Rendkívüli!

Minden külföldi útját lemondta Orbán Viktor

Orbán Viktor hamarosan nagyívű beszédet mond – itt a kötcsei piknik!

2024. szeptember 07. 07:21

Az utóbbi években az orosz–ukrán háború határozta meg a konzervatív oldal nyár végi összejövetelének és Orbán Viktor kötcsei beszédének alaphangját. A jelek szerint idén sem lesz másképp.

2024. szeptember 07. 07:21
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Nyitókép: Polgári Magyarországért Alapítvány

Fotó: Polgári Magyarországért Alapítvány

Huszonharmadik alkalommal rendezi meg a Polgári Magyar­országért Alapítvány a kormányoldal őszi idénynyitójának is tekinthető kötcsei pikniket, a Fidesz és a KDNP politikusainak, a konzervatív oldal gondolkodóinak, közéleti szereplőinek kora őszi találkozóját. A 2004 óta egy kivétellel minden évben megtartott összejövetelnek hagyományosan Orbán Viktor beszéde a legfontosabb eleme.

A szombati eseményen a miniszterelnök most is zárt körben mondja el kül- és belpolitikai témákat egyaránt érintő, stratégiai iránymutatásokat is tartalmazó beszédét. Információink szerint a kötcsei Dobozy-kúrián megrende­zendő összejövetel idei mottója az orosz–ukrán háború árnyékában a „legyen béke már!” babitsi sor lesz, ami nem meglepő Orbán Viktor nyári békemissziójának és a magyar kormány törekvéseinek tükrében.

Az előző évek kötcsei találkozóinak szintén a szomszédunkban dúló háború adta az alaphangját. Tavaly az „Ahol a szabadság, ott a haza” mottó jegyében telt a piknik, a miniszter­elnök politikai igazgatója felidézte, hogy a kormányfő a 2024-es európai parlamenti választás fontosságáról beszélt. Orbán Balázs akkor úgy fogalmazott, Brüsszelt foglyul ejtette egy háborúpárti és korrupt elit, s az elhibázott döntések súlyos károkat okoznak, Európa versenyképessége egyre romlik, ezért szükség lenne a jobboldali erők megerősödésére, hogy végre az unióban is elinduljon a változás. Ha áttörést nem hozott is a júniusi választás, elmozdulást igen. Beszámolók szerint tavaly a miniszterelnök arról is beszélt a pikniken, hogy 2034-ig tervezi saját kormányzását.

Az összejövetel idei mottója a »legyen béke már!« babitsi sor lesz”

Orbán Viktor a háború kitörésének évében a fegyveres konfliktusra, annak hatásaira helyezte a hangsúlyt. Rámutatott az Orosz­országgal szembeni szankciók elhibázottságára, mivel, ahogy fogalmazott, azok nem az orosz vezetésnek, hanem sokkal inkább az Európai Uniónak fájnak. A miniszterelnök két éve azt jósolta, hogy a háború akár 2030-ig is elhúzódhat, és sötét képet festett Európa jövőjéről is, amennyiben nem sikerül változást elérni Brüsszelben. Orbán Viktor külön kiemelte a demográfiai fordulat szükségességét és a teljes foglalkoztatottság elérését.

Fotó: Polgári Magyarországért Alapítvány

A 2021-ben tartott pikniket a 2022-es országgyűlési választásra való ráhangolódás határozta meg, s a miniszterelnök értékelte a pandémia idejére hozott kormányzati intézkedéseket is. Orbán Viktor komplex stratégiát vázolt fel a közeledő választásra, és a „mi győzünk, ők veszítenek” jelszóval lelkesítette a hallgatóságát. Ahogy elmondta, az országgyűlési választás fő kérdése leegyszerűsödött, a baloldal a 2002 és 2010 közötti időszakot hozná vissza, ugyanazokkal a javaslatokkal és ugyanazokkal a politikusokkal. A kormányfő akkor azt is kiemelte, hogy Kína és az Egyesült Államok vetélkedése új hidegháborúval fenyeget, a nemzetközi baloldal pedig olyan ideológiai konfliktusokat generál, amelyek szétverhetik az Európai Uniót.

Fotó: Polgári Magyarországért Alapítvány

***

Huszadik éve együtt

Kavecsánszki Ádám, a PMA elnöke

Fotó: Mandiner / Ficsor Márton

Mi a kötcsei piknik jelentősége a polgári közösség számára?
Az, hogy egy eseményt húsz esztendeje minden évben megrendeznek, már önmagában is szép teljesítmény. Kötcse a rendszerváltozást követő legsikeresebb politikai közösség fontos és pótolhatatlan találkozási helyszíne, ahol magunk között, jó és komoly társaságban hasznos irány­mutatást és új lendületet kapunk közös ügyeink intézéséhez. Minden kötcsei találkozás és kézfogás – főleg mert egymáshoz hasonlók társaságában zajlik – természetesen erősíti a személyes és a közösségi identitást.

Egyfajta misztérium lengi körbe az eseményt, hiszen a meghívottak között van a jobboldali politikai és közéleti szereplők krémje, a rendezvény nem sajtónyilvános, és a miniszterelnök beszédének tartalma is a megjelentek között marad. Miért van szükség egy ilyen, az év­értékelőtől és a tusnádfürdői beszédtől merőben eltérő rendezvényre? 
Az említett események legfőbb célja a nyilvánosság tájékoztatása, a nagyobb közönség megszólítása, a kötcsei találkozók célja pedig a zárt ajtók mögötti eszmecsere és a stratégiai tervezés. Kötcse jelentőségét és egyediségét a rendelt idő és hely, a könnyed, családias hangulat, a résztvevők köre és Orbán Viktor programalkotó előadása adja.

Mivel foglalkozik az alapítvány, amikor nem a kötcsei találkozót vagy a miniszterelnöki évértékelőt szervezi?
A Polgári Magyarországért Alapítvány januártól decemberig szervezi a polgári közösség életét, aminek számtalan kezdeményezés a bizonyítéka: ösztöndíj­programok Budapesten és Brüsszelben, hazai és nemzetközi elismerések adományozása, képzések, szakmai konferenciák és kulturális programok. 

Összesen 299 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
orokkuruc-2
2024. szeptember 07. 14:23
szeekely 2024. szeptember 07. 11:39 • Szerkesztve Kotcsevel kapcsolatban ketcsegem van. Lol .. Bazmeg ne mond már, hogy ez óta kérdés hogy Viktorunk helytartó-e és hogy kinek tartja nálunk a helyet: Simon Peresz 2007 október 10. "Izraelnek példa nélküli gazdasági sikerei vannak, mostanra kivívtuk gazdasági függetlenségünket, felvásároljuk Manhattant, Lengyelországot és Magyarországot."
dryanwolf
2024. szeptember 07. 14:15
"Orbán Viktor hamarosan nagyívű beszédet mond (hasznos irány­mutatást és új lendületet kapunk közös ügyeink intézéséhez)..." (Hoppá! A keresett oldal nem található.)
Szuperszig
2024. szeptember 07. 13:19
Fosnak is rendesen a ballibbant fostalicskák! :-))))))))))))
gyaloggos
2024. szeptember 07. 13:19
NAGYÍVŰ beszéd NAGYÍVŰ beszéd hátán, ÚJ VILÁGRENDSZER felállítása DE! MAGYARORSZÁG hová jutott, súllyedt az elmúlt 14 év kormányzásuk alatt, erről SÍRI csend!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!