Orbán „égbekiáltó támadást intézett az európai egység ellen”, erős választ vár erre az El Pais

2024. augusztus 02. 09:22

A spanyol lap szerint „az euroszkeptikus, populista erők egyre erősebbnek érzik magukat a közösségi szövetben”.

2024. augusztus 02. 09:22

Nyitókép: Daniel MIHAILESCU / AFP

 

Az El País pénteki nyomtatott kiadása szerkesztőségi véleménycikket közölt a magyar EU-elnökségről. A cikk szerint az Uniónak határozott választ kell adnia „Magyarország előre megfontolt provokációira. Orbán Viktor országának ugyanis mindössze néhány nap elég volt az uniós elnökség átvételét követően, hogy 

soha nem látott összecsapást váltson ki a közösségi intézményekkel és az uniós partnerek többségével szemben” 

– fogalmaztak.

Felidézték, hogy az Európai Tanács elnök most először utasította rendre a soros elnökség miniszterelnökét, a Bizottság csökkentette kapcsolatát az elnökséget betöltő kormánnyal, és több tagállam bejelentette, hogy a miniszteri találkozókra csak alacsonyabb rangú képviselőket küld.

Az írásban emlékeztettek  Orbán Viktor békemissziójára is, amelyet az Unió részéről „példátlan bojkott” követett, mivel a tagállamok és az uniós intézmények úgy ítélték meg, hogy Orbán visszaélt a soros elnökséggel. 

Kapcsolódó vélemény

Kaszab Zoltán

Vasárnap.hu

Idézőjel

Július elején, vagyis kevesebb, mint egy hónapja indult öt állomásos békemisszióra Orbán Viktor miniszterelnök. Diplomáciai erőfeszítéseinek hatásai pedig már most látszódnak.

Erősödő populista erők

Majd azzal folytatták, hogy a helyzet Orbán számára gyakorlatilag üres félévhez vezet a sikeres spanyol és belga elnökség után egy olyan időszakban, amikor az uniós tevékenység az új ciklus kezdetén egyébként is holtponton van. A lap hangsúlyozta azt is, hogy „Orbán égbekiáltó támadása az európai egység ellen és egy olyan súlyos ügyben, mint Ukrajna, Magyarország pimasz dacolása azt mutatja, hogy 

Ezt is ajánljuk a témában

Az Uniónak „megvannak a fegyverei”

Az El Pais úgy vélekedik, hogy 

az Uniónak megvannak a fegyverei arra, hogy megvédje magát trójai falvaival szemben”,

 az uniós források csapjának elzárásától kezdve egy ország szavazati jogának felfüggesztéséig. Végül azt is hozzátették, hogy „az Európai Néppártnak külön felelőssége van, mind azért, mert ő a legerősebb erő az intézményekben, mind pedig azért, mert hosszú ideig menedéket nyújtott Orbán illiberális kisiklásának”.

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a Mandiner.hu számára.

 

Összesen 147 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2024. augusztus 02. 16:07
Az ország szívja meg,ennek a faszkalapnak az ámokfutását. 😢
polárüveg
2024. augusztus 02. 15:13
Hát van az a fuldokló, aki haragszik arra és perrel fenyegeti azt, aki mutatja neki a mentőkötelet. Miközben a fuldokló fenyegeti a mentőkötelet dobót, közben az ár elsodorja a zsebében lévő nehezékekkel együtt, mint woke, gender, migráció, háborús infláció, liberális demagógia, stb. Ennyike. Az ár kitakarít.
OneiroNauta
2024. augusztus 02. 13:55
Nincs olyan, hogy európai egység. Neomarxista Európai Központi Bizottság viszont van.
Tasi János
2024. augusztus 02. 13:21
A jelenlegi EP kb annyira legitim vezetője Európának, mint a Nudelman rezsim legitim vezetője Ukrajnának! Semennyire!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!