Schiffer: Amikor megérkezett Budapestre Hillary Clinton, minden megváltozott

2024. szeptember 04. 18:36

Orbán hiába próbálna lojális lenni az Amerikában uralkodó progresszív, demokrata hálózattal, azok a vesztét akarják, mutatott rá az ügyvéd.

2024. szeptember 04. 18:36

Nyitókép: YouTube képkocka

Bel- és külpolitikai kérdésekről egyaránt beszélt a Hit Rádió szerkesztő-műsorvezetője, Fekete Rita műsorában Schiffer András ügyvéd, egykori országgyűlési képviselő. 

Az amerikai elnökválasztás kapcsán arra a kérdésre, hogy a kormány és Orbán Viktor részéről bölcs dolog-e ilyen szorosan hozzákötni Magyarország sorsát ehhez a választáshoz, s ilyen konkrétan letenni a voksot az egyik jelölt mellett, az ügyvéd azt mondta: nem csak nem bölcs, de nem is kifizetődő.

„De van-e más lehetősége a magyar miniszterelnöknek?” – tette fel a kérdést Schiffer. Ha Trump nyer, akkor bejön Orbán Viktornak az orosz rulett, mert soha nem lenne ilyen erős a magyar pozíció a washingtoni politikában. Ugyanakkor 

ha csendben maradna, vagy esetleg a demokratáknak drukkolna, akkor sem történne vele semmi jó. 

Semmit nem veszíthet, de nagyon sokat nyerhet.

Egyszerre minden megváltozott

Schiffer ennek kapcsán egy érdekes történetet osztott meg. Felidézte, hogy az Orbán-kormány hivatalba lépésének idején érkezett hazánkba az új amerikai nagykövet, Eleni Kounalakis, aki „csüngött a magyar miniszterelnök szavain”. Sőt, amikor Schiffer a pártjával kivonult az alkotmányozási vitából, egy találkozó alkalmával még őt kérlelte, hogy térjenek vissza, és vegyenek részt a folyamatban. 

Majd 2011 júniusában megérkezett Budapestre a nagykövet barátnője, a külügyminiszter Hillary Clinton, és valahogy minden megváltozott. 

Schiffer szerint ha arra keressük a választ, hogy az atlantista relációban Orbán Viktor fordulatának hol vannak a gyökerei, akkor az az volt, hogy

miközben jó viszonyt akart kialakítani az USA-val (és mindenki mással is), akkor rátették a prést.

Azt érzékelte, hiába tett meg mindent, ugyanolyan nemkívánatos személy Washingtonban, mint például a hatalomból eltávolított Silvio Berlusconi. 

Orbán hiába próbálna lojális lenni az USA-ban most uralkodó progresszív, demokrata hálózattal, azok a vesztét akarják” – mondta a volt politikus.

A kormányfő ugyanis akkor világossá tette, hogy ki akarja seprűzni az IMF-et (mint az USA meghosszabbította gazdasági kalapácsát), emellett elkezdte bevezetni a multinacionális cégeket érintő szektorális adókat. Mindkét lépésével precedenst teremtett.

A hidegháború után viszont ez a régió nem erre lett kijelölve, hanem az újragyarmatosítás  célpontjának – magyarázta Schiffer. 

Az egykori képviselő szerint ugyanakkor a háború kapcsán Orbán Viktor elleni külföldi kampányok alapvető oka, hogy a miniszterelnök kitesz magára egy célkeresztet. Azzal például, hogy az orosz bankot szállásoltatott Budapesten vagy kedvezményes vízumokat adott orosz és belorusz üzletembereknek.

A támadások oka ezzel együtt az is, hogy Orbán nem hajlandó feladni a nemzeti stratégiai érdekeket.

Kormányváltás helyett törés

A belpolitikai kérdésekről szólva Schiffer kifejtette, a Fidesz sikerének kulcsa az volt, hogy 2010 előtt ellenzékben és kormányon is képes volt narratívát nyújtani az embereknek. Miközben például az ellenzék jogállamiságról meg korrupcióról beszélt, a Fidesz csökkentette a rezsiszámlát.

Az ellenzék be van oltva az ellen, hogy értelmezze a körülöttünk lévő világot.

Schiffer szerint ugyanakkor a Fidesz négy stratégiai hibát készül elkövetni. Egyrészt láthatóan Orbán Viktor csak a nagy képet nézi, madártávlatból szemlél, geopolitikai összefüggésekről beszél. Ez pedig nem jó, ha az emberek egyre nagyobb többségének kell nélkülöznie.

A második stratégiai hiba szerinte az, hogy Magyar Péter megjelenése óta tovább folytatott „gyurcsányozás”, pedig a Tisza párt felfutása kivette a Fidesz kommunikáció kezéből a Gyurcsány-kártyát”. 

Schiffer szerint a harmadik stratégiai hiba, hogy ha magyar társadalomnak tíz éven keresztül folyamatosan azt tolják, hogy az egész világ ellene van, majd az utóbbi két évben viszont azt látja, hogy romlanak a saját, privát életkilátásai, akkor lehet, hogy azt mondja: próbáljunk ki egy olyan kormányt, amelyet nem üt 0-24-ben az egész világ.

Végül Schiffer szerint azt is látni kell, hogy a Fidesz permanens harca nem kedvez annak, hogy kormányképes ellenzéke legyen. Ez jól is jöhet a hatalomnak, ha egyébként jól megy a gazdaságnak, de most nincs ilyen helyzet. Újabb kockázatot jelent szerinte az is, hogy azok sem költenek, akik követte az inflációt a jövedelmük.

A teljes beszélgetést itt nézheti meg:

 

 

Összesen 258 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
google-2
2024. szeptember 08. 13:11
A világ akkor is üt minket, ha nem a Fidesz van kormányon, még nagyobbat is akár. Nagy darabokat szakít ki a magyarok közvagyonából: gázt, vizet, áramot, telekommunikációt, szállítást, nagyjából mindent. A gazdagok mindig is a szegényebbekből akarnak jól megélni.
tavirozsa2
2024. szeptember 07. 20:21
"Egyrészt láthatóan Orbán Viktor csak a nagy képet nézi, madártávlatból szemlél, geopolitikai összefüggésekről beszél. Ez pedig nem jó, ha az emberek egyre nagyobb többségének kell nélkülöznie." A nélkülözők számának növekedésére milyen konkrét adatai vannak?? Addig ez Schiffer személyes véleménye!! Az elégedetlenkedők jegyezzék meg, hogy a fidesz utáni kormány első dolga lesz a rezsi csökkentés eltörlése ( az EU kívánságára!) ês a 13.havi nyugdíj megszüntetése... A többi megszorítást pedig még el sem tudják képzelni! 😡
alexandrosz-2
2024. szeptember 05. 21:50 Szerkesztve
Szar mandiner kommentmotor! Rohadjon meg!
2024. szeptember 05. 15:05 Szerkesztve
A négy orbáni hiba Schiffer szerint: 1. Globális kép a lokális elvesztése mellett. Lehet hiba, de a nagy idők, madártávlatból ítélhetők meg. A lokális széljárásokra vannak helyi emberek bőven! 2. A Gyurcsány-kártya elvesztése valóságos. A kérdés Magyar Péter meddig tudja ezt a PR-t folytatni anélkül, hogy lehullana a maszk és nyilvánvalóvá válna a király meztelen. 3. A rosszabbul élő társadalom. Nos, ezzel kapcsolatban lehet kapaszkodó, de! 2019-ig meredeken erősödött a gazdaság, a relatíve visszaesést külső folyamatok idézték elő, és ezt mindenki látja: pandémia, energiaválság, háború, gerjesztett infláció. 4. A permanens harc fontos része a Fidesz-szavazók közösségben tartásában. A baloldali választó számára a politikai és közéleti participáció olyan tulajdonság, amivel szemmel láthatóan nem rendelkezik. Schiffer kritikai értékeléseit mindig figyelemmel kell követni, mert reálisak, ha azt is figyelembe vesszük, hogy ő a nemzeti baloldal igen ritka, tiszteletet érdemlő képviselője.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!