Súlyos: naponta több mint 120 centimétert emelkedhet a Duna

2024. szeptember 16. 18:03

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője adott tájékoztatást az árvízi védekezés hétfő délutáni állásáról.

2024. szeptember 16. 18:03
CZUNYINÉ dr. BERTALAN Judit; SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf; KANCZ Csaba

Nyitókép: Védekezés Neszmélyen (MTI/Szigetváry Zsolt)

Mosonmagyaróvárnál a Lajtán III. fokú árvízvédelmi készültségi kellett elrendelni az állami védvonalakon. Az árvízi védekezés délutáni állásáról Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője adott tájékoztatást az InfoRádióban

„Megérkezett az árhullám a szigetközi szakaszra, ahol már harmadfokú az árvízi készültség hétfő reggel 6 óra óta. Az összes többi magyarországi szakaszon még emelkedik a vízállás” – mondta a szóvivő, aki hozzátette, hogy „a most következő 10 napban mindig lesz valahol tetőzés a Duna magyarországi szakaszán. Nagybajcsnál a felső szakaszokon kezdődik majd, egy-két nap múlva, és ahogy vonul lefele az árhullám a Dunakanyarban, csütörtökön, pénteken, aztán Budapesten, pénteken, vagy talán szombaton hajnalban.”

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője folyamatos munkavégzésről számolt be: a Lajtánál katonák segítségével erősítik meg a töltéseket, a szükségtározó megnyitásáról pedig rövidesen döntenek, amely Mosonmagyaróvár városának védelmét szolgálja.

„Budapest is önálló védekezési település, itt a főpolgármester irányítja a védekezést. Holnap érheti el az árhullám a rakpart alacsonyabb részeit. Nagyon gyorsan változik a vízszint, naponta akár 1 méter 20 centimétert is emelkedhet, tehát biztos, hogy lezárják ma este a rakpartokat” – emelte ki Siklós Gabriella. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Kapcsolódó cikkek a Árvíz 2024 aktában.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Arisztokrata
2024. szeptember 16. 19:56
Folyik a hisztizés. A Duna mellett élek, nagyon messze van ez az emelkedés a 2013-tól, s holnap este már tetőzik.
mi-egy-nagy-vibralo-tojast-hasznalunk-2
2024. szeptember 16. 18:26
Aha! A Tisza visszaduzzaszt!
békalepcse2.0
2024. szeptember 16. 18:23
Kint vagyunk az összes vizekből, hallalúja! Karigeri kívülről fújja a vizikreszt és már tud vizibiciklizni is! Tehát minden képesítése meg van az árvizi védekezés levezetéséhez, hurrá.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!