Majdnem kihalt az emberiség?

2024. szeptember 04. 10:20

Az emberiséget nem tudta egy természeti katasztrófa lesöpörni a Föld színéről. Egy atomháború azért valószínűleg képes lenne erre.

2024. szeptember 04. 10:20
Jeszenszky Zsolt
Jeszenszky Zsolt
Pesti Srácok

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

„És itt jön a történet igazán érdekes része. A ma élő emberiség, azaz 8 milliárd bolygótársunk teljes genetikai diverzitása kisebb, mint egy 50 fős, egymással szoros rokonságban lévő csimpánzkolóniáé! És ennek okaként a Toba vulkán kitörését szokták megnevezni. Amikor is, az elmélet szerint a bolygón kialakult élhetetlen körülmények hatására, szó szerint majdnem kipusztult az emberiség. Mindössze néhány ezren maradtunk, amiből kb. 1000 volt a szaporodásra alkalmas pár. Afrika egyes védettebb völgyeiben húzták meg magukat. Innen népesítették be aztán szép lassan a Föld többi részét. Legalábbis ezt mondja a hipotézis.

Az 1990-es, 2000-es években népszerű elméletnek persze született számos bírálata is. 2021-es kutatások szerint már csak 3-6 fok közötti hőmérséklet-csökkenés következett be, ami után 5 évvel akár vissza is állhatott az eredeti állapot. Ami talán még inkább árnyalja a képet, az a neandervölgyi ember. Ez a faj még 35 ezer évvel ezelőtt, tehát 40 ezer évvel a Toba kitörését követően is létezett. A Homo Floriensis pedig még ennél is érdekesebb sztori. Ez a törpe növésű emberfaj, akiket Peter Jackson óta hobbitoknak is szoktunk nevezni, mindössze 2,5 ezer kilométerre élt a vulkánkitöréstől, és még 20 ezer évvel későbbi nyomaik is fennmaradtak.

De a régészeti, antropológiai leletek az indiai szubkontinensen, a Jurreru völgyben is bőséges emberi jelenlétet mutatnak mind a katasztrófa előtt, mind pedig utána közvetlenül. Ugyanakkor Észak-Indiában, a Son völgyben viszont drasztikus populáció-csökkenés figyelhető meg ebben az időben. Az elmélet hívei szerint a Jurreru völgyben természetes források találhatók, amelyek így tiszta, egészséges vizet biztosítottak az ott lakóknak, és ezért tudták túlélni a kitörés következményeit. Hát igen, nem könnyű tisztán látni egy olyan esemény kapcsán, ami 74 ezer évvel ezelőtt történt.

Mi ebből az egészből a tanulság? Igazából semmi. Talán annyi, hogy az emberi faj, pontosabban az emberi fajok közül végül egyedüliként fenmaradt homo sapiens meglehetősen ellenálló. És mondjuk, a dinoszauruszokkal ellentétben az emberiséget nem tudta egy természeti katasztrófa lesöpörni a Föld színéről. Egy atomháború azért valószínűleg képes lenne erre. Szóval ne nagyon kockáztassunk…”

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polárüveg
2024. szeptember 05. 16:46
Az igazi óriások, a szupervulkánok a következők: yellowstone-i, olasz-szicíliai, a szibériai, a hátsó-indiai. Az elkövetkező - az őseink által aranykornak, János apostol által krisztusi ezer évnek nevezett - időszakban nem kell félni tőlük. A vulkán működés a bolygónk sajátja. Egyrészt lassan hűl ki, vagyis igen-igen lassan összehúzódik. Másrészt a láván úszó kéreglemezmozgás feszültségek kiegyenlítője is a vulkánok kitörése. Egyúttal a vulkán kitörése szemlélteti nekünk a létesülés és a természet egyik fő törvényét: a pusztítva megújítást. A pusztító vulkáni hamun a kialakult új növényzet szinte csodákra képes, és még száz évek múltán is különleges teljesítményekre képes.
kukasmacska
2024. szeptember 05. 14:02
Ha a ma élő emberek 90%-a eltűnne a bolygóról, akkor is maradna 800 millió példány. Ha 99%, a maradék 80 millió. És ha 99.9% elpusztul, még akkor is lesz 8 millió. Bőven elég egy újrakezdéshez.
2024. szeptember 04. 19:09 Szerkesztve
A Föld éghajlata huszonhatezer évente gyökeresen megváltozik. A legutolsó ilyen után jött létre a ma ismert civilizáció. Az előtte lévő pedig kipusztította a neandervölgyieket, akiknek nagyobb volt az agytérfogatuk, mint a homo sapiensnek. Egy atomháború is csak a nagyvárosokat pusztítaná ki, és a civilizációt nullázná le. Ami többször megtörtént már.
Valodi
2024. szeptember 04. 18:08
Faludy György Tanuld meg ezt a versemet - kivonat … Tanuld meg ezt a versemet, hadd kísérjelek, ha nem leszek, mikor nyűgödre van a ház, hol laksz, mert nincs se víz, se gáz, s elindulsz, hogy odút keress, rügyet, magot, barkát ehess, vizet találj, bunkót szerezz, s ha nincs szabad föld, elvegyed, az embert leöld s megegyed – hadd bandukoljak ott veled, romok alatt, romok felett, és súgjam néked: tetszhalott, hová mégy? Lelked elfagyott, mihelyst a várost elhagyod. Tanuld meg ezt a versemet. Az is lehet, hogy odafenn már nincs világ, s te odalenn a bunker mélyén kérdezed: hány nap még, míg a mérgezett levegő az ólomlapon meg a betonon áthatol? s mire való volt és mit ért az ember, ha ily véget ért? Hogyan küldjek néked vigaszt, ha nincs vigasz, amely igaz? Valljam meg, hogy mindig reád gondoltam sok-sok éven át, napfényen át és éjen át, s bár rég meghaltam, most is rád néz két szomorú, vén szemem? Mi mást izenhetek neked? Felejtsd el ezt a versemet. Toronto, 1980
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!