Elhunyt Jelenits István

2024. szeptember 26. 15:40

Munkáját és szolgálatát számos kitüntetéssel ismerték el.

2024. szeptember 26. 15:40
Jelenits István

Nyitókép: Mandiner / Földházi Árpád 

Zsódi Viktor SchP, a Piarista Rend Magyar Tartománya vezetője értesítette a Magyar Kurír szerkesztőségét, hogy életének 92. évében, ma délután Jelenits István piarista szerzetes visszaadta lelkét Teremtőjének.

Az alábbiakban a rendtartomány közleményét közli a Mandiner is.

A Piarista Rend Magyar Tartománya a feltámadásba vetett élő hittel tudatja, hogy az Úr Föltámadásáról nevezett Dr. Jelenits István piarista atya, nyugalmazott gimnáziumi, főiskolai és egyetemi tanár életének 92., szerzetességének 70., papságának 65. évében 2024. szeptember 26-án rendtársai körében szentségekkel megerősítve csendesen elhunyt.

Temetéséről a későbbiekben adunk tájékoztatást.

Rendtársunk 1932. december 16-án született Berettyóújfalun. A budapesti Piarista Gimnáziumban érettségizett 1951-ben. 1955-ben végezte el az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának magyar szakát. 1955-ben lépett be a piarista rendbe, négy év múlva pappá szentelték, és teológiai doktorrá avatták. 1960-tól hittant, valamint magyar nyelvet és irodalmat tanított a kecskeméti, később a budapesti Piarista Gimnáziumban, egészen 2003-ig. 1965-től bibliai tárgyakat is oktatott a fővárosban a Kalazantinumban, a rend hittudományi főiskoláján, 2000-től pedig annak utódintézményében, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán. 1985–1995 között a piarista rend magyarországi tartományfőnöke volt. 1992-től éveken át tanított a gödi, illetve 1993-tól a váci piarista iskolában, később a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskolán is. 1995-től a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának esztétikatanára, tanszékvezetője volt, 2015 óta professor emeritus.

1993–1997 között az Országos Köznevelési Tanács, 1998-től 2003-ig a Nemzeti Tankönyvkiadó Rt. igazgatóságának tagja, 1995 óta pedig a Pilinszky János Irodalmi és Művészeti Társaság elnöke volt.

Munkáját és szolgálatát számos kitüntetéssel ismerték el.

***

Ezt is ajánljuk a témában

„A válság megtanít bennünket az alázatra” – Jelenits István a Mandinernek

„A vihart nem hagyhatjuk ki a számításból, mert hozzátartozik az élethez”, és „a válság megtanít bennünket az alázatra, a fegyelemre és a felelősségtudatra” – mondja Jelenits István lapunknak. A koronavírus-járvány idején a piarista rend doyen pap-tanárát arról kérdeztük, mennyiben változott meg a mindennapi élete, gondolkodása a válság hatására, illetve mennyiben fog szerinte megváltozni a körülöttünk lévő világ természete és az emberek mentalitása. Interjúnk.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Jelenits István: Ünnep az, amikor kilépünk a pillanat nyomása alól

Ünnep az, amikor nem csak a pillanat erőfeszítésének, problémájának nyomása alatt vagyunk és nem csak pihenünk, hanem kicsit elgondolkodunk múltról, jövőről, emlékeinkről, terveinkről – mondja Jelenits István piarista szerzetes a Mandinernek. Az irodalmár-pedagógussal a karácsony és az ünnep mellett társadalmunk és településeink állapotáról, az oktatás helyzetéről is beszélgettünk. A Budapest díszpolgárává avatott volt tartományfőnök szerint ma túlságosan kampányszerűen hoznak döntéseket, pedig nem ártana némi megfontoltság.

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
heki1984
2024. szeptember 26. 21:50
Én csak annyit szeretnék hozzátenni, (jelezve emberi nagyságát), hogy pár évvel ezelőtt a keresztény diákfilm-fesztiválon, oldalra húzódva várta meg, hogy a hangos és nagyarc diákok becsörtessenek, ő nem szólt semmit, oldalra húzódott. Nem ismerték (meg), de én igen, és intettem neki, hogy jöjjön nyugodtan. Nem értette a szituációt: nem attól fagyott le, hogy nem ismeri senki, hanem attól, hogy valaki szeretné előre engedni. Nagyon bölcs és alázatos és talán mondhatni, szent ember volt. Antall József gyóntató atyja volt, és Pilinszkyvel is nagyon jóban volt. Nagy személyiség volt, és ha néha kételkedem, akkor eszembe jut az ő figurája. Nem egy Bese Gergő, na.
augustus2-0
2024. szeptember 26. 20:13
Akkor nekrológ helyett. Tanított engem is, fiamat is. Náluk az órán leesett a lámpabúra, és összetört. Jelenits tanár úr csípőből: "A terem búráját!" Más: A gödi szakmunkásképzőben tartott órát. Az első padban bizonyos Pataki ült, és a pad támlája alatt előre nyújtotta a lábát. Tanár úr majdnem megbotlott benne, és rádörrent: Pata be! Filosz volt - és kiváló matematikus. Állítólag olyan fotografikus memóriája volt, hogy bármilyen szöveget, ha elolvasta, szó szerint vissza tudta mondani. És még egy tanulságos, személyes élményem: a 80-as évek második felében időnként meglátogattam, és beszélgettünk, politikáról is. Akkor mondta, hogy a SzETA (Szegényeket Támogató Alap - ebből nőtt ki az SzDSz) tevékenységét keresztény embernek nem szabad elfogadni, hiába (Kádár) rendszerellenesek, mert embereket - nevezetesen a szegényeket - politikai céljaik érdekében eszközként használnak.
Sulammit
2024. szeptember 26. 18:53
Nyugodjék békében drága tanár úr! Hiteles istenes ember volt, és nagyon szerény.
sexykitty-5000092
2024. szeptember 26. 18:34
🍓 ️ ­­É­­r­t­­­é­­­k­e­­­l­­d­­­ ­­a­­­ ­s­z­­e­x­­­i­­­ ­­­p­­u­­­n­­c­i­­m­­a­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­­.­𝐗­𝟏­­­𝟖­­.­­𝐅­𝐔­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!