Új munkáshitel: autóvásárlástól a lakhatás biztosításáig terjedhet a lehetőségek köre

2024. szeptember 13. 09:39

A kölcsön felvételéhez nem lesz szükség a szakmunkás végzettségre.

2024. szeptember 13. 09:39

Fotó: Getty Images

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón bejelentette, hogy a kormány legkésőbb jövőre bevezeti az úgynevezett munkáshitelt. A kedvezményes kölcsönt azok vehetik majd igénybe, akik már 17-18 éves koruktól dolgoznak, és nem jogosultak a diákhitelre. 

Mindez egyben azt is jelenti, hogy a korábbi tervekkel szemben a kormány egy szélesebb körre szeretné kiterjeszteni a kedvezményes hitel lehetőségét – írta a Világgazdaság részletezve, hogy mire lehet majd költeni a hitelt és kiket érint.

Mint aláhúzták, 

a munkáshitel felvételéhez nem lesz szükség a szakmunkás végzettségre, a kölcsön a szakemberek önállósodását segíthetné, továbbá a vállalkozásuk elindításához is hozzájárulhatna.

Ahogy a cikk felidézi, június végén elsőként Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke beszélt a Világgazdaságnak egy olyan hitelprogram létrehozásáról, amely bizonyos életkor alatti, végzett szakmunkásoknak nyújtana szabad felhasználású hitelt, hogy meg tudják teremteni a legmegfelelőbb életkörülményt maguknak, illetve el tudják indítani a vállalkozásukat. Parragh ezt azzal indokolta: nem engedheti meg egy ország magának, hogy az ifjúság színe-java külföldön kezdje a pályáját. Ezt követően a kormány részéről is elhangzott az új hitel bevezetésének lehetősége.

A Világgazdaság cikke szerint a várhatóan több millió forintos szabad felhasználású kölcsön

  • lehetővé teheti a fiatal szakemberek önállósodását, 
  • a mobilitásukhoz szükséges jármű megvásárlását, 
  • lakóhelyük biztosítását, 
  • egyéb eszközök vásárlását, 
  • segíthet lakhatásuk megoldásában, 
  • valamint támogatást nyújt családalapítás esetén.

Nyelvvizsgától a lakáshitelig

A kormány már eddig is kiemelten kezelte a fiatalok anyagi támogatását. 

A 18 év felett aktív hallgatói jogviszonnyal igénybe vehető diákhitel mellett az állam sikeres nyelvvizsga esetén visszatéríti a vizsgadíjat a 35 év alattiaknak. Ugyanígy visszatérítik a 20 év alatti fiataloknak a B-kategóriás jogosítvány megszerzéséhez szükséges KRESZ tanfolyam és vizsga díját, maximum 25 ezer forint értékben.

Talán az egyik legnagyobb segítség, hogy 

a 25 éves kor alatti munkavállalók mentesülnek a személyi jövedelemadó alól.

Áprilisban indult a kormány 200 milliárd forintos keretösszegű, 30 év alattiak elhelyezkedését segítő Ifjúsági Garancia Plusz programja. Ennek keretében amennyiben a munkahely a lakóhelytől 60 kilométernél messzebb található, a minimálbér 70 százalékáig, 180 ezer forintig albérleti támogatás igényelhető. Hatvan kilométeres távolságon belül pedig 10 kilométerenként 10 ezer forintos útiköltség támogatást biztosítanak.

A kormány a lakásvásárlást is támogatja: a 35 év alatti, első lakást vásárlók 50 százalékos illetékkedvezményben részesülnek akkor, ha az ingatlan forgalmi értéke nem éri el a 15 millió forintot. A kedvezmény feltétele, hogy az igénylő korábban nem rendelkezett sem önálló lakástulajdonnal, sem 50 százalékot elérő tulajdoni hányaddal ingatlanban.

A 41 év alattiaknak első lakásukat vásárlásakor a lakáshitelükhöz elég 10 százalék önrészt felmutatni, ha nincs saját lakásuk vagy nem rendelkeznek 50 százaléknál nagyobb tulajdonrésszel ingatlanban. 

 

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
5m007h 0p3ra70r
2024. szeptember 13. 11:05
»Ne menj el külföldre dolgozni négyszer annyiért, fiatal. Majd adunk neked hitelt, hogy ki tudd fizetni az albérleted« Aki külföldön ki tud fizetni 2x800 euró kauciót az itthon is. Aki meg nem, az nem megy külföldre. Nem kell megerőltesd magad, majd én gondolkodom helyettes morzsi.
orokkuruc-2
2024. szeptember 13. 11:00
ide hallom az izzadságcseppeket, amelyek az kákán csomót kereső libshitek erőlködésekor képződnek!
llnnhegyi
2024. szeptember 13. 10:35
Tökéletes lépés.
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2024. szeptember 13. 10:33
Ne menj el külföldre dolgozni négyszer annyiért, fiatal. Majd adunk neked hitelt, hogy ki tudd fizetni az albérleted, és azután dolgozhatsz azért, hogy törleszd, hogy meglegyenek a feltételei annak, hogy dolgozhass!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!