Egyesület a Római partért: A fővárosi és a kerületi önkormányzat magunkra hagy a bajban

2024. szeptember 16. 11:43

Tarlós István alatt kaptak zsákot, agyagot és önkénteseket, most pedig semmit, mondta Búzás Antal Győző, a civil szervezet elnöke.

2024. szeptember 16. 11:43
null

Nyitóképünk: Facebook/Egyesület a Római partért

 

Drámai hangvételű Facebook-posztokat tesz közzé az Egyesület a Római partért. Felszólítják a fővárosi és a III. kerületi önkormányzatot, hogy haladéktalanul kezdjék el a Római-parton élő, dolgozó, vállalkozó embereket, sportlétesítményeket, a csónakházakat, a szállodákat, az oktatási központokat és az üdülőket is védő árvízvédelmi védmű megépítését. Kétezer ember egzisztenciája kerül veszélybe, 400 milliárd forintnyi ingatlanvagyon kerül víz alá.

Azt állítják, hogy az önkormányzatok vezetői két éve tudják, hogy a Királyok-Nánási út vonalán nincsen fővédvonal, s felteszik a kérdést, hogy akkor miért nem védi meg őket a fővárosi önkormányzat és miért tolja be őket agyagfallal a Dunába.

„Szégyen és gyalázat, hogy a rendszerváltás óta a magyar politikai elit cserealapnak, feláldozható területnek tekinti a területet 

és mintegy alku tárgyának tekinti az alkudozásai során egymás között!” – fogalmaznak.

A Római part elöntése során a Királyok–Nánási úton végrehajtott védekezési költségek jelentős vállalkozói réteget tesznek gazdaggá, amit bizonyítanak a 2010-es és 2013-ban védekezési számlák és költségek – szerepel a szövegben. A főváros jelenlegi vezetésének csak egy számít, hogyan tegyék tönkre a Római partot, az ott élőket és vállalkozókat! Szerintük szisztematikusan azon dolgoznak, hogy szánt szándékkal a Dunával intézzék el bosszújukat a helyiekkel szemben, akik ki mernek állni a jogaikért és jogszerű árvízi védelmükért.

Cáfolják a főváros egy online lapnak adott válaszait is, amelyben azt írják, sokéves előkészítő munka és közösségi tervezés után, a lehetséges nyomvonalváltozatok minden korábbinál alaposabb összehasonlító vizsgálatát követően született döntés arról, hogy a jelenlegi fővédvonal helyén, a Nánási út – Királyok útján fogják megépíteni az új védművet is.

Az egyesület ezzel szemben azt állítja, semmilyen szakmai, tudományos anyag nem készült arról, ami megerősítette volna a főváros ezen állítását. 

A műegyetem, az MTA, a vízügyi tanács egyértelműen leírta, hogy csak a partra szabad a védelmi vonalat létesíteni.

A civil szervezet szerint a főváros vezetője egyszemélyben döntött a nyomvonalról a közgyűlés megkérdezése nélkül úgy, hogy környezeti hatástanulmányt nem mertek készíteni arról, hogy a nyomvonal milyen hatást okoz a 70 hektár ingatlanállományára, élővilágára, ottlakókra, vállalkozásokra, az ottani munkahelyek jövőjére! Ebből a tanulmányból egyértelműen kiderült volna, hogy a Királyok-Nánási útra megbízható elsőrendű gátat nem lehet építeni sem jogilag, sem műszakilag.

„Tarlós István alatt kaptunk zsákot, agyagot és önkénteseket, most pedig semmit”mondta a Magyar Nemzetnek Búzás Antal Győző, az Egyesület a Római Partért szervezet elnöke és azzal folytatta, hogy most mindent nekik kell megszervezniük saját maguknak, saját költségből.

Búzás hozzátette, amennyiben a 2013-as árvízhez hasonló éri el Budapestet, akár a házaikba is betörhet a víz. A Római-parton élők most saját költségen 200 köbméter agyagot vásároltak, amivel megpróbálják majd megállítani az otthonaikat fenyegető árvizet. 

S kijelentette, 

írásos állásfoglalásuk van a vízügyi államtitkártól arról, hogy a Királyok útja, Nánási úton található védmű nem minősül fővédműnek, 

ugyanis az évtizedek során több helyen is darabokat metszettek ki belőle. „A főváros és a kerületi önkormányzat nem véd meg minket, annak ellenére, hogy kötelességük lenne”.

– jelentette ki Búzás Győző. A Római-parton élőknek 700 centiméteres vízállásnál kell elkezdeni a védekezést, ugyanis akkor önti el a sétányt a Duna.

Összesen 194 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2024. szeptember 18. 06:15
„Jogerős bírósági döntés mondja ki, hogy a hullámtérre épített ingatlanokat a főváros nem köteles megvédeni. Azt pedig a választók mondták ki 2019-ben, hogy a természet tönkretétele árán ne is tegye. Az ártérben építkezők örüljenek, hogy Budapest egyik legszebb helyén van az ingatlanjuk. Cserébe fogadják el, hogy árvíz idején itt bizony a víz az úr” – közölte még tavaly a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat, üzenve a Római partnál élőknek. Karigeci egy semmitérő korrupt senki, de ebben igaza van! Ingatlanspekuláns nyerészkedő geciknek lófasz se jár a köztől. SEMMI! Tarlós pedig rohadjon meg amiért ezt a vircsaftot ott engedte az ártéren megtörténni!
papalimapapa
2024. szeptember 17. 13:00
Mindenhol eljön az ideje annak, amikor az ostoba budapesti polgár rájön, hogy mekkora hibát vétett, amikor Karácsonyra és a sleppjére adta le a voksát. Óbuda a sitten ülő Kiss Lászlóval baszta el, nem volt jó nekik a Bús Balázs. És lehetne sorolni a többi libsik által irányított kerületet is, még ha nem is az árvz, de más problémák miatt. Problémák? Finoman fogalmaztam...
mindent vissza
2024. szeptember 16. 17:10
Meg lehet nézni a 2013-as felvételeket arról, hogy hogyan tartja meg a Duna víztömegét a szentendrei mobilgát. Tökéletesen. Persze a telepítés-bontás pénzbe kerül, mint ahogy az elavult Nánási-királyok úti gát felkészítése és újbóli részleges bontása (utcák, autó bejáratok szabaddá tétele) is. Pénzben tehát ugyanott vagyunk (lennénk) csak közben a Római Part parti részét tönkreteszi az árvíz! Ott nem csak lakóparkok és társasházak vannak hanem sok tízezer ember szórakozását, kikapcsolódását szolgáló parti promenád, üzletek, halsütők, éttermek, csónakházak, klubok, üdülők, sportpályák, játszóterek és persze rengeteg zöldterület. Már az erről szóló vitát sem értem, a több éves baszakodást, egy helyben toporgást meg végképp!
Kerezs
2024. szeptember 16. 17:08
Lehet, hogy nem voltam elég figyelmes, de a legutóbbi két önkormányzati választás kampányidőszakban egyszer sem láttam az egyesület plakátját, amelyiken arra buzdítja a választókat, hogy szavazzanak Tarlós Istvánra, Bús Balázsra, vagy Szentkirályi Alexandrára, vagy akár Vitézy Dávidra. Ha tévednék, megkövetem őket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!