Az is bűncselekmény, ha elrejtve adunk hálapénzt

2024. szeptember 20. 12:29

A kezelés után legfeljebb egyszer és csakis olyan tárgyat fogadhat el az orvos, amelynek értéke nem haladja meg a minimálbér havi összegének öt százalékát.

2024. szeptember 20. 12:29

Fotó: Getty Images/illusztráció

Nem érdemes a hálapénz kreatív elrejtésével ügyeskedniük a betegeknek. Hiába akarja a páciens egy bonbonba, könyvbe elrejteni a paraszolvenciát – azért, hogy az orvos azt azonnal ne utasíthassa vissza –, ennek ugyanúgy lehetnek kellemetlen következményei – derült ki egy szakmai konferencián a Népszava tudósítása szerint.

Kertész Attila rendőralezredes, a Nemzetvédelmi Szolgálat (NVSZ) főosztályvezető-helyettese előadásában példaként felidézte annak a páciensnek a történet, aki egy üveg bor mellé 300 ezer forintnyi ajándékutalványt is „mellékelt.” Az orvos csak akkor vette észre a borítékot, miután hazaért. Azonnal jelezte a menedzsmentnek, s miután nem emlékezett arra, hogy melyik páciensétől kaphatta, az NVSZ segített neki abban, hogy megtegye ismeretlen tettes ellen a feljelentést.

A rendőrség eljárást indított, és a nyomozók meg is találták a beteget, aki meg akarta vesztegetni az orvost.

A lap emlékeztet, hogy 2021-ben módosították a Btk-t, amely bűncselekménynek nyilvánította a hálapénz adását és elfogadását is. A jogszabály szerint a betegtől a kezelés után legfeljebb egyszer és csakis olyan tárgyat lehet elfogadni, amelynek értéke nem haladja meg a minimálbér havi összegének öt százalékát. Ez jelenleg 13.340 forint.

Az NVSZ-nél az elmúlt három évben 837 eljárás indult, végül 245 ügyben tettek feljelentést a rendőrségen. 

Ezek az eljárások nem kizárólag hálapénz miatt indultak, közöttük szerepelt egyebek mellett sikkasztás, kifosztás, bűnpártolás, szexuális kényszerítés, védettségi igazolvánnyal való visszaélés, közokirat- és gyógyszerhamisítás is.

Az NVSZ látókörébe került ügyek 620 egészségügyi dolgozót és 967 beteget érintettek.

Kertész Attila alezredes hangsúlyozta: 

a vesztegetés egy olyan bűncselekmény, amely már a jogtalan előny ígéretének elfogadásával megvalósul, azaz nem kell, hogy valaki át is vegye a pénzt. 

Így például azt a pszichiátert is elítélték, akitől azt kérte egy vállalkozó, igazolja legalább fél évre, hogy kezelés alatt áll, és ezzel elhalaszthassa a börtönbüntetésének megkezdését, amire ő csak annyit javasolt, hogy keresse fel őt a magánrendelésén, ahol mindezt megbeszélhetik. Pedig a rejtett kamarás felvételen, amely a doktort lebuktatta, összegről szó sem esett, boríték nem került elő.

Kertész Attila azt mondta: a hálapénz elfogadása helyett azt javasolni a betegnek, hogy a neki szánt összeget fizesse be a kórházi alapítványra, elfogadható. 
 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sagirdilsiz-2
2024. szeptember 20. 13:50
Nagyon kreatívoknak kellene lenni a hála ajándékot adóknak, mert mit csinál az orvos annyi desszerttel, jobb borral, csokival, virággal, kávéval? Ötletek?
sexykitty-5000087
2024. szeptember 20. 13:41
🍓 ️ ­­É­r­­­t­­­é­k­­­e­­­l­­d­­­ ­­a­­ ­s­­z­e­x­­i­­­ ­­p­­u­n­c­i­­m­a­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­­.­­𝐗­­𝟏­­­𝟖­­­.­­­𝐅­­𝐔­𝐍
Türelem
2024. szeptember 20. 13:39
Fizetések rendezése...egy vicc, baromság volt eltörölni a hálapénzt, dönthessen a beteg szabadon, emberi életekről van szó, még ma is kevés, amit az orvos, az ápoló, a szakszemélyzet kap. Emiatt vannak nagyon hosszú várólisták, az orvosok túlterheltek, az ápolók is. Tessék elmenni a kórházakba......
rasdi1
2024. szeptember 20. 13:00
Egy szakorvos közel 35 éve kezel. A közeljövőben nyugdíjba megy, úgyhogy kénytelen leszek orvost váltani. Még egyszer megyek hozzá. Őszintén szólva nevetségesnek tartom, hogy ha az utolsó ellátásomat követően adni szándékozott emléktárgyat valami régi családi értéktárgyat elkezdjem becsülgetni, hogy a megadott értékhatáron belül van-e. Vagy majd a doki veszi ki a csomagból, és kezdi becsülgetni, hogy belefér-e a keretbe, vagy menjen feljelenteni? (No NVSZ, itt a feladat kinyomozgatni, hogy ki vagyok én, és ki a doki. Bár regisztrált mandi felhasználóként elég hamar megtalálnának:)))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!