Ne adjunk esélyt a kormányellenes „szabadságharcnak”, amire rámegy a városunk! – az Összefogás Pécsért elnöke a Mandinernek

2024. szeptember 20. 05:48

„Teljesen kiszámíthatatlan várospolitika vár ránk a következő öt évben, ha most nem kapunk minél stabilabb felhatalmazást. Ez a forgatókönyv nem lenne jó Pécsnek” – véli Kővári János, aki a Fidesz-KDNP és az Összefogás Pécsért Egyesület jelöltjeként indul a vármegyeszékhelyen az időközi választáson szeptember 22-én.

2024. szeptember 20. 05:48
Kővári János és Vörösné Deák Andrea (ÖPE)
Vizvári Soma

Nyitókép: Vörösné Deák Andrea és Kővári János (Forrás: Kővári János)

2022-ben az országgyűlési választáson két százalék híján nem sikerült Mellár Tamástól elhódítania a Kertváros névre hallgató pécsi városrészt. Most a szavazategyenlőség miatt szeptember 22-én újra megrendezendő önkormányzati választáson indul, hogy Kertváros egyik körzetének képviselője lehessen.

Egyáltalán nem játszik szerepet ebben semmilyen személyes frusztráció, 

azért vállaltam el, hogy a Fidesz-KDNP és az Összefogás Pécsért Egyesület jelöltje legyek a körzetben – azon kívül, hogy a Kertvárosban nőttem fel és szívemen viselem a városrész sorsát –, mert 

elegem van abból, hogy Kertváros teljesen gazdátlanná vált. 

Az említett Mellár Tamás hat éve a környék országgyűlési képviselője, de felhatalmazását politikai csatákra használja. Nem lennék meglepve, ha sokan megbánták volna már, hogy két éve rá szavaztak. Ráadásul sajnos a baloldali városvezetés sem figyel oda Kertvárosra, pedig a legnagyobb városrészről beszélünk.

Ami a nevével ellentétben az ország egyik legnagyobb lakótelepe.

Pontosan, több mint ötvenezren laknak ott, ehhez a lélekszámhoz már kevés a parkoló, út, zöldfelület, az infrastruktúra nem elegendő és régen elöregedett. Óriási hiány van szolgáltatásokból is. 

Ha bármire szüksége van egy kertvárosinak, sokszor be kell mennie Pécs központjába, vagy Uránvárosba, de itt a gond: miközben Kertváros gyakorlatilag alvó városrész, dolgozni is máshová járnak, el is van szigetelve Pécs többi részétől, 

ugyanis csupán két felüljáró felel az összeköttetésért, nem több. Ezeken mindennaposak a dugók!

Kővári János és Vörösné Deák Andrea
„A Kertvárosban nőttem fel, szívemen viselem a városrész sorsát”

Ha nem tévedek, ezért járt mostanság Budapesten a közlekedési államtitkárnál. Mit sikerült intézni.

2010 és 2014 között országgyűlési képviselő voltam, a körzetembe ráadásul beletartozott Kertváros is. Már egy ideje felhagytam az országos politizálással, hogy az általam vezetett egyesülettel, az Összefogás Pécsért Egyesülettel minél többet dolgozhassak a városunkért. Az országos politizálásnak azonban van egy máig tartó pozitív hatása: 

rengeteg jó kapcsolatot sikerült kiépítenem, amelyeket megmozgathatok Pécs fejlődése érdekében. Ennek köszönhető az is, hogy Nagy Bálint közlekedési államtitkár nemrég fogadott. 

Vele arról tárgyaltunk, hogy miként lehet a város forgalmát jobban szétosztani. Tervben van mind a kelet-nyugati, mind az észak-déli tengelyek bővítése. De fontos téma volt a Pécs és Balaton közötti gyorsforgalmi autóút és a Budapest-Pécs vasútfejlesztés is. Sőt egy másik minisztériumi tárgyaláson a város buszállományának teljes megújításáról is egyeztettünk.

Nagy Bálin közlekedési államtitkár és Kővári János

Nem az országgyűlési képviselőnek vagy a városvezetésnek kellene ilyen tárgyalásokra járnia? Ön önkormányzati képviselőként nem is az egész Kertvárosért felelne.

Egyrészt ezt egyáltalán nem teszi egyik sem. Másrészt öt kertvárosi körzet van, valóban, de ezeket ilyen módon nem lehet szétválasztani. Ha azt akarjuk, hogy jó legyen a mi körzetünknek, akkor a többiért is ki kell állni. Megjegyzem, ez egész Pécsre igaz. Hiába csak egy körzetért leszek felelős, amit tudok, meg kell tennem az egész városért, ha egyszer a városvezetés Mellár Tamással karöltve Pécset és benne Kertvárost gazdátlanul hagyta. A június 9-ei választás eredménye is azt mutatja, hogy a pécsiek egyetértenek ezzel.

De hiszen győzött az eddigi polgármester.

Az viszont nem véletlen, hogy elvesztette a baloldal a többségét a közgyűlésben. A Péterffy Attila baloldali polgármester nevével fémjelzett frakcióban jelenleg kilencen vannak. A polgári oldalnak most tizenegy képviselője van, tizenhárom kell a többséghez. Van még négy olyan képviselő, akik valamilyen kisebb politikai erőhöz tartoznak, a szavazásoknál ők lesznek a mérleg nyelve. Ezért arra kérem a 15-ös körzetben élőket, szavazzanak rám a polgári oldal minél stabilabb többsége érdekében. Ha tizenketten leszünk, elég lesz egyetlen további képviselőt meggyőzni a szavazásokkor. 

Teljesen kiszámíthatatlan várospolitika vár ránk a következő öt évben, ha most nem kapunk minél stabilabb felhatalmazást. Ez a forgatókönyv nem lenne jó Pécsnek. Ne adjunk esélyt arra, hogy Péterffy Attila továbbra is kormányellenes „szabadságharcot” játsszon, amire rámegy a városunk!

Az elmúlt években Kertváros a közbiztonsági problémáival is bekerült a hírekbe.

Kertvárosban amellett, hogy nagy a népsűrűség, nagyon sok fiatal is él, akik nem igazán tudnak mit kezdeni magukkal. Ennek egyik oka, hogy nincsenek közösségi terek. A programomba az is beletartozik, hogy ezen változtatunk, ez ügyben tárgyaltam is nemrég Oláh Gábor helyettes államtitkárral. Nagy közterület- és közösségi tér fejlesztést szeretnénk végrehajtani a Területi Operatív Program Pluszból és a megyei jogú városoknak járó EU-s forrásokból itt, Kertvárosban is. Természetesen mindezt a helyiek véleményét kikérve vinnénk véghez. Egyébként nemrég megtudtam, hogy a közterek fejlesztéséhez a pályázatok egy éve nyitva vannak, a jelenlegi városvezetés mégsem tett semmit. 

Kővári János és Oláh Gábor
Kővári János Oláh Gábor helyettes államtitkárral

Kertváros problémáit az is tetézi, hogy valamiért az egy főre eső civil szervezetek száma nagyon alacsony. 

Van viszont néhány olyan szervezet, akikkel remekül együtt tudnánk működni. Ilyen például a rászoruló családokon segítő Mosolymanó Egyesület, amelyet Vörösné Deák Andrea vezet. Ő indult korábban a polgári oldal jelöltjeként a 15-ös körzetben. Biztos vagyok benne, hogy Andreával nagyon gyümölcsöző lesz a közös munka, 

a közterek és az épületek fejlesztésében például száz százalékosan számítok az ő tapasztalataira, hogy a beruházások minél inkább kielégítsék a helyiek igényeit.

Mindez viszont még feltételes módban van.

Valóban, és ezt érdemes is hangsúlyozni. Bár 2010 óta folyamatosan igyekszem minisztériumról minisztériumra járva, gazdasági szereplőkkel tárgyalva Kertvárosért dolgozni, ha most nem hatalmaznak fel a helyiek, akkor valószínűleg hiába fognak megnyílni előttem az ajtók. 

Akkor tudom megvalósítani, amit kitárgyalok a kertvárosiaknak, ha megbíznak azzal, hogy a képviselőjük legyek. Ezért lenne fontos félretenni a pártpolitikát. 

Én nem egy pártot képviselek, hanem az összefogást a Kertvárosért! Azért vagyunk közösségben a Fidesz-KDNP-vel, mert az értékrendünk hasonló, és mert hisszük, hogy ha összefogunk, az Pécsnek, Kertvárosnak és a 15-ös választókörzetnek is jó lehet.

 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Abelzoli
2024. szeptember 20. 07:16
Szégyellje magát a cikk szerzője, de az is aki az ilyen cikkek megjelenését megengedi
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!