Bojkottal riogattak, mégis minden ország képviseltette magát a budapesti EU-s találkozón

2024. szeptember 13. 21:18

Még Varga Mihály szerint is rendkívül kreatív ötletek születtek a magyar uniós elnökség akadáylozására, de a budapesti találkozó bojkottja nem sikerült. Épp ellenkezőleg.

2024. szeptember 13. 21:18
VARGA Mihály

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Sikerült elhárítani a bojkottot, minden tagállam képviselteti magát – jelentette ki a Világgazdaság tudósítása szerint Varga Mihály pénzügyminiszter az uniós Gazdasági és Pénzügyi Tanács (Ecofin) kétnapos budapesti csúcsára érkezve. A tárcavezető jelezte, hogy akárcsak a magyar EU-elnökség célkitűzése, az EU pénzügy- és gazdasági minisztereinek mostani informális találkozójának is a fő témája az EU versenyképességének javítása.

Az MTI szerint 

a miniszter péntek esti sajtótájékoztatóján felidézte, hogy kreatív ötletek hangzottak el a magyar elnökség akadályozására, azonban ennek ellenére minden tagállam, és szinte minden tagállam jegybankja magas szinten képviseltette magát. Itt voltak az IMF, az OECD, az EBRD, az EIB és más vezető pénzügyi szervezetek vezetői.

A Világgazdaság tudósításából kiderül, hogy a tárcavezető elmondása szerint három fő témát érintettek pénteken. Elsőként a zöldátmenet okozta kihívásokról beszéltek, illetve arról, hogyan lehet finanszírozni.

Hangsúlyozta, Magyarország álláspontja világos, 

a zöldátmenetnek úgy kell végbemennie, hogy a versenyképességet is javítsák közben.

Másodsorban a demográfiai kihívásokról egyeztettek, itt Magyarországnak jó gyakorlatai vannak. Emlékeztetett rá, hogy 

hazánk átfogó reformot hajtott végre a munkaerőpiacon és a termelékenység, ugyanakkor itt még jelentős tartalékok vannak, ugyanis át kell állni az intenzív növekedésre.

A harmadik téma az alacsony jövedelmű országok segítése, a migrációs kihívás kezelése. Jelezte, hogy Magyarország 10 éve hangoztatja álláspontját, azaz gyakorlati lépésekre van szükség  és segíteni kell a kibocsátó országokat.

Magyarország nem vett részt a gyarmatosításban, de kész segítséget nyújtani

– mondta a tárcavezető.
 

 

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dunhill67
2024. szeptember 14. 10:51
"Bojkottal riogattak, mégis minden ország képviseltette magát a budapesti EU-s találkozón"....persze,mert szokás szerint megint segget csináltak a szájukból...
seherezade-2
2024. szeptember 14. 10:12
Józan ész vs Dilettáns Politika by UvdL Kezd kicsúszni a kezdeményezés az EU vezetés kezéből. Szakadék van a nép és a politikai szuperelit között.
auditorium
2024. szeptember 14. 08:32
A Baronin nem jött el ebbe a volt szoc. porfészekbe és bojkottot kért a 27 államtól. Csak 8 állam küldte miniszterét Bp-re: Ausztria, Cseho. Szlovákia, Szlovénia, Málta, Ciprus, Lettor. és Észto. Az olaszok Giorgetti pénzügyminisztert küldték, aki egyébként is a G7-ek soros minisztere. Innen látszik, h. az agymosott nyugati fél mennyire ódzkodik Közép-Keleteurópától. A többi ország csak megbizott titkárokat küldött. Akárcsak a milániói arisztokrácia Ferenc József és Sissi fogadására a Scalaban. Ők csak szolgáikat küldték az operába bojkottként. A történelem ismétli magát a nyugati "jogállamokban", ahol ellenvetésnek nincs helye a médiában. Ha mégis, akkor azonnal lefasisztázzák-lenácizzák, lefokozzák, ha nem ért mindenben egyet.
Chekke-Faint
2024. szeptember 14. 07:40
Azért a BRICS-et be kellett volna dobni, hogy legyen jó kedvük...DDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!