Így használják politikai hangulatkeltésre az egészségügyet a balos politikusok

2024. szeptember 05. 16:47

Magyar Péter komplett kórház-turnét tart az országban, balkáni állapotokról beszámolva, de vajon mi az igazság az elhangzottak kapcsán és mi a legfinomabb megfogalmazással is költői túlzás?

2024. szeptember 05. 16:47
Magyar Péter kórházlátogatása

Nyitókép: Magyar Péter hivatalos Facebook oldala

Nincs új a nap alatt, mondhatjuk nyugodtan, pláne ha a baloldali áskálódást és demagóg hergelést vesszük alapul, mely évről évre ugyanazt a nótát fújja, és általában hiába sikerül megcáfolni a felhozott vádakat, mert valaki kis időre rá újra rágyújt arra a bizonyos nótára, amit a lakosság egy része ismét gondolkodás nélkül átvesz. Ezúttal pedig ismét összenőtt, ami összetartozik, mikor Magyar Péter kórház-járó turnéba kezdett Magyarországon, nem azt kiemelve, hogy mennyi nagyszerűen működő osztályt találni, hanem kipécézve mindenhol az esetleges hibákat.

Ahogy az interjúnkban már olvasható volt, Takács Péter, egészségügyi államtitkár is úgy emlékeztetett a mostani akcióval kapcsolatosan, hogy a baloldal mindig is támadási felületként használta az egészségügyet. Mint elmondta: 

Ezt is ajánljuk a témában

„Csak a magánéleti botrányairól és a nyári VIP-bulikról akarja elterelni a figyelmet” – megszólalt az egészségügyi államtitkár Magyar Péter kórházi hőmérőzéséről

Az egészségügyet folyamatosan lehet és kell is fejleszteni, ám egy biztos: jobb állapotban van, mint amit gondolunk róla – hangsúlyozza az ágazatért felelős államtitkár. Miért nem cserélik le a kórházi klímákat egyszerre? Jut-e több forrás az egészségügyre? Államosítják-e a szakrendelőket? Takács Péterrel beszélgettünk.

A koronavírus-járvány időszakában is mindenki hányta az epét, az élen Szabó Tímeával meg az álmentős Korózs Lajossal, ám egyértelműen kiderült, valójában mennyire szervezettek vagyunk.”

Az államtitkár azt is hozzátette, hogy „láttuk, mit műveltek a stabil jobboldali kormányzás miatt frusztrált globalista bajkeverők korábban, ismerjük a módszereiket”. Szerinte „nonszensz, amit Magyar Péter művel, bolsitempó”. Takács Péter riposztja velős volt, de sokat elárul: „egyszer szívesen meghallgatnék tőle egy önálló gondolatot, de ő leginkább csak érzelemmentes géphangon megismétli azt, amit mástól hallott. Ugyanez igaz a performanszaira is: Bangóné Borbély Ildikótól Jakab Péteren át Hadházy Ákosig másolja szellemi elődjeit”.

Takács Péter az interjúban úgy jellemezte ezeket a megnyilvánulásokat, hogy „Klasszikus balos szlogenek, amelyek mögött nincs igazságtartalom. Kétségtelen, nem tökéletes a rendszer, de sosem állítottuk, hogy az. 

Sőt. Az egészségügyet folyamatosan lehet és kell is fejleszteni, ám egy biztos: jobb állapotban van, mint amit gondolunk róla”

Magyar Péter kórház-látogató körútjáról és a Covid-eredményekről az államtitkárnak igen határozott a véleménye, mely szerint „az elhamarkodott következtetések helyett érdemes alapul venni a járvány alatti többlethalálozás alakulását az objektív összehasonlításhoz: látható, hogy Csehországban, Szlovákiában és Lengyelországban is bőven magasabb volt, mint nálunk. A régióban messze Magyarország teljesített a legjobban, itt volt a legrugalmasabb az ellátás szervezése, így azok is hozzájutottak a kezelésekhez, akik nem a vírus miatt betegedtek meg. Az is tagadhatatlan, hogy véghez vittük Európa legsikeresebb oltási programját” – értékelt Takács Péter.

Takács Péter
Takács Péter (Fotó: Nagy Zoltán)

A propagandán túl is van élet

Más oldalról is megközelítve a kérdést az államtitkár azzal érvelt a támadásokkal szemben, hogy a demagóg próbálkozások ellenére közte és Karácsony Gergely között konstruktív tárgyalások zajlottak le. Az államtitkár terve ugyanis az volt, hogy a kórházak alá szervezze be a szakrendelőket, de ahogy a főpolgármesternek is elmondta, a kormány nem fogadta el az érvelését. Ezt Takács Péter úgy összegezte, hogy „Van ilyen. Pedig a szakrendelők esetében szignifikánsan hosszabbak a várakozási idők, az irányító kórházak segítségével pedig jobban, hatékonyabban össze lehetett volna hangolni a szolgáltatásokat”. Hozzátette azt is:

Épp a napokban járt nálam Karácsony Gergely főpolgármester, és közöltem vele, hogy elengedtük a témát. Az országosan bevezetendő – és a kezdeti hisztériakeltés dacára bevált – új ügyeleti rendszer októberben Budapesten is elstartol, erről is egyeztettünk.

Takács Péter a jól működő, új ügyeleti rendszerről is egyeztetett a főpolgármesterrel, és szerinte a beszélgetés „végig őszinte hangnemben és jobbító szándékkal zajlott – remélem, ez a hozzáállás a későbbiekben is megmarad a főváros részéről”. Azt is hozzátette, hogy „az Országos Mentőszolgálat vezetőjével, Csató Gáborral részletes tájékoztatást adtunk a tapasztalatokról és a tervezett budapesti rendszerről. Itt volt az orvosi kamara képviselője is. Még ha bizonyos részletkérdésekben eltérnek is a szempontjaink, úgy hiszem, valamennyiünknek a betegek érdeke a legfontosabb”.

Ezt is ajánljuk a témában

Kiderült, mi igaz a rémhírterjesztésből

Takács Péter az OECD-vel is szívesen dolgozik együtt, ami egy komoly szakmai szervezet, és a vizsgálatai során mindenütt két kérdést tett fel. Az egyik az: „Ön szerint az ön országában a betegek hány százaléka nem kapja meg a megfelelő egészségügyi ellátást?” – amire a magyarok átlagosan 22 százalékot válaszoltak. A másik pedig: „Önnel vagy a hozzátartozójával az elmúlt öt évben előfordult-e, hogy nem kapta meg a megfelelő egészségügyi ellátást?” – erre viszont Takács Péter szerint már csak a megkérdezettek mindössze 1,6 százaléka válaszolt igennel, amiből látszódik a baloldali média túltolt propagandája és a valóság közötti igen nagy szakadék – amihez hasonló az államtitkár szerint más országokban nincs.

Ha probléma van, azt meg kell oldani

Takács Péter úgy fogalmazott a megoldandó problémák kapcsán, hogy „Önmagában a több pénz nem orvosolná az egészségügy összes problémáját, a hatékonyságot is növelni kell. 

Az a cél, hogy valamennyi betegségtípusra a leggyorsabb és lehetőség szerint a leginkább költséghatékony megoldásokat találjuk meg, és a finanszírozási rendszerben ezeket preferáljuk.”

Hozzátette azt is, hogy „Örömteli, hogy robbanásszerűen elterjedtek nálunk is az egynapos sebészeti beavatkozások, így nem kell minden kórházba fekvőbeteg-sebészeti osztály, az esetek 60-70 százalékát a legtöbb műtétes szakma meg tudja oldani úgy, hogy a páciens aznap hazamehet. Neki is jobb, akárcsak az ellátórendszernek”.

A kormány által nyújtott finanszírozásról Takács Péter elmondta, hogy bár az Eurostat szerint jelzett szám, ami a GDP 7,4 százaléka, valóban kevesebb az átlagnál, de szerinte igazi csökkenés akkor történt, mikor az egyetemi modellváltással számos intézmény közvetlen finanszírozása kiesett a büdzséből, és mint jelezte: „Ne feledjük, az egyetemeken végzik az összes kezelés egyharmadát” – valamint hozzátette, hogy „emiatt a valós arány 9 százalék körül van”

Mint elárulta, „Az a forrás nem tűnt el, a közalapítványoknál van. Nem részei továbbá a központi, teljesítményalapú költésnek az amortizációs ráfordítások sem, amelyek más kiadási soroknál látszanak. Ott vannak még az egyházak által fenntartott intézmények is”.

Az államtitkár mindehhez azt is hozzátette, ezzel reagálva a legtöbb vádra, valamint érintve a szintén a visszatérő témák közé tartozó bérezések kérdését: „a Pénzügy­minisztériummal pedig azon dolgozunk, hogy növeljük az egészségügyre jutó forrásokat. Megjegyzem, kétlépcsős szakdolgozói, illetve több éves orvosi béremelést vittünk végbe 2020 óta, csak ez a két intézkedés évente 540 milliárd forintnyi növekedést jelent”.

 

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pelso j.
2024. szeptember 05. 18:43
így? Vagyis hasonlóan, mint ahogy a fidesz használta politikai hangulatkeltésre az egészségügyet 2010 előtt. Meg mindent.
cinkegolyó
2024. szeptember 05. 18:17
Na végre, egy előnyös kép a slimfitt FÉRFI-ről, a társa is ugyanakkora mint ő, mert ha nem a platón van, akkor eltűnik a kis törpe a nép között.
makapaka2
2024. szeptember 05. 18:15
Poloska Péter egy szélhámos prolihergelő. Soha semmit sem ért el az életében becsületes munkával, a saját erejéből l .Viszont BÁRMIT MEGTESZ pénzért , hatalomért.
Namond
2024. szeptember 05. 18:14
A fotón csak progresszív patriótákat látok. Hol van itt balos politikus? Az orbánfelnyaló írástudó íróasztalánál? A Karmelitában, vagy ott neokon libsik vannak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!