Budapesten kezdődnek a lezárások, Ausztriában nyitnak a sípályák – így szabta át az időjárásunkat Boris

2024. szeptember 15. 10:04

A Duna vízállása vélhetően a hét második felében tetőzhet idehaza.

2024. szeptember 15. 10:04

Nyitókép: Karácsony Gergely Facebook-oldala

Hétfőtől valószínűleg napi egy méterrel emelkedik majd a Duna vízállása, és várhatóan a jövő hét második felében, nyolc métert meghaladó vízszint mellett tetőzik – írja az Index.

A védekezés intenzitását 800 centiméteres vízállás felett indokolt növelni, ezért Karácsony Gergely főpolgármester 

szeptember 16-án, hétfőn nulla órától minden budapesti szakaszon harmadfokúra emeli az árvízvédelmi készültséget

Alaposan átszabhatják a közlekedést a várható lezárások

A Budapest.hu tájékoztatása szerint a védekezésért felelős Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) hétfőn megkezdi a Nánási út–Királyok útja védvonal úgynevezett kulissza átjáróinak zárását, és egy négy kilométer hosszú, egy méter magas és négy méter széles agyag háttöltés kiépítését. Az ideiglenes védmű építése miatt hétfőtől a Királyok útját lezárják a közúti forgalom elől. 

A Margit-sziget alacsonyabban fekvő részeit homokzsákokkal erősítik meg, de az árvízi helyzet függvényében a jövő hét közepén le is zárhatják a Margit-szigetet a jármű- és gyalogosforgalom elől.

Az alsó rakpartot várhatóan szeptember 17-én, kedden önti el a Duna.

A pesti alsó rakpart többi részét, valamint a budai alsó rakpartot a Budapest Közút szeptember 16-án, hétfőn 20 órától teljesen lezárja, ott tilos lesz a megállás, az ott parkoló autókat a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság hétfőn elszállítja – hívták fel a figyelmet.

A várakozások szerin jövő hét közepétől a Dunához közeli területek közösségi közlekedésében is korlátozások lépnek majd érvénybe. Ezekről jövő hét elején nyújtanak pontosabb tájékoztatást – olvasható az összeállításban.

Ezt is ajánljuk a témában

Kritikus a helyzet számos közép-európai régióban 

A heves esőzések és áradások miatt kritikus helyzet alakult ki számos ausztriai, csehországi és lengyelországi régióban és településen helyi médiajelentések alapján.

A heves esőzések miatt az alsó-ausztriai St. Pölten és Tulln kerületeket is katasztrófa sújtotta területté nyilvánították vasárnap kora reggel. Szombaton 42 települést és kataszteri közösséget nyilvánítottak katasztrófa sújtotta területté.

Több településen polgári védelmi riasztást rendeltek el.

Volt, ahol a lakosokat ki kellett menteni az otthonaikból.

Burgenlandban a szombat esti és vasárnap reggeli heves vihar számos tűzoltói bevetést tett szükségessé. Bár a heves esőzések miatt pincéket kellett kiszivattyúzni, a bevetések többsége a viharkárokkal kapcsolatos volt, közölte az APA-val a tartományi médiaszolgálat. A bevetések többségét a tartomány északi részén és Közép-Burgenlandban hajtották végre. Szombat este 6 órától vasárnap reggel 6 óráig 111 alkalommal hívták ki a tűzoltókat.

Az előrejelzés szerint mind a csapadék, mind a szél várhatóan enyhülni fog a vasárnap folyamán. Az eső azonban csak kedden fog teljesen megszűnni. Az autóval való utazás továbbra sem ajánlott.

Miközben Ausztria több pontján is az árral küzdenek, Hochkönig régiójában megnyitnak vasárnap egy családi síterepet – tájékoztatott a síelők.hu.

A lap szerint ezzel vélhetően rekordot állítanak fel az országban, 

egyelőre nincs adat arról, hogy valaha is szeptember 15-én már megnyitotta volna kapuit egy sípálya.

A környéken csütörtök óta havazik, az igazán nagy hó szombatra virradóra érkezett meg Hochkeil síterepére. A hochkönigi rendszerhez tartozó sípálya 1340 és 1780 méter közt fekszik Mandlwand sziklafalainak lábánál. Az üzemeltető szombat délután döntött úgy, hogy vasárnap kinyitnak.

A cseh hatóságoknak is akadt dolga

A magas vízállással és árvízzel járó viharok továbbra is sok munkát adnak a csehországi mentőszolgálatoknak is. Különösen a Lengyelországgal határos régiót érinti az ország keleti részén. Vasárnap este Cesky Tesin polgármestere elrendelte több ezer lakos evakuálását a városközpontból, az Odera egyik mellékfolyója, az Olsa ugyanis gátszakadással fenyeget.

A folyónál fekvő Opavában az akut árvízveszély miatt már több ezer ember kényszerült elhagyni az otthonát. 

Csúcsokat dönt az esőzés Lengyelországban is

Lengyelországban több helyen már több eső esett, mint az 1997-es úgynevezett „millenniumi árvíz idején” – mondta Donald Tusk miniszterelnök. A délnyugat-lengyelországi folyók vízszintjének emelkedése miatt felhívta a polgárok figyelmét, hogy időben meneküljenek biztonságba.

Kritikus a helyzet a Glatzer-havasok egyik gátjánál, Lengyelország és a Cseh Köztársaság határán. 

A Miedzygorze-i gát túlcsordult. 

Bár a vizet leeresztik, így is elérte a maximális szintet. A vízbeáramlás hatalmas” – írta az alsó-sziléziai Bystryca Klodzka önkormányzata az X-en. A vízügyi hatóság közlése szerint az alacsonyan fekvő falvak lakóit evakuálták.

MTI/Index/Mandiner

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Thészeusz
2024. szeptember 15. 15:08
Még Romániában, Galati-nál (Duna meg Prut összefolyik) nagyon nagy árvíz volt/van, öt halott: x.com/Weathermonitors/status/1834896840593977431 Cseh- lengyel határnál, Głuchołazy: x.com/volcaholic1/status/1835269645571367181 Szóval komoly a helyzet. Animáció a Borisról: x.com/tonyveco/status/1834986729473724846 x.com/WxNB_/status/1835276554424697325
2024. szeptember 15. 13:02 Szerkesztve
Nem tudom ki a cikk szerzöje, de azt tudom, hogy fogalma sincs a valoságrol. Röhej, hogy nyitnak a sipályák, amikor az országban még 30-40 km- re sem lehet eljutni. A vonatok már tegnap ota nem járnak, csak itt ott van biztositva a helyi közlekedés. Az utak meg az autopályák nagyrészben járhatatatlanok. Vajon , hogyan gondolja a firkász, hogy el lehet jutni valahova sielni?
Kormánypárti2
2024. szeptember 15. 12:38
A Boris meg a Maris, meg a Julis.
seherezade-2
2024. szeptember 15. 11:57
Boris Johnson letarolta Közép-Európát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!