Az Isten képmása

2024. szeptember 11. 15:07

Állunk alázattal, lehajtott fejjel a csoda előtt, legyen az bár egy galaxis vagy az Istennek egy lepelre égett arcmása.

2024. szeptember 11. 15:07
Ungváry Zsolt
Ungváry Zsolt
vasarnap.hu

Nyitókép: Getty Images / Christophe Lehenaff

„Bár az evangéliumok nem beszélnek róla, de attól még logikusnak látszik, hogy Jézus – aki megjövendölte saját kínszenvedését és halálát – a temetéséről is rendelkezett, hogy ne varjak eledeléül vagy közös sírba jusson a teste, amint a kivégzetteknél ez szokásos. Ő bízhatta meg a temetés elvégzésével Arimathiai Józsefet, talán a különleges, drága kelmét is ő adta át neki. Emellett szól, hogy József (noha ez igen kellemetlen lehetett számára) elkérte Pilátustól a testet, és hogy más – Mária vagy bármelyik apostol – ezt nem tette meg, sőt kifogást sem emeltek; bizonyára ők is tudták, hogy József kinek a parancsára cselekszik.

Minden kor a maga szintjén próbálja értelmezni a jelenségeket, így várható volt, hogy a technológiai fejlődés aktuálisan legmodernebb terméke, a Mesterséges Intelligencia is véleményt alkot. A hozzáférhető adatok alapján az MI meg is alkotta a képet, miként néz(hetett) ki az ember Jézus, avagy a második isteni személy. Ecce, homo. Illetve íme, az Isten. A rendelkezésre álló információkból az emberi elme önálló életre kelt teremtménye megteremti az Istent?

Van azért egy behozhatatlan hátrányunk: a semmiből nem tudunk létrehozni, csak a meglévő dolgokat felismerni és értelmezni. Képességet kaptunk megérteni a teremtést, annak rendjét és szabályait, sőt azok alapján fantasztikus dolgokat alkotni – de magát a természet törvényeit, a világ rendjét nem tudjuk megalkotni, sőt megváltoztatni sem.

Állunk alázattal, lehajtott fejjel a csoda előtt, legyen az bár egy galaxis, egy magból kisarjadt fa vagy a gyermekünk, a szivárvány az égen vagy az Istennek egy lepelre égett arcmása.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
herden100
2024. szeptember 12. 04:06
napfenyes.hu/cikkek napfenyes.hu/szellemi-tanitasok/szellemi-tanitasok-szellemi-tenyek-tortenesek/homo-christianus-gondolatok-a-kereszteny-emberrol napfenyes.hu/szellemi-tanitasok/szellemi-unnepek/husvet-miszteriuma napfenyes.hu/szellemi-tanitasok/szellemi-unnepek/punkosd-miszteriuma-punkosd-es-vizkereszt-az-unnepkoron napfenyes.hu/szellemi-tanitasok/szentek-es-mesterek/pio-atya-elete-es-tanitasai napfenyes.hu/szellemi-tanitasok/szentek-es-mesterek/interju-terez-anyaval-1973-januar-15
karakter-2
2024. szeptember 11. 20:29
A torinói lepel Krisztus feltámadásának lenyomata, ha úgy tetszik a fényképe.
karakter-2
2024. szeptember 11. 20:27
"templar62 2024. szeptember 11. 15:25 " --- Megmondanád, hogy miért nem tudják a mai technikával sem reprodukálni a torinói leplen lévő képmást?
templar62
2024. szeptember 11. 16:24
A mai világ i kább elhiszi a csodát , mint azt , hogy a középkor nem is volt tudományellenes . Az első ingaórát is egy fizikus pap készítette , aki később pápa lett .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!