Három településen csak forralva ajánlott fogyasztani a vezetékes ivóvizet

2024. szeptember 24. 23:02

Csecsemőket, kisgyermeket ne fürdessenek ebben a vízben, csecsemő tápszert palackozott vízzel készítsenek – kéri a lakosokat a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

2024. szeptember 24. 23:02

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

A Nemzeti Népegészségügyi Központ közleményt adott ki, amelyben felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy a Dunán levonuló árhullám miatt Dömös, Pilismarót és Dobogókő települések vízhálózatában bakteriológiai kifogásoltság jelent meg.

Mint írják: az esetről a vízszolgáltató és a népegészségügyi hatóságok egyaránt értesítették a települések polgármestereit.

A hatóság tájékoztatja  

a Dömös, Pilismarót és Dobogókő településeken élőket, hogy a hálózati ivóvíz közvetlen emberi fogyasztásra (ivásra, főzésre) jelenleg kizárólag forralást követően alkalmas.

Mosogatást követő öblítést is forralt vízzel tegyék. Csecsemőket, kisgyermeket ne fürdessenek ebben a vízben, csecsemő tápszert palackozott vízzel készítsenek. A kisgyerek ivóvízfogyasztásához is palackozott vizet használjanak.

Az ivóvíz minőségének helyreállításához szükséges beavatkozások megtörténtek, annak rendszeres laboratóriumi ellenőrzése folyamatosan zajlik – teszik hozzá.

Mint a Mandiner is megírta: 

az árvíz utáni fertőtlenítés fontosságára hívta fel a figyelmet az országos tisztifőorvos 

Az árvíz elleni védekezésről tartott keddi budapesti sajtótájékoztatón Müller Cecília elmondta: „a települések közötti elöntött közutak fertőtlenítését a közútkezelő, a településen belüli fertőtlenítést pedig az önkormányzatok végzik. A helyes eljárásról útmutatót készítettek a településeknek, illetve 24 órás call centert, ügyfélszolgálatot is működtetnek.

Ugyanakkor több településen baktériumokat, illetve szennyeződésre utaló algákat mutattak ki az ivóvízből. Ezért ezeken a településeken az ivóvíz csak forralás után fogyasztható. Továbbá lajtoskocsiból biztosítják az ivóvizet, a csecsemőknek pedig palackozott víz fogyasztását ajánlják – tette hozzá.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Nagy veszélyre hívta fel a figyelmet Müller Cecília

Több magyar településen baktériumokat, illetve szennyeződésre utaló algákat mutattak ki az ivóvízből, ezeken a helyeken az ivóvíz csak forralás után fogyasztható. Továbbá lajtoskocsiból biztosítják az ivóvizet, a csecsemőknek pedig palackozott víz fogyasztását ajánlják – részletezte az országos tisztifőorvos.

 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2024. szeptember 25. 00:06
Csakis Floe waterben szabad fürdetni a csecsemőket. A nyunyókákat abban sem, csak szellőztetni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!