Árvíz utáni kártérítések: izzanak a biztosítótársaságok vonalai

2024. szeptember 26. 12:06

Felkészültek a rohamra a biztosítók.

2024. szeptember 26. 12:06
null

Nyitókép: Kismaros / Orbán Viktor Facebook-oldala

Mint azt a Mandineren is folyamatosan végig követtük: az utóbbi évek egyik legnagyobb árvize haladt végig az elmúlt napokban Magyarországon. „Az árhullám levonulása után izzanak a biztosítótársaságok vonalai”számol be a hirado.hu. 

Ezt is ajánljuk a témában

A biztosítók készültségben állnak, várják a kárigényeket

Már a Duna teljes magyarországi területén megkezdődött a folyó apadása, így pedig sorra térnek vissza a tulajdonosok az elárasztott ingatlanjaikba. Bár a biztosítók a lehető leggyorsabb kárrendezésre törekednek, ehhez szükséges az is, hogy a tulajdonos minél hamarabb felvegye a kapcsolatot a biztosítójával. A biztosítók készültségben állnak, és várják, hogy a tulajdonosok bejelentsék kárigényüket.

Hogy milyen kártérítési lehetőségekre számíthatnak az árvízkárosultak, arról Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) kommunikációs vezetője adott tájékoztatást a portálnak. A Mabisz kommunikációs vezetője elmondta: a biztosítók azt minősítik árvízi kárnak és biztosítási eseménynek, ha gáttal vagy védművel védett terület mögötti ingatlant ért károsodás. Ez alapfeltétel.

Tehát az ártérben vagy a hullámtérben épült ingatlanokban keletkezett árvízkárok nem minősülnek biztosítási eseménynek, azaz nem térít a biztosító az ilyen ingatlanok esetében.

Minden esetben csatoljunk fotókat!

Lambert Gábor a mostani időszakban az online bejelentési formát javasolja, mivel feltehetően nagy lesz az adott körzetekben az ügyintéző leterheltsége, így hosszabb lehet a várakozási idő. Viszont ha online adjuk be a kárbejelentést és töltjük ki a formanyomtatványt, utána már a biztosítónkon múlik, hogy minél előbb egyeztessen velünk, mi a további teendőnk. 

Ami fontos: csatoljunk fényképfelvételeket a bekövetkezett kárunkról.

Ezután a károk jellegétől és mértékétől is függhet, hogy a biztosító megelégszik-e a kapott felvételekkel, melyek alapján megajánlhat nekünk egy kártérítési összeget. Ha azt elfogadjuk, akkor már egy-két napon belül a számlánkon van az adott pénz” – fogalmazott a szakértő a hirado.hunak.

Forrás: MTI / Balogh Zoltán

A szakember ugyanakkor felhívta a figyelmet a kármegelőzési kötelezettségre is. Azaz, ha tudjuk, az árvíz el fogja árasztani az ingatlanunkat, akkor a kertből minden mozdítható tárgyat biztonságba kell helyezni, ahogy a pincékben is magasabbra kell pakolni a korábban földön tárolt ingóságokat. Hansúlyozta: ugyanez vonatkozik a gépjárművekre is, melyeket el kell vinni az árvíz sújtotta területről, amennyiben előre tudható, hogy árvíz közeledik. 

Lambert hozzátette: amennyiben nem volt casco biztosítás a gépjárművön, kártérítés nem jár a tulajdonosnak.

Arányos térítés

A szakember kifejtette: megugrott a biztosítást kötők száma az árvíz hírének hatására, azt azonban sokan nem tudják, hogy az ingatlanbiztosítások esetében van türelmi idő, ami 15–30 nap is lehet.

Aki tehát akkor kapott észbe, amikor Bécset elöntötte az árvíz, az nagy valószínűséggel nem számíthat kártérítésre, még akkor sem, hogyha már érvényes szerződéssel rendelkezik” 

– jegyezte meg a kommunikációs vezető.

A biztosító arányosan térít, tehát a befizetett díjak arányában térít a teljes összegű kárhoz képest. Ez azt jelentheti, hogyha nem aktualizáltuk a szerződésünket, és az jelenleg nem a tényleges vagyoni helyzetünket rögzíti, azzal éves szinten bár spóroltunk tíz-húszezer forintot, kár esetén azonban több százezres vagy akár milliós kártérítéstől esünk el” – tette hozzá Lambert Gábor.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Árvíz 2024 aktában.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000092
2024. szeptember 26. 18:30
🍓 ️ ­É­r­t­­­é­­­k­­­e­­­l­­­d­ ­a­­­ ­s­­­z­e­x­­i­ ­­­p­u­n­c­­i­m­­­a­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­.­­­𝐗­­𝟏­­­𝟖­.­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
Krupp Skya
2024. szeptember 26. 15:03
Árvízre nem fizet a biztosító van egy ilyen idegen szó rá most nem jut eszembe hogy miért nem. Minek ment oda a víz. Sré víz a vég.
DINO54
2024. szeptember 26. 13:12
És ha a katonák letaposták a káposztát, fizetnek?
lesmiserables
2024. szeptember 26. 12:37
Sok gazdag pesti nyaralóját elöntötte a víz, remélem az állam kárpótolja őket....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!