Forrósodik a talaj: a börtönben ülő Kiss Lászlóék is támogatták Karácsony könyvének kiadóját

2024. szeptember 06. 12:25

A Magyar Nemzet a cikkében azt boncolgatja, mi köti össze Óbudát, a főpolgármestert, a Jelen című lapot és az USA budapesti nagykövetségét.

2024. szeptember 06. 12:25

Nyitóképünk: Földházi Árpád / Mandiner archív

„Szociális ellátások szoros emberfogással” – címmel jelent meg négyoldalas „támogatott tartalom” 2023 novemberében az akkor még létező Jelen című hetilapban az óbudai önkormányzatról – ebben megszólal Kiss László polgármester is – Tóth Ákos tollából, ugyanő jegyzi felelős kiadóként Karácsony Gergely kampánykönyvét, a Falak helyett hidak című művet is – számol be a Magyar Nemzet.

A lap megemlíti, hogy a Jelen és a Karácsony-könyv kiadása egyaránt a Liberty Press Kft.-hez köthető, a 2013-ban alapított cégben a kezdetektől fogva tulajdonos Tóth, tulajdonostársa 2019 óta Lakner Zoltán, a Gyurcsány-kormány és a szocialisták régi tanácsadója, illetve Krajczár Gyula.

Ezt is ajánljuk a témában

A Magyar Nemzet még 2024 áprilisában írta meg, hogy kampányra időzített könyvet dob piacra Karácsony Gergely.

A kötet annak a Liberty Press Kft.-nek a kiadásában jelent meg, amelynek korábban csaknem hatmillió forintot fizetett ki a fővárosi önkormányzat egyik cége egy tanulmányért. 

A Liberty 2022-ben szerződést kötött a fővárosi Budapest Brand Nonprofit Zrt.-vel. A „Megvalósíthatósági tanulmány készítés, Budapest 150 médiahálózat létrehozása tárgyában” című vállalkozási szerződés hatálybalépésének dátuma 2022. június 1., a szerződés teljesítésének időpontja pedig 2022. július 31. volt. A tanulmányért, a – többek között – kulturális tartalmak előállításáért felelős önkormányzati vállalat nettó 5,8 millió forintot fizetett ki a Liberty Pressnek.

A Liberty Press Kft. emellett számos más önkormányzati megbízást zsebelt be, de 2022-ben így is mínusszal zárt, a mintegy százmillió forintos nettó árbevétel mellett 21,4 millió forint veszteséget termeltek. A cég ellen eddig 11 végrehajtás indult, öt idén, igaz, mára mindegyiket törölték. Ide kapcsolódik, hogy Lakner Zoltán, a súlyos pénzügyi problémákkal küszködő, nyomtatásban már meg sem jelenő Jelen eddigi főszerkesztője átigazolt a Magyar Hanghoz.

Lakneréket egyébként az elmúlt években elkényeztették a balliberális önkormányzatok és a külföldi donorok.

2023-ra például leszerződtek a DK-s Niedermüller Péter vezette Erzsébetváros önkormányzatával tartalomgyártási feladatok elvégzésére, csaknem hatmillió forint értékben. 

Szintén tavaly a Pikó András-féle józsefvárosi önkormányzat 3,8 millió forintos szerződést kötött a balliberális kiadóval.

A Magyar Nemzet szerint a 2022-es megbízás mellett más pénzügyi szálak is összekötik Karácsony környezetét és Lakneréket. Tavalyi hír, hogy a főpolgármester korábbi főtanácsadója, Korányi Dávid által létrehozott, a guruló dollárok botránya kapcsán hírhedtté vált Action for Democracy támogatja a Jelen úgynevezett bookazine-ját, amely Csak amit hallani szeretnél címmel jelent meg.

Ez év elején az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének a Mérték Médiaelemző Műhellyel és az Ökotárssal közös, médiát támogató pályázatán is nyert Laknerék cége, így újabb közel tízmillió forinthoz jutottak. A lap azt is megjegyzi, hogy a Liberty Press győztesnek hirdetésével

az amerikaiaknak a „Szabad Média” nevezetű pályázaton egy olyan vállalkozást sikerült kiválasztani, 

amelyet a DK pártalapítványa, az Új Köztársaságért Alapítvány tavaly szintén ötmillió forinttal támogatott. Egyébként rendszeresen Laknert hívják elemezni a „Szabad Európa” néven futó, valójában teljes egészében az Egyesült Államok által finanszírozott portál videós műsoraiba.

A balliberális elit bizalma az óbudai vezetés irányába is töretlennek mondható. Nemcsak Karácsony Gergely részéről, aki „nem tartja indokoltnak” Kiss László óbudai polgármester előzetes letartóztatását, hanem Laknerék részéről is. A Jelen egy írásban ugyanis hosszasan próbálta bizonygatni, hogy a DK-s polgármesterrel szembeni korrupciós vád és eljárás kapcsán „egyre több az ellentmondás”.

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kristály
2024. szeptember 06. 15:00
Egy ks stilü bolti tolvaj 2évet kap. Ezek érték arányban 200évet érdemelnének.
Skywalker_bp
2024. szeptember 06. 14:10
Nahátakkor! Lehet, ma lemaradtam, de behoztam ezt az imént. Elolvastam a Bese Gergő atya híreket. Amelyek józan ésszel felfoghatatlanok. Egyrészről az első érzésem a káröröm volt. A második, hogy nem lehet, hogy ez a Gondviselés keze? Hogy egy ilyen brutális történet azzal esik meg, aki a Karmelitát, a Pesti Srácok és a Megafon irodáit felszentelte. Nem lehet, hogy azért történt ez így, hogy maga a Gondviselés adjon jelet amiben az embernek a Karmelita. a Pesti Srácok és a Megafon kapcsán azt üzeni - ez maga az infernális valóság? A harmadik gondolatom mindazonáltal az volt: Bese Gergô a vállalhatatlan hazugságai és a közösségének okozott brutális kártétel mellett is részben áldozat. Nem mentegetem ôt. Távol àlljon tôlem. De akkor is eszembe jutott: mindannyian gyarlók vagyunk. Követeljük, hogy a Mandiner számoljon be a hírrôl. Követeljük, hogy Szilvay Gergely elemezzen. Követeljük hogy megtudjuk: hogy kerül egy katolikus pap ügye az állam asztalára?
nyugalom
2024. szeptember 06. 13:58
Micsoda banda!
Hangillat
2024. szeptember 06. 13:57
Falak helyett hidak Az illatos macskamenta ....az, amit az olvasó most a kezébe vesz, nem afféle botanikai kötet, mégis fontos leszögezni, hogy a macskamenta mintha jelképezné azt az utat, amelyet bejártam. Ha nem egy kistelepülésről, Nyírtassról indulok, talán mind a mai napig nem tudom, mi az a macskamenta, így azt sem, hogy igen sokáig virágzik, és ha ma nem lennék Budapest főpolgármestere, talán sosem lett volna mód arra, hogy az elődöm által műfűvel övezett Andrássy úton inkább ezt a gyönyörű és hasznos növényt telepítsük. Márpedig én ellene vagyok a művi dolgoknak - az életet pártolom. A macskamenta azért is nagyon fontos, mert rendkívül ellenálló a környezeti hatásoknak, és mi tagadás, erre az ellenállóképességre nagy szükség volt az elmúlt öt évben, amely nemcsak járványokkal, krízisekkel volt terhelt, de egy olyan kormánnyal is, amely rárontott a fővárosára. Mégis, Budapest nemcsak ellenállt, hanem ennek ellenére, még így is, fejlődött....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!