Rendelet a bukfencről

2024. szeptember 09. 17:37

A rendelet semmit sem tesz hozzá az iskolai rendhez és a gyerekek okosodásához, inkább a választók tudatának beszűkítésére „gyúr”.

2024. szeptember 09. 17:37
Ungár Tamás
Népszava

Nyitókép: Iris van den Broek / ANP MAG / ANP via AFP

„Van-e Magyarországon olyan iskola, ahol eddig nem tiltották a mobiltelefonok óra közbeni, a tananyaghoz nem illő használatát? Aligha. Ahogy a tanórákon nem lehetett plüssmacival, jojóval, kisautóval, »Gazdálkodj okosan!«-nal játszani, ugyanúgy mobilozni sem volt szabad. De nem lehetett matekórán sakkozni, noha a sakk javítja a logikát, töriórán meg tilos volt sutyiban Móricz Rokonok című regényét olvasni, holott ez a könyv sokat hozzá tesz hazánk múlhatatlan múltjának megismeréséhez. Az iskolák házi- vagy szokásrendje elvárta a diáktól, hogy a mobilját kikapcsolja, ha az órán nincs rá szükség. Sokhelyütt a szünetekben sem lehetett visszakapcsolni a készülékeket.

Amikor a kormány betiltotta az iskolai mobilozást, nem tett a gyerekekért semmit. Önmagáért igen: a választók többsége ugyanis szimpatizál a rendelettel és ez által a kormánnyal, mert úgy vélik, a Fidesz megvédi a gyermekeiket a mobilozás tudatbeszűkítő veszélyeitől. Pedig a rendelet semmit sem tesz hozzá az iskolai rendhez és a gyerekek okosodásához, inkább a választók tudatának beszűkítésére »gyúr«. A kormány a rendelet okán teljesítmény nélkül dicsőítheti magát, és indukált egy meddő társadalmi vitát, ami eltereli a figyelmet hazánk temérdek gondjáról.

Arra is jó a rendelet, hogy ezzel is újra megnyirbálják az iskolák önállóságát. Igaz, ha korábban eldöntötték, hogy a pedagógus melyik könyvből taníthat, akkor miért ne dönthetnének a tanár helyett a mobilozás órai szabályairól is? Ha így megy tovább, akkor lesz majd külön rendelet arról, hogy miképp kell a gyerekeknek tanítani az »a« betűt, az egyszeregyet meg a bukfencet, nehogy már a tanárok a belügyi tárca irányítása nélkül is tudják ezt - ironizált egy általam kérdezett, pécsi pedagógus. Hozzátette: le kellene cserélni a Himuszt, jobb lenne, ha arra vágnánk vigyázzba magunkat, hogy «Aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére«.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kiss.istvan770
2024. szeptember 10. 18:54 Szerkesztve
Butácska Tomika! Te nem jártál iskolába? Puskázni 100 éve is tilos volt, de a diákok fele mégis megtette. Egy iskolai rendeletet sok diák ugyanúgy nem tart be. Ha törvény írja elő, hogy reggel le kell adniuk a mobilt, azt csak nehezen tudják kijátszani. Ha megteszik, annak pedig súlyos következménye lesz.
becenev
2024. szeptember 10. 06:36
Mandiner nem tudott meg olyan cikket szemlezni a Nepszavabol, aminek irojabol ne sutne az irigy, gyulolkodo, ostoba mindenszarizmus. Eleg depik lehetnek az olvasoi… Szeretnek egy cikket onann, ami barmit is dicser az orszagban.
Nimril
2024. szeptember 10. 03:17
Ezeknek amúgy van gyerekük? Láttak már élőben egy iskolai tanórát? Nem hiszem, mert akkor nem írkálnának ilyen baromságokat. Bár, úgy nézem, ennél a lapnál az ostobaság felvételi követelmény, mint a hungarofób attitűd.
elfújta az ellenszél
2024. szeptember 09. 23:01
Ahogy csökken az olvasószám a Népszaránál, úgy próbálják egyre vadabb retorikával maguk felé fordítani a figyelmet. Ész is kéne ha vóna, de annak nyomát sem találni az ilyen írásokban
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!