Szoros eredményen dőlt el az Airbnb sorsa Terézvárosban

2024. szeptember 16. 08:34

Szentkirályi Alexandra, a Fidesz volt főpolgármester-jelöltje még a szavazás lezárulta előtt kijelentette, bárhogy döntsenek a terézvárosiak, azt fogja javasolni a kormánynak, hogy hozzon Budapesten és akár országosan is ennek megfelelő szabályozást.

2024. szeptember 16. 08:34

Nyitókép forrása: Facebook

 

Az Airbnb-típusú szálláshelyek betiltásáról szóló ügydöntő szavazáson két hét alatt 6083 terézvárosi voksolt, közülük 3265-en, azaz 54 százalék szavazott igennel, 2818-an pedig nemmel – írja a közleményében a VI. kerületi önkormányzat.

Ezért 2026. január elsejétől nullában határozza meg a terézvárosi önkormányzat azoknak a napoknak a számát, melyeket rövid távú lakáskiadásra lehet használni a kerületi ingatlanpiacon. A döntést az Országgyűlés felhatalmazása alapján ügydöntő szavazáson hozták meg a kerület lakói.

Ezt is ajánljuk a témában

A voksolás két héten át, szeptember 2-a és 15-e között zajlott online és offline is három helyszínen minden nap. Összesen 

6083 szavazásra jogosult nyilvánított véleményt, ami jóval nagyobb részvétel (20,52 százalék) a hasonló szavazásokhoz képes, 

a budapesti lakógyűlésen pl. 9 százalék volt a részvételi arány. Hasonló szavazásra a települési önkormányzatok körében még nem volt példa, és példa nélküli az is, ahogy az európai nagyvárosok mellett (például Lisszabon, Amszterdam, Berlin, Róma, London, Barcelona) Terézváros kerületként határozott a szigorításról – írják.

A közlemény idézi Soproni Tamás polgármestert, aki azt írta: „Terézváros megmutatta, hogy diktálja a tempót a demokrácia gyakorlásában is. A következő lépés az, hogy a képviselő-testület elé viszem a terézvárosiak akaratát, és rendeletet alkotunk döntésükről. Fontosnak tartom, hogy a változtatás csak 2026. január 1-jén lép életbe, így a vállalkozásoknak lesz idejük felkészülni a változásra. A kerületiek példát mutattak abból, hogyan lehet élni a demokratikus eszközökkel, és döntöttek arról, hogy milyen kerületben szeretnének élni.”

Az „igen” szavazatok többsége azt jelzi, hogy a terézvárosiaknak többet ér otthonuk békéje, mint a kieső bevétel, fontos számukra, hogy a kerület visszaszerezze „lakójellegét”. A döntésre több mint egy évük van felkészülni a rövid távú szálláskiadással foglalkozóknak – fogalmaz a dokumentum.

Szentkirályi Alexandra, a Fidesz volt főpolgármester-jelöltje még a szavazás lezárulta előtt egy Facebook-videóban kijelentette, bárhogy döntsenek a terézvárosiak, 

azt fogja javasolni a kormánynak, hogy hozzon Budapesten és akár országosan is ennek megfelelő szabályozást.

Az októbertől összeülő új Fővárosi Közgyűlés leendő kormánypárti frakcióvezetője kijelentette, a helyi szavazáson mindenki elmondhatja a véleményét és nekik, politikusoknak az a feladatuk, hogy ezt tudomásul vegyék és képviseljék. Éppen ezért figyelemmel kíséri a terézvárosi szavazást, mert az nagyban befolyásolhatja a budapestiek jövőjét és az országos szabályozásra is kihathat.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Oszodibeszed
2024. szeptember 17. 16:44 Szerkesztve
Egyszer nálunk a 4. emeleten egy öreg külföldi buzi pár anyaszült meztelenül kávézgatott a gangon. Airbnb-vendégek. A szomszéd hölgyek lázadoztak is a lógó tökű turisták láttán, de az élet kegyetlen ;-))
Kotucso
2024. szeptember 16. 15:32
A romkocsmákat is be kellene zárni a picsába. A Gosdu udvar , és környéke egy katasztrófa. Tömeg, hangzavar, részeg állatok, okádás, utcán hugyuzás, kurvák, cigány stricik, maffiózók. Erre nincsen szükség Budapesten. Ennyit nem ér a turizmus. Legalábbis a turizmusnak ez a vállfaja.
Dixtroy
2024. szeptember 16. 14:03
"6083 szavazásra jogosult nyilvánított véleményt, ami jóval nagyobb részvétel (20,52 százalék) a hasonló szavazásokhoz képes .. közülük 3265-en, azaz 54 százalék szavazott igennel, 2818-an pedig nemmel " Hé, hol a szokásos libsimatek, hogy aki el sem ment, az is nemmel szavazott??
Unknown
2024. szeptember 16. 13:30
“ Az „igen” szavazatok többsége azt jelzi, hogy a terézvárosiaknak többet ér otthonuk békéje” Igen! Le a kurvafuttató herékkel! Az otthona szent az embereknek!!!😂🤣
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!