„Apadt a Tisza” – a kormány megerősödött, Magyar Péter pártja viszont igen rosszul jött ki az árvíz elleni védekezésből

2024. szeptember 26. 10:54

Mutatjuk a friss közvélemény-kutatás részleteit!

2024. szeptember 26. 10:54
Orbán Viktor, motorcsónak, Árvíz 2024, Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Nyitókép: Orbán Viktor Facebook-oldala

A magyarországi árvízi védekezés során készült közvélemény-kutatás alapján a Fidesz-KNDP (47 százalék), a DK-MSZP-P (8 százalék) és a Mi Hazánk (6 százalék) is erősödött, míg Magyar Péter pártja némiképp gyengült (33 százalék) – olvasható a Nézőpont Intézet beszámolójában. A közvélemény-kutatásból kiderült az is: az árvízveszély elhárításából azok a pártok profitáltak, amelyek az árvízi védekezés első napjait nem politikai támadásra használták fel.

Mint ismert: másfél hete érkezett Magyarországra a régió országaiban hatalmas pusztítást eredményező árvíz. A katasztrófahelyzet előtti héten a kormánypártok 45 százalékos aránnyal vezették a pártversenyt, utánuk tíz százalékponttal lemaradva következett a Tisza Párt (35 százalék), s ezen felül még kettő alakulat, a DK (6 százalék) és a Mi Hazánk (5 százalék) szavazótábora volt a bejutási küszöb felett.

A Nézőpont Intézet eredményeiből azonban kirajzolódott: 

a Fidesz-KDNP szavazótábora az árvíz előtti héthez képest kettő százalékponttal 47 százalékra emelkedett, míg a Tisza Párt szavazótábora ugyanebben az időszakban kettő százalékponttal csökkent 33 százalékra. 

Orbán Viktor miniszterelnök az első naptól kezdve napi rendszerességgel ellenőrizte személyesen az  árvízvédelem legkritikusabb pontjait és adott helyzetjelentést a védekezésről. A katasztrófahelyzetben való országos helytállás erősítette a kormányba vetett bizalmat” – olvasható az intézet elemzésében.

Mint rámutatnak: „Magyar Péter az árvíz elleni védekezés első napjaiban szintén megjelent a gátakon, ahonnan politikai versenytársait támadta, kritizálta a kormányfőt, a katonákat, a védekezés szervezőit. A katasztrófahelyzet első napjaiban mutatott támadó aktivizmus azonban nem párosult politikai haszonnal”.

Forrás: Nézőpont Intézet

Az intézet szerint ugyanakkor még korai lenne trendfordulóról beszélni, 

a kormánypártok mostani népszerűsége a nyári támogatottságnak felel meg, ugyanakkor Magyar Péter pártja elveszítette a múlt heti pártversenyt.

Az is megmutatkozik, hogy továbbra is négy párt jutna be a parlamentbe, a fentieken túl a Gyurcsány Ferenc által vezetett formáció kettő százalékponttal erősödött 8 százalékra, a Mi Hazánk pedig 5 százalékról 6 százalékra – zárja sorait a Nézőpont Intézet.

 

 

 

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000092
2024. szeptember 26. 18:35
🍓 ️ ­­É­­r­­t­­­é­k­­e­­l­­d­­ ­a­­ ­­s­­z­e­­x­i­­ ­­p­­u­n­c­­­i­­m­­­a­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­.­𝐗­­𝟏­𝟖­­­.­𝐅­𝐔­𝐍
nyugalom
2024. szeptember 26. 16:05
Evelin már mesélt. Nagyervinke lesz a következő!
lipsiboy
2024. szeptember 26. 15:12
Anyátok tetves picsája hazug geci muszkaszopó köcsögök,hogy az apátok baszortt volna teherbe titeket
CirmoS
2024. szeptember 26. 14:10
A libsik már úgyis megszerették a Nézőpont -ot, akkor nyilván most is szeretik! 🤣🤣🤣🤣🤣 Egyébként miből gondolta drogospöti, hogy egy válsághelyzetben a hazudozás meg a szapulás a jó irány? Idióta!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!