Működésképtelenül is elevickélhet 2026-ig a Fővárosi Közgyűlés – mutatjuk, mi kell hozzá

2024. augusztus 18. 10:00

Magyar Péter kulcsszerepet játszhatna abban, hogy Karácsonyt a város élén tartsák.

2024. augusztus 18. 10:00

Nyitókép: MTI-archív/Balogh Zoltán

 

A közgyűlés feloszlására az általános választások előtt egy évvel már nincs lehetőség. A következő általános választások várható időpontja 2026 áprilisában lesz, tehát 2025 áprilisa után már nem lehet kimondani a testület feloszlását – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász.

Abban az esetben, ha feloszlana a Fővárosi Közgyűlés, a júniusi választáson minimális előnnyel újra megválasztott főpolgármester megbízatása is automatikusan megszűnne, ezt pedig nyilvánvalóan igyekszik elkerülni a baloldal 

– tette hozzá a szakértő. Szerinte elképzelhető, hogy végül képes lesz a főpolgármester olyan többséget maga köré gyűjteni, hogy a Fővárosi Közgyűlésben elfogadtassa a főpolgármesteri kabinet összetételét, például az MSZP–DK–Párbeszéd-szövetség hét képviselője mellé a Tisza Párt tíz képviselőjével, ami már éppen, de bizonytalan többség a harminchárom fős Fővárosi Közgyűlésben. Fennáll a veszélye, hogy a baloldal hazardírozni fog a főváros működőképességével, csak azért, hogy valahogy mégis kihúzza jövő áprilisig, ami után több mint egy évig nem lehet kimondani a Fővárosi Közgyűlés feloszlását.

Korábban a Magyar Nemzet birtokába jutottak olyan információk, melyek szerint a Tisza Párt vezetője Vitézy Dávidot is bevonná a baloldali együttműködésbe, és ha másképp nem, főpolgármester-helyettesi címmel kínálná meg az általa is a Fidesz hekkjének nevezett volt közlekedési államtitkárt. Vagyis – írta a Magyar Nemzet – a mostanáig nyilvánosságra hozott információk alapján

Ezt is ajánljuk a témában

Magyar Péter és Karácsony Gergely egy Fidesz-ellenes, baloldali nagykoalíció létrehozásán fáradozik, ezzel felkészülve a 2026-os választásokra.

A baloldali nagykoalícióba pedig meghívták a Kutyapártot is, amelynek vezetőjével tárgyalást is folytatott Magyar Péter. Kovács Gergely ugyanakkor szkeptikus a Fővárosi Közgyűlés működőképességével kapcsolatban, és a VálaszOnline-nak adott interjújában közölte: szerinte egy éven belül feloszlik a közgyűlés.

Ugyanakkor bejelentette: nyitott a Karácsony Gergellyel és a Tisza Párttal való együttműködésre.

Ezt is ajánljuk a témában


 

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
makapaka2
2024. augusztus 21. 15:35
Poloska Peti úgy fog tenni, ahogy elvárják tőle, hiszen eladta magát.
Mandiner444hu
2024. augusztus 18. 18:00 Szerkesztve
Karácsony Gergely a köztulajdonban lévő Dandár fürdőt magánkézbe játssza át így elvéve azt a budapesti lakosoktól.
EX_Terminator
2024. augusztus 18. 15:44 Szerkesztve
Lesz itt elég stikli... A kérdés csak az, hogy elnézők vagy kemények vagyunk velük szemben, és azok után amit műveltek? Elfelejthetik az előzőt.
eljolesz
2024. augusztus 18. 11:51 Szerkesztve
Pressmanciék megtették az első lépést, az ellenzékváltást. Most majd rászólnak karigecire és minigecire, hogy ők mindig is szövetségesek voltak, természetes a közgyűlésbeni együttműködés. Terveik szerint lengyel mintára a második lépés a kormányváltás lesz 26-ban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!