Miután beütött a krach: ezen múlik, hogy mennyit fizet a biztosító árvíz esetén

2024. szeptember 19. 15:22

Idén is milliárdos nagyságrendű kárrendezésre kell számítani.

2024. szeptember 19. 15:22
null

Nyitókép: Kismaros / Orbán Viktor Facebook-oldala

Azt, hogy mekkora kártérítésre számíthatunk árvízkár után, leginkább az határozza meg, hogy a szerződésünk pontosan milyen károkra és mekkora értékig nyújt fedezetet. A gyors cselekvés ugyanakkor jelentősen lerövidítheti a kártérítési folyamatot. Ma már biztosnak látszik, hogy az idei árvizek után is milliárdos kártérítéseket fizethetnek a biztosítók, ám mint mindig, most is felmerül a kérdés, hogy ki és mekkora kártérítéssel számolhat a természeti csapás után.

A lakásbiztosítás már többnyire elég

Ami a legfontosabb, hogy az árvíz azok közé a káresemények közé tartozik, amelyre alapesetben a sztenderd lakásbiztosítási konstrukciók is fedezetet nyújtanak: tehát akinek van élő szerződése, számíthat valamekkora kártérítésre. 

Nem mindegy ugyanakkor, hogy mióta él az adott szerződés: az árvizeknél a biztosítók ugyanis legalább 15 napos várakozási időt szoktak beiktatni. 

Utóbbi azt jelenti, hogy a biztosító kockázatvállalása csak ennek az időszaknak a leteltével kezdődik meg: ezzel a szolgáltatók – érthetően – azt próbálják elkerülni, hogy a veszélyeztetett területeken élők közvetlenül az áradás előtt kössenek szerződéseket.

Nagyon fontos tudnivaló az is, hogy az árvíz fogalmába a bel- és talajvíz nem tartozik bele: 

tehát ha az ingatlant például belvízkár éri, a szolgáltatók nem lehet kártérítésre számítani. 

Szintén nem elhanyagolható, ám érthető megkötés az árvíz okozta károknál, hogy az ingatlan nem fekhet hullámtérben, illetve ártérben sem, hiszen ilyenkor már olyan magas lenne a kockázatviselés, és azzal együtt a díj mértéke, amit az ügyfél már nem tudna megfizetni.

Nem mindegy, hogy mire nyújt fedezetet a szerződés

Ha már biztos, hogy az adott ingatlan lakásbiztosítási szerződése fedezetet nyújthat árvízkárokra is, akkor az érdemes utánanézni – ha esetleg nem volnánk ezzel tisztában –, hogy a biztosítási védelem csak az ingatlanra, vagy az ingóságokra is vonatkozik-e. 

Ha az előbbi eset áll fenn – az alap lakásbiztosítási konstrukcióknál ez a jellemző –, akkor csak magában az épületben keletkezett károk után számíthatunk kártérítésre. Ha viszont az ingóságokat is védi valamekkora biztosítási fedezet, akkor a lakásban lévő értékekben keletkezett károk megtérítésére is számíthatunk. 

Itt fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy az árvíznél is él az elvárható gondosság elve: tehát az ingatlan tulajdonosának a lehetőségeihez képest meg kell tennie mindent az értékeinek biztonságba helyezéséről: 

így például az értékesebb berendezési tárgyakat felvinni az emeletre vagy padlásra, vagy legalább a pince- és padlószinttől feljebb helyezni.

Most érhet sokat a kampányban aktualizált szerződés

Azt, hogy az árvíz után végül mekkora kártérítésre számíthatunk, persze az is döntően befolyásolja, hogy mekkora károkra nyújt a szerződésünk fedezetet. Most válik különösen fontossá az alulbiztosítottság elkerülése, amelyre a tavaszi lakásbiztosítási kampány kapcsán is számtalanszor felhívták a figyelmet a szakértők: tehát arra, hogy a hat-nyolc évvel ezelőtt, netán még régebben megkötött szerződésekben szereplő összegek már nem tükrözik a mai viszonyokat, így azokat érdemes a jelenlegi árakhoz, illetve a vélelmezhető helyreállítási költségekhez igazítani.

Erre Németh Péter, a CLB Biztosítási Alkusz online értékesítési és kommunikációs igazgatója is felhívta a figyelmet, hozzátéve, hogy azok, akik most döbbennek rá, hogy nem elég korszerű vagy éppen nem aktuális a meglévő lakásbiztosításuk, azok már csak a szerződésük évfordulójakor, vagy jövő márciusban tudnak váltani. 

Futamidő közben viszont bárki kérheti a meglévő biztosítása átdolgozását, javítását, amivel ugyan a díjat nem lehet csökkenteni, de baj esetén legalább megfelelő anyagi védelmet tud nyújtani.

A kártérítés mértéke szempontjából ugyanakkor a gyorsaság is fontos: a káreseményt minél hamarabb be kell jelenteni a biztosítónak, akár telefonon, akár e-mailben. A kár pontos felmérését az is nagyban megkönnyíti, ha fotókat készítünk a helyszínen, és azokat eljuttatjuk a biztosítónak.

Csak a nyári viharokból összejött tízmilliárd

Az idei árvízből származó, a biztosítókat terhelő kár mértékét természetesen még nem lehet megbecsülni, de figyelembe véve, hogy a 2010-es tiszai árvíz után több mint hétmilliárd forintnyi kártérítést fizettek ki a társaságok, 

idén is milliárdos nagyságrendű kárrendezésre kell számítani.

Pedig már a nyári viharszezon sem volt kellemes a hazai biztosítók szempontjából: a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) adatai szerint az idei, május eleje és augusztus vége közötti viharszezonban a biztosítók lakásbiztosítási szerződések alapján több mint 86 ezer bejelentésre 10,3 milliárd forintot meghaladó összeget fizettek már ki, vagy tartalékolnak kárkifizetésekre. Ez közel hárommilliárd forinttal és húszezer bejelentéssel kevesebb, mint a tavalyi év hasonló időszakában. 

Ugyanakkor 2010 óta, amióta a szervezet összesíti ennek az időszaknak a káradatait, a tavalyin kívül csak a kiinduló, súlyos árvizekkel társított évben kellett mélyebben a zsebükbe nyúlniuk a társaságoknak.

Ez alatt a tizenöt év alatt egyébként – hívták fel a figyelmet a Mabisznál – 

a lakásbiztosítási területen a káresetek összesített száma meghaladja az 1,68 milliót, a teljes kárösszeg pedig a 133 milliárd forintot, 

úgy, hogy ebben az összesítésben nincsenek benne a mezőgazdasági károk és az időjárás következtében az ipari létesítményekben, közintézményekben keletkezett rongálódások.

 

Kapcsolódó cikkek a Árvíz 2024 aktában.

Ne hazudj, Peti!

Magyar Péter összefogásról papol, de még árvíz idején is betegesen hazudozik.

5 órája

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. szeptember 19. 18:13 Szerkesztve
Ugyan mondja már meg valamely cikkíró barom, hogy mióta fizet a biztosító a természeti katasztrófákra? Minden szerződésük első helyen zárja ki a helytállásukat. (Jól van szoponcok, van kaja csak egyétek)
sexykitty-5000087
2024. szeptember 19. 17:39
🍓 ️ ­­­É­­­r­t­­é­­­k­­e­l­d­­ ­­a­­­ ­­­s­z­­e­­x­­­i­­­ ­­­p­­u­n­c­i­­m­­a­­­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­.­­­𝐗­­𝟏­𝟖­.­𝐅­𝐔­𝐍
herden100
2024. szeptember 19. 17:05
miszteriumawww.szantobrigitta.hu/index.php/blog/675-azert-a-viz-az-ur Telihold van. www.szantobrigitta.hu/index.php/blog/676-az-isteni-jelenlet-teliholdja hwww.szantobrigitta.hu/index.php/blog/673-egy-nagy-es-hosszu-utazas-vegehez-erkezunk Csak Szívvel érdemes. Ki kell nyíljon a Szívcsakrám. Lásd: napfenyes.hu/cikkek - A szív csakra feléllesztése. Persze: Mi Atyánk-Anyánk, AKI a Mennyekben VAGY, Szenteltessék meg a TE neved; Jöjjön el a TE országod; Legyen meg a TE akaratod, Amint a Mennyben, úgy a Földön is. Mindennapi Kenyerünket kérlek add meg nekünk ma; és bocsásd meg a vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek; és ne engedj minket a kís-értésbe, és szabadíts meg a gonosztól! Ámen. istenanya.hu napfenyes.hu/szellemi-tanitasok/szentek-es-mesterek/pio-atya-elete-es-tanitasai napfenyes.hu/szellemi-tanitasok/szentek-es-mesterek/interju-terez-anyaval-1973-januar-15 napfenyes.hu/szellemi-tanitasok/szellemi-unnepek/husvet-miszteriuma
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!