Megelőztük Ausztriát és Lengyelországot, de Németországot is: ömlenek a beruházások hazánkba

2024. szeptember 13. 08:05

Előkelő helyen vagyunk az uniós rangsorban.

2024. szeptember 13. 08:05

Nyitókép: a Melecs EWS GmbH győri gyártócsarnoka az átadás napján, 2023. október 2-án. (Fotó:MTI/Krizsán Csaba)

Jól teljesít a magyar gazdaság uniós összehasonlításban az Eurostat adatai szerint – írta cikkében a Magyar Nemzet, amely az uniós statisztikai hivatal beruházási rátára vonatkozó adatait vette górcső alá.

Az Eurostat adatai azt mutatják, hogy 2023-ban a GDP 26,3 százalékát tették ki idehaza a beruházások. Ez az érték önmagában is magas, különösen a többi uniós országéhoz viszonyítva. A 27 tagország átlagos rátája ugyanis nem érte el a 22 százalékot sem. 

Magyarország mutatójánál csupán három állam, Észtország, Csehország és Románia büszkélkedhetett jobb adattal. Közben pedig a német, az olasz és a spanyol ráta még az uniós átlagot sem érte el.

De hazánk rávert a régiós államok többségére, így Ausztriára, Lengyelországra és Szlovákiára is.

Ahogy a cikk is felhívja a figyelmet, minden gazdasági adat kapcsán fontos kérdés, hogy csupán egyszeri kiugrásról van szó, vagy hosszabb ideig tartó, egyértelmű folyamatról. A magyar beruházási ráta kapcsán utóbbiról beszélhetünk, a hazai mutatókkal ugyanis az idei első hat hónapban is előkelő helyet szereztünk meg a tagállamok között.

A beruházások a GDP arányában 2024 első felében megközelítették itthon a 23 százalékot, amivel ismét az uniós lista első felében, a nyolcadik helyen végeztünk. 

A 21 százalékos uniós átlagot az idei év első felében is bőven lehagytuk. Az első három helyezett kiléte a tavalyi évhez viszonyítva az idei első félévben sem változott, rajtuk kívül térségünkből Ausztria és Horvátország tudott csak még elénk kerülni.

Arról, hogy kik ruháznak be nálunk a legnagyobb mértékben, a Magyar Nemzet idézi Orbán Viktort, aki elmondta, hogy huszonöt milliárd eurónyi vagyont tettek le a németek, kilencmilliárdot tettek az amerikaiak, kilencmilliárdot a kínaiak, és utána jönnek a dél-koreaiak. A miniszterelnök szerint arra kell törekedni, hogy a beruházásokat tekintve is semlegesek legyünk. 

 

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
edico
2024. szeptember 13. 11:45
A kormány szerint mi mindenkit előzgetünk, az ország viszont romokban hever. Az előzgetés helyett ideje lenne végre a hazai emberek gondjaival, bajaival kicsit foglalkozni!
auditorium
2024. szeptember 13. 11:15
Ne dicsekedjünk, mert a végén az EU kijelenti, Mo-nak nincs szüksége a helyreállitási alapra, olyan jól működik a gazdasága !
oberennsinnen49
2024. szeptember 13. 10:23
Figyelni a két dátumot, mert NEM CSALOK: RÁADÁSUL MÉG EZ IS: 2024. szeptember 12. 09:14 Megcáfolta a Világbank a „világhírű” magyar korrupció mítosztát, egy-két EU-s ország azonban nem fog örülni a számaiknak A magyar korrupció globális szinten nézve lényegében nulla, de még Európában is jónak számít – mutat rá a szakértő. -Az AAATV-n ezen a napon szept. 12-én ez volt a fő hír: Transparency: A magántőkealapok a közpénzek kiszivattyúzásának fő eszközei 2024. szeptember. 12. csütörtök Az Egyenes Beszéd vendége Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója. Szöllősi Györgyike, ATV-s nagyasszony menedzselésével, aki valahogy meg sem említette a NAP HÍRÉT A VILÁGBANKTÓL. helyette a Ligeti nevű killabor-strici bemondta: a magyar magántőkealapok lopásra szakosodottak - Mészáros Lőrinc, amiből következik, - ha így is lenne, akkor is - a nem magyar alapok a SOROSOKÉI - azok fair play-ek. Györgyike mosolyával.
nemecsekerno_007
2024. szeptember 13. 10:18
Novicsok-5nemecsekerno_007 2024. szeptember 13. 09:38 ,,Az igénytelenekét, mint…,, Kurva anyád, fasszopó proli. 14 év Fidesz 2/3 után nektek már nem osztottak lapot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!