Újabb részletek derültek ki a termetes kígyóról, ami Nagymarosnál a gáton napozott

2024. szeptember 24. 15:51

Hazánkban nem ritka, de védett állat.

2024. szeptember 24. 15:51
Fotó: Vitályos Eszter Facebook-oldala

Nyitókép: Vitályos Eszter Facebook-oldala

„Nagymaroson egy méretes kockás sikló is benézett, hogy áll az árvízi védekezés” – osztotta meg közösségi oldalán Vitályos Eszter kormányszóvivő vasárnap. A bejegyzés közzététele óta óriási érdeklődés övezi az állatot, amelyről kedden újabb információk is kiderültek.

Habár a termetes kígyó első pillantásra ijesztő lehet, valójában teljesen ártalmatlan. Felbukkanása pedig nem is annyira meglepő”

– tájékoztat keddi, kapcsolódó cikkében a Magyar Nemzet.

„Magyar kutatók éppen nemrégiben mutatták ki, hogy a városias tóparti területeken megnőtt a kockás siklók egyedszáma. A HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet korábbi vizsgálata szerint ennek az lehet az oka, hogy az ember által létrehozott mesterséges felületek – például a part menti bazalttömbök – között nagyobb biztonságban vannak a siklók a rájuk vadászó ragadozóktól. Eközben több és jobb táplálékforrás várja őket, ami pedig pozitívan hat a kockás siklók túlélésére és szaporodására” – teszi hozzá a portál.

Akár 100 centiméteresre is megnőhet

„A kockás sikló (Natrix tessellata) általában vízben vagy víz közelében tartózkodik, ellentétben közeli rokonával, a vízisiklóval (Natrix natrix), amely víztől messze is megtalálható. Magyarországon főleg nagyobb tavaink (Balaton, Velencei-, Tisza-, Fertő-tó) partján, illetve kisebb-nagyobb vízfolyások mentén találkozhatunk vele” – olvasható a HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet kígyóról szóló ismertetőjében.

A szakértők szerint ugyanis „a kockás sikló egy hetven–száz centiméterre megnövő, karcsú testalkatú kígyó. A nőstények a hímekhez képest nagyobbak, robusztusabbak.” Mint írják: az állat „fő táplálékát halak alkotják, de néha kétéltűeket is elfogyaszt. Áldozatát a víz alatt ejti el, majd a partra kivonszolva, élve és egészben nyeli le. Ragadozói között emlősök, madarak és halak is megtalálhatók, melyeket a kloákájából kieresztett bűzös mirigyváladékkal és sziszegéssel próbál elriasztani.”

Az állatok ráádásul az álcázás mesterei. Ha veszélyt éreznek, „a szájukat kinyitják, és vért pumpálnak bele, a kloákájukból magukat összeszennyezik kellemetlen szagú mirigyváladékkal és ürülékkel, majd mozdulatlanná dermednek” – tájékoztat a lap.

 

 

Kapcsolódó cikkek a Árvíz 2024 aktában.

Nagy veszélyre hívta fel a figyelmet Müller Cecília

Több magyar településen baktériumokat, illetve szennyeződésre utaló algákat mutattak ki az ivóvízből, ezeken a helyeken az ivóvíz csak forralás után fogyasztható. Továbbá lajtoskocsiból biztosítják az ivóvizet, a csecsemőknek pedig palackozott víz fogyasztását ajánlják – részletezte az országos tisztifőorvos.

10 órája

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zrx8
2024. szeptember 24. 17:57
"a kloákájából kieresztett bűzös mirigyváladékkal és sziszegéssel próbál elriasztani" akárcsak Fossiás Peti a kidobóembereket, miután eltávolították
kobi40
2024. szeptember 24. 17:44
Péter, Péter, de megváltoztál, mióta süldő lányok lábai közt tangózva siklottál! 😁
kobi40
2024. szeptember 24. 17:42
A kígyózó magyarpeterek is a napos parton siklanak. A nadrágját kitette száradni? 😂
kobi40
2024. szeptember 24. 17:39
Sikló.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!