Elképesztő haszonra tettek szert a bankok, beindult a hitelezés

2024. szeptember 05. 18:36

Ezermilliárdos profitot, ezzel új csúcsot értek el fél év alatt a bankok, közben pedig a hitelportfólió minősége is nagyon jó a szektorban.

2024. szeptember 05. 18:36

Nyitókép: Faludi Imre

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint kicsivel ezermilliárd forint fölé, ezzel pedig új csúcsra emelkedett a hazai, újabb közterhekkel szembesülő hitelintézeti szektor nettó eredménye az első félévben, 

ami az előző esztendő 977,6 milliárdjához képest 3,4 százalékos emelkedést jelent.

– írja a Világgazdaság. A cikkből az is kiderül, hogy a kamateredmény a jegybank statisztikái szerint 1705 milliárd forintra nőtt a szektorban, ami már 7,7 százalékos éves bővülést jelent. Ennél is sokkal szembetűnőbb a növekedés a díj- és jutalékeredménynél, ahol az MNB összesen 14,6 százalékos emelkedést mért, ami az több mint 738 milliárd forintot tett ki. Érdekes módon pont a működési költség csökkent a bankoknál, elvégre a kimutatott 1354,4 milliárd forint, még ha csak minimális mértékben is, de elmaradt a tavalyi összegtől.

Kiemelt fontosságú lehet, hogy a kockázati költségeknél 24,1 milliárd forintnyi leírás történt az idei esztendő első félévében, ami körülbelül a harmada a tavalyi összegnek. Emellett a hitel- és a betétállomány is nyolc százaléknyit gyarapodott a június végéig számolt tizenkét hónap alatt, 

így előbbi 51,9 ezermilliárd, utóbbi pedig 71,4 ezermilliárd forintot tett ki. 

Végezetül szintén jelentős mértékben nőtt a hitelintézetek saját tőkéje, ami egészen pontosan 19 százalékos növekedést jelent az egy év alatt, ezzel átlépve a 10 ezermilliárd forintos szintet.

A bankszektor emellett a jövedelmezőségi mutatók alapján sem áll rosszul. Jóllehet, az egy évvel korábbi eredményhez képest a 19,9 százalékos tőkearányos megtérülés (RoE) kissé elmaradt, sőt emellett az eszközarányos jövedelmezőség is romlott, de a 2023 első felében mért 2,3 százalék után még így is 2,1 százalékot tett ki. A költség-bevétel arány (CIR) azonban 5,5 százalékponttal javult 2023 első félévéhez képest.

Ezt is ajánljuk a témában

2024 első felében a hazai biztosítók 870,7 milliárd forintos díjbevételt értek el, derült ki szintén az MNB adatai alapján, ami 11,8 százalékos bővülés az egy évvel korábbi eredményhez képest. A növekedéshez a korábbi tapasztalatokhoz hasonlóan leginkább a nem életbiztosítási üzletág járult hozzá. Itt 14 százalék feletti bővülésről beszélhetünk. Az átlagnál magasabb, 

19 százalékos a díjbevétel-emelkedés a cascónál, emellett a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításokból származó díjbevétel is közel 14 százalékkal nőtt. 

Az életbiztosítási üzletágban 8 százalék a növekedés, ami majdnem 318 milliárdot eredményezett.

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kir2vik
2024. szeptember 10. 14:07
Értjük. Csökkenek a bankok működési költségei, de növekvő hasznot érnek el a különadó ellenére a mi zsebünkből. Mindenki tapasztalhatja, akinek bankszámlája van. Ügyintézés szinte nincs, egyre több tétel fizetős. Jól ki van számolva, matematikusokat alkalmaznak.
Patika
2024. szeptember 06. 08:58
A bank és a pénz gazdasági kizsákmányoló és igába hajtóan gyarmatosító eszköz. (Ekkora siker mutatja mennyire)
hernadvolgyi-2
2024. szeptember 05. 20:26
A készpénz szabadság, a virtuális pénz út rabszolgaság felé.
Unknown
2024. szeptember 05. 20:14
Na akkor épp ideje az ingyenes készpénz felvételt az átlagbér szintjére felemelni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!