni, hanem csak a tényt miszerint az ég felé törekvésünk eléggé szemléletes. Néprajzi múzeumban végezvén -a pofaszőr jelölteknek- irány a vízmű. A gellérthegyi víztorony is rendez évente egy ingyenes napot amikor a víz útja akár maketten is megtekinthető. -folyt. alul-
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!