Az ÉVOSZ támogatja, hogy a pénztári megtakarítást otthonteremtésre is felhasználhassa a lakosság

2024. szeptember 10. 17:34

A napokban a Gazdasági Kabinet megvizsgálta a gazdaság újraindításának feltételeit és a kidolgozás alatt lévő újraindítási akciótervet.

2024. szeptember 10. 17:34
null

Nyitókép: Shutterstock

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) a belföldi lakossági fogyasztás kiemelt területének tekinti az otthonteremtésre, a lakásfelújításokra fordított értékteremtő fogyasztást – áll a szövetség közleményében. Olyan fogyasztás, melyet évtizedek alatt használunk, miközben az otthonteremtés, a lakásfelújítás egyben vagyoni értékállóságot, értéknövekedést is jelent. 

A Kormány Gazdasági Kabinetjének erre irányuló javaslata több mint fogyasztásélénkítés, 

egyszerre szolgálja az otthonteremtést, az energiamegtakarítást és az építésgazdaság munkaellátottságának javítását. 

A napokban a Gazdasági Kabinet megvizsgálta a gazdaság újraindításának feltételeit és a kidolgozás alatt lévő újraindítási akciótervet. Az akcióterv lakosságot érintő részeként többek között áttekintette a családi adókedvezmény növelését, a lehetséges lépéseket az otthonteremtés tekintetében. A kabinet megvizsgálta azt is, hogy a hosszútávú lekötött megtakarításokat miképpen lehetséges opcionálisan, a lakosság döntésének függvényében, adómentesen felhasználni otthonteremtés céljából” – írják.

Ennek fényében: az ÉVOSZ szorgalmazza, hogy az önkéntes pénztárakban megtakarítók szabad önrendelkezése alapján, 

adómentesen használhassanak fel pénztári megtakarítást otthonteremtés, lakásfelújítás céljából is. 

A közleményben arról is szó esik, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások szigorú feltételekhez kötött felhasználhatóságát is indokolt újragondolni. A 10 év utáni tőkemegtakarítások lakáscélú felhasználása esetén adókedvezményt kapva elősegítenék a magasabb korosztályú állampolgárok elavult otthonainak megújítását, új otthonokba való költözésének jobb finanszírozhatóságát.

 Az ÉVOSZ hangsúlyozza, hogy van elegendő hazai gyártású építési termék és kivitelezői kapacitás ahhoz, hogy a lakáscélú, otthonteremtési fogyasztást növekvő mértékben kiszolgálja. Az elavult, felújításra szoruló lakóingatlanok nagy száma a vidéki kistelepülésekre jellemző, ahol ráadásul elöregedő otthontulajdonosok lakják az épületeket.

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2024. szeptember 10. 18:13
"építésgazdaság " Ezt a cikket is angolból fordította diákmunkás google-lel?
herden100
2024. szeptember 10. 17:41
CSAK POZITÍVAN ÉRDEMES. ÉLÜNK. BÉKE VAN. ÉPÍTKEZÉS VAN. GYARAPODÁS VAN. AZ ELLENZÉK JAVASOLJON. AZ ORSZÁGUNK MÉG A MIÉNK. m.youtube.com/watch?v=6p83IbLrU50&t=470s&pp=ygUGQmFyYWth pin.it/3knPUCRrV pin.it/1itcQHTim pin.it/128PWGvO0 pin.it/5jWF2j6E9 pin.it/6NYuZ65Bh pin.it/7dUqbIGSl pin.it/6HnOf4Cia pin.it/5JN0WSDtr pin.it/5hxM99ifw
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!