Kiderült: ezt tervezi a kormány az Airbnb-szabályozással

2024. szeptember 17. 17:56

Nagy Márton elárulta, hogy már kormány asztalán van az Airbnb-szigorítás, de vár Szentkirályi Alexandra javaslatára.

2024. szeptember 17. 17:56
null

Nyitókép: Jakub Porzycki / NurPhoto / Getty Images

Nagy Márton elárulta, hogy a kormány már a terézvárosi polgármester kezdeményezése előtt is gondolkodott azon, hogy az Airbnb-t lakhatási kérdésként szabályozza, már járt is az asztalukon egy javaslat, ami az Airbnb szigorításáról szólt.

Az Airbnb lakhatási kérdéskör, nem turisztikai, ezért mi nem is így közelítjük meg ezt a témát” 

– szögezte le Nagy Márton.

Ezt is ajánljuk a témában

Szoros eredményen dőlt el az Airbnb sorsa Terézvárosban

Szentkirályi Alexandra, a Fidesz volt főpolgármester-jelöltje még a szavazás lezárulta előtt kijelentette, bárhogy döntsenek a terézvárosiak, azt fogja javasolni a kormánynak, hogy hozzon Budapesten és akár országosan is ennek megfelelő szabályozást.

Előzmény: Terézváros esete

Mint megírtuk: az Airbnb-típusú szálláshelyek betiltásáról szóló ügydöntő szavazáson két hét alatt 6083 terézvárosi voksolt, közülük 3265-en, azaz 54 százalék szavazott igennel, 2818-an pedig nemmel – írta közleményében a VI. kerületi önkormányzat.

Ezért 2026. január elsejétől nullában határozza meg a terézvárosi önkormányzat azoknak a napoknak a számát, melyeket rövid távú lakáskiadásra lehet használni a kerületi ingatlanpiacon. 

A döntést az Országgyűlés felhatalmazása alapján ügydöntő szavazáson hozták meg a kerület lakói. A voksolás két héten át, szeptember 2-a és 15-e között zajlott online és offline is három helyszínen minden nap. Összesen 6083 szavazásra jogosult nyilvánított véleményt, ami jóval nagyobb részvétel (20,52 százalék) a hasonló szavazásokhoz képes, a budapesti lakógyűlésen pl. 9 százalék volt a részvételi arány. 

Hasonló szavazásra a települési önkormányzatok körében még nem volt példa, és példa nélküli az is, ahogy az európai nagyvárosok mellett (például Lisszabon, Amszterdam, Berlin, Róma, London, Barcelona) Terézváros kerületként határozott a szigorításról.

Szentkirályi Alexandra, a Fidesz volt főpolgármester-jelöltje még a szavazás lezárulta előtt egy Facebook-videóban kijelentette, bárhogy döntsenek a terézvárosiak,

azt fogja javasolni a kormánynak, hogy hozzon Budapesten és akár országosan is ennek megfelelő szabályozást.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000086
2024. szeptember 18. 17:57
🍓 ️ ­É­­­r­t­é­­­k­­­e­l­­­d­­­ ­­­a­­ ­­­s­­­z­­­e­­x­i­ ­­p­­u­n­­c­­­i­­m­a­­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­.­­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­.­­­𝐅­𝐔­­­𝐍
Forgalmazó
2024. szeptember 17. 23:50
Ekkora turistaellenes marhákat!
gapinthebreath
2024. szeptember 17. 20:53
Az meg hab a tortán, hogy éppen a Fidesz szokott hivatkozni a demokratikus felhatalmazás hiányára. Terézváros ennek mintapéldája, amit pedig országosan terveznek, hatványozottan az.
gapinthebreath
2024. szeptember 17. 20:51
Én csak az utazó bőrében vagyok érdekelt, és mivel Budapesten lakom, ez a szabályozás semmilyen formában nem érint, hiszen nem nyújtok szolgáltatásokat sem annak a rengeteg turistának, aki ide jön airbnb-zni. Azt el tudom mondani, hogy családos utazóként egy lakás vagy apartman sokkal kényelmesebb, mint egy szállodai szoba, és maga a célközönség is más a hotelek esetében. Nem csak az odahányunk turizmus használja az airbnbt, hanem a családok is, hiszen a konyha nagy jótétemény, mert a reggelin, vacsorán lehet spórolni, valamint jóval olcsóbb, mint a hotelszoba. Egy 4-5 fős család így meg fogja gondolni, jöjjön-e egyáltalán Magyaro.-ra. Mi lesz a Balatonnal? Mi lesz a szallas.hu-val? Az egész vidéki turizmus nyakára kést tesznek. A NER b@szhatja majd a hoteljeit, ettől nem lesz több vendég. Persze lehet, hogy az a stratégia, először tiltunk, aztán lakásokat vásárlunk, aztán újra engedélyezünk. Azt sem értem, hogy a vidéki szavazóbázist hogy merik ezzel kockáztatni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!