Úgy tűnik, az amerikai választók a magyar gazdasági növekedésről is döntenek novemberben

2024. szeptember 02. 18:38

Tartható a magyar békeköltségvetés az elemző szerint, de végső soron részben ez az amerikai választóktól függ.

2024. szeptember 02. 18:38
Orbán Viktor és Donald Trump

Fotó: AFP / Orbán Viktor X-fiókja

Körvonalazódik, hogy a kormány miért halasztotta a jövő évi költségvetés elfogadását az év végére, a héten hírek érkeztek egy új gazdasági újraindítási akciótervről, amelyet már meg is tárgyalt a Nagy Márton által vezetett Gazdasági Kabinet. A szeptemberi kormányülésen várhatóan elő is terjesztik a terveket, amelyekben közös, hogy 2025-ben fejtenék ki hatásukat, de van egy komoly feltétele annak, hogy a program zöldutat nyerhessen – írja a Világgazdaság.

A jövő évi költségvetésről tudható, hogy  3,7 százalékos államháztartási hiánnyal és 4,1 százalékos növekedéssel tervezik –teszik hozzá.

Amennyiben a fogyasztás felpörög, illetve a német gazdaságban is pozitív folyamatok indulnak be a büdzsé elbírná az új akciótervvel járó kiadásokat jövőre

 – mondta a Világgazdaságnak Varga Zoltán, az Equilor elemzője. Hozzátette, hogy állami forrásokat igényel a program minden eleme, így a támogatott szakmunkáshitel, a családi adókedvezmény növelése, az otthonteremtés ösztönzése további eszközökkel, illetve a kis- és közepes vállalkozások beruházásainak segítése is.  

A kormány képviselői már többször utaltak arra, hogy a jegybank részéről is szívesen vennének gazdaságélénkítő lépéseket, ezek ugye költségvetési pénzeket nem igényelnének.

Megjegyzik: Varga Zoltán azzal számol, hogy idén a várható 4 százalékos infláció mellett 9-10 százalékos lesz a reáljövedelem növekedés.

A deficit mértéke 2024-ben az elemző szerint majdhogynem biztosra mondhatóan a tervezett 4,5 százalék körül lesz.

Azonban az úgynevezett békeköltségvetésnek vannak külső feltételei is: az orosz-ukrán háború vége, amely a kormány várakozásai szerint akkor jöhet biztosan el, ha Donald Trump nyeri az amerikai elnökválasztást.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 119 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2024. szeptember 03. 00:06
Csodálkoznák ha Trump ismét elnök lenne. A hazai gazdaság fellendüléséhez pedig az eszement és hazug Nagyon Marha minisztert át kell irányítani közmunkára, még mi előtt ráveszi Matolcsy utódját további inflációt okozó pénzkibocsájtásra, melynek következtében ismét árdrágulás lesz. 2010-ben 100 eurónyi export bevétel, kb 27 000 bajnai féle rézpetákot ért. 2024-ben 100 eurónyi export bevétel, kb 40 000 orbán féle fabatkát ér. Ez nem gazdasági növekedés, hanem pénzhamisítás. A NemzetMegvezető és esztelen orbánfan környezete nem képes felfogni, hogy a forint vásárlóértékének javítása felér egy béremeléssel és növeli a forint iránti globális pénzpiaci bizalmat, ami talán még többet ér. Igaz akkor a Brüsszellel idióta harcban álló zsírdisznó nem jelenthetné be, hogy adakozó kedvéből emeli és emelteti a magyar minimálbért.
zakar zoltán béla
2024. szeptember 02. 20:29
Minden bélpoklos bolha itt pattog?
2024. szeptember 02. 19:40 Szerkesztve
Nem Trumpra meg a csodára kellene várni, hanem azt aki felelős a magyar gazdaságért, pl Nagy Mártont jól picsán rúgni, és keresni egy legalább féleszűt. Sajna nem az érdemek, vagy a tudás a pozícióhoz jutás elsődleges szelekciós tényezője, inkább az hogy milyen zsarolási információkkal rendelkezik az "ember". Jó példa erre a Lézer aki összeakaszkodott az Elnökkel és nyert.
2024. szeptember 02. 19:34 Szerkesztve
Nem lenne hiány ha a magántőke alapokba kihelyezett 2000 milliárd az államkasszában lenne, ha meg van még valahol az a pénz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!