Megjött az ősz, megjött az özönvíz, áradni fog a Duna

2024. szeptember 13. 07:06

Még 70 km/órás széllökések is lesznek.

2024. szeptember 13. 07:06
Severe Thunderstorms In Toronto, Canada

Nyitókép: Creative Touch Imaging Ltd / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A HungaroMet jelentése szirént az ország jelentős részén intenzív esőzés és viharos szél várható, valamint húsz milliméternél is több csapadékra számíthatunk. A magyarországi folyókon árhullám is kialakulhat, míg 

a környező országokban a csapadékmennyiség a 150-200 millimétert is elérheti.

Az időjárás a nyugati országrészen lesz különösen zord: erősen felhős, borult égbolttal és tartós esőzésekkel főleg a Dunántúlon. Záporok és zivatarok is előfordulhatnak. A keleti országrészben ezzel szemben kevesebb felhő és csekély eső várható. Az északnyugati szél viharos lökésekkel érkezik, főként a Dunántúlon és a középső területeken. A péntek reggel országszerte borongós lesz, sokfelé záporral. Délutántól a délnyugati régióban enyhül a csapadék és felszakadozik a felhőzet.

A nappali hőmérséklet keleten 20-28 fok között alakul, míg nyugaton csak 9-19 fokot mérhetünk, a leghidegebb a nyugati határ mentén lesz.

A Hungaromet előrejelzése szerint az ország nagy részén jelentős csapadékra és viharos széllökésekre kell készülni, kivéve Baranya és Bács-Kiskun vármegyéket. Zivatarok, jégeső is kialakulhat, főleg Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben. Fejér, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Somogy és Tolna vármegyékben több mint 20 milliméter esőre, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas és Veszprém vármegyékben pedig 

70 km/órát meghaladó széllökésekre figyelmeztetnek.

Pénteken a legtöbb eső Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala vármegyékben várható, ahol akár 30 milliméter csapadék is hullhat.

***

 

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valodi
2024. szeptember 14. 00:01
Obsitos Technikus 10:47 ... na ja - ki is hirdette ezt ki kormányhatározatban, te szerencsétlen?
Valodi
2024. szeptember 13. 23:59
Obsitos Technikus 10:47 "Ángyán bácsi tessék lenyugodni." - höhöhö ... Bogár Laci bácsi mellett Viktor bácsit nyugtatgassad, hogy legalább egyformán hazudjanak: (Bogár László) "Ángyán József a magyar nemzet mint közösség számára az anyagi-fizikai élettér szempontjából legdöntőbb területen, a földművelés és vidékfejlesztés terén kezdett az átfogó, hosszú távú stratégia megalkotásába, majd a valóra váltás megszervezésébe. Ez a stratégia először tett kísérletet arra, hogy a kérdés minden elemét együtt kezelve adjon világos képet a helyzetről, a szükséges és a lehetséges teendőkről. Minden jel arra utalt, hogy a magyar vidéki társadalom hosszú évtizedek után először kap valós esélyt arra, hogy alávetett helyzetéből kikeveredjék. Éppen ezért igazán megrendítő, hogy Ángyán József e stratégia végrehajtásának kezdetén indoklás nélkül a felmentését kérte, amit a miniszterelnök minden ellenvetés nélkül el is fogadott."
Obsitos Technikus
2024. szeptember 13. 10:55
https:// www.hydroinfo.hu/graf/30nap/442027H.jpg https:// www.hydroinfo.hu/graf/elore/442027H.jpg
Obsitos Technikus
2024. szeptember 13. 10:50 Szerkesztve
Azért egyelőre árvíznek nehéz nevezni azt, hogy ha a valaha mért legkisebb vízállástól nem messze lévő vízszint közepes vízjárásra emelkedik. Özönvíznek meg egyenesen gusztustalan. Igen, közeledik egy árhullám a Dunán, elsősorban a Rába vízgyűjtője felől, a III. fokot el fogja érni. Budapestnél talán a II. fokot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!