Szavazást tartanak az Airbnb-ről az egyik belvárosi kerületben

2024. augusztus 01. 13:16

Online és személyesen is leadhatják majd szavazataikat a lakosok.

2024. augusztus 01. 13:16

Nyitókép: Soproni Tamás Facebook-oldala

Ügydöntő szavazást tartanak Budapest VI. kerületében a rövid távú szálláshelykiadásról – ezt a kerület polgármestere, Soproni Tamás jelentette be közösségi oldalán.

Soproni úgy fogalmazott, „hiszem, hogy vannak olyan kérdések, amelyekben jó, ha közösen és közvetlenül döntünk. Ilyen eset az is, ha egy olyan jelenség szabályozását tervezzük, amely szinte minden társasházat érint Terézvárosban. 

Ma 1468 legális rövid távú szálláshely üzemel a kerületben, amely közel 8 százaléka az összes lakásnak” 

– ismertette a kerületvezető.

Terézváros polgármestere azzal folytatta, hogy a rövid távú szálláshelykiadás mindenkit érint, és mindenkit máshogyan. „Van, akinek a megélhetést jelenti, másnak olcsó szálláshelyet, sokan gyűlölik, mert zavarja otthonuk békéjét, mások észre sem veszik, hogy váltogatják egymást a lakók szomszédukban. Áldás vagy átok az Airbnb? Tiltsuk be vagy hagyjuk békén?” – tette fel a kérdést.

Soproni Tamás szerint mindkét oldalon állnak érvek: „rengetegen dolgoznak rövid távú szálláshelyeken házigazdaként, takarítóként, 

az önkormányzat tavaly 670 millió idegenforgalmi adót szedett be az ilyen típusú szállláshelyektől, 

ugyanakkor rengeteg problémát okoznak az itt élőknek, és részben ezek hatására ürülnek ki a belvárosi kerületek. Ahhoz, hogy a lakók a lehető legtájékozottabb döntést hozhassák, svájci mintára minden háztartásban eljuttatunk egy kiadványt, amely tartalmazni fogja a teljes tiltás mellett és ellen szóló érvekrő érveket, illetve szakmabelieket és lobbistákat is megszólaltatunk egy konferencia keretében” – sorolta az intézkedéseket.

Szeptember elejétől lehet majd szavazni

A szavazáson arra a kérdésre várnak majd választ, hogy „Egyetért azzal, hogy a VI. kerületben tiltsuk meg a társasházi lakások kiadását airbnb-típusú szálláshelyként?”  

Szeptember 2-a és 16-a között online és személyesen is lehet majd szavazni a 16 éven felüli, állandó vagy tartózkodási hellyel rendelkezőknek. „Szemben a nemzeti konzultációkkal és a budapesti lakógyűléssel, a kérdés valódi, az eredmény pedig ügydöntő lesz: a terézvárosiak többségi  akaratát a törvényi felhatalmazás alapján végrehajthatjuk és végre is hajtjuk” – zárta a posztját Soproni.

A teljes bejegyzést alább tekintheti meg:

Összesen 143 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cccbasatu
2024. augusztus 02. 07:55
Re CW.. Hogy bizonyítod be hogy az ő ágyrajárója,albérlője okozta a kárt?A rendőrség nem tesz semmit ha nincs kamera és tanú aki látta az esetet.Oda vizelnek,xarnak ,hánynak bizonyítsad be hogy ki volt a tettes.Ezek a kóborlók itt vannak egy két napig és eltűnnek hátra hagyva mindent.Kilétük felderíthetetlen mert még az adataik is ismeretlenek.Azok a tulajdonosok akik így hasznosítják lakásukat zömmel adócsalók.A társasházi közgyűléseken sem jelennek meg és leszarják a az egészet elteszik a pénzt és ennyi.Nálunk volt olyan albérlő akit szinte nem lehetett kezelni és a tulajdonos meg azt mondta hogy nem igazak azok az állítások amelyek a bérlőjéről szóltak ,és soha nem is jelent meg.Mikor kiderült hogy nem fizetik a közműveket akkor dobta ki őket.Menjenek a kóborlók szállodába ott be kell jelentkezni és ha bűncselekményt követnek el könnyedén elkaphatóak.Te pedig menjél a csába ill. majd megkeres a NAV és fizetheted a büntiket.
Nimril
2024. augusztus 01. 20:45
Egyébként is: több kutyapiszoárt!!!! :D
Nimril
2024. augusztus 01. 20:44
A "lobbista" az újbeszélül az agitátor lenne?
zsuzsa-963
2024. augusztus 01. 16:20
Végre egy értelmes húzás Sopronitól
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!