Megvan a mi keresztünk…

2024. augusztus 19. 09:15

Nem kell elfogadnunk, hogy egy szobor, amely a szabadságot jelképezi, a maga nő-alakjával és pálmaágával, immár a kereszténység mementójává válik.

2024. augusztus 19. 09:15
null
Németh Péter
Németh Péter
Hírklikk

Nyitókép: MTI/Kollányi Péter

„Mert hát mi keresztények vagyunk. Mármint ők. Olyanok, amilyenek, ezt ne vitassuk. Illetve mi nem vitatjuk az ő kereszténységüket, legfeljebb kérdéseket teszünk fel, de azokat is óvatosan. Elfogadjuk – úgy ahogy –, hogy ők is megtették azt a nagy utat, ami a vallásig vezetett, ám ebből még nem következik, hogy ezt az utat nekünk is meg kell tennünk. Nem kell elfogadnunk, hogy egy szobor, amely a szabadságot jelképezi, a maga nő-alakjával és pálmaágával, immár a kereszténység mementójává válik. Mert nem válik. Ez a szobor Budapest szimbólumává vált, a főváros szimbólumává. És mert az, nem is akarta senki, hogy hozzányúljanak, azt meg végképp nem, hogy egy vallási jelképpé alakítsák át. Ráadásul annak ellenére teszik ezt meg, hogy a szobor készítőjének családja nem kívánta volna a keresztet, de hát ez a család-barát kormány ezt sem vette figyelembe. 

Vagyis: ez az új alkotás immár egyben a zsarnokság mintája is; hogyan kell valamit erőből, kérdezés nélkül megerőszakolni. Szép harmónia lesz ez: ott a pálmaág – kvázi olajág – a béke jelképeként, és ott a szobor ellen beindított keresztes háború szimbólumaként a kereszt. 

Cipeljük.

Ki tudja, meddig még...”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 177 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2024. augusztus 21. 05:40 Szerkesztve
Ha én tervezném, hét Holdat tennék fel rá hét nap alatt hogy jelképezze ennyi földet vettetek el nagyapámtól 1973-ban. ÁVH-s faszfej Péter bácsi te is részese és haszon élvezője voltál a magyar emberek kirablásának és ezt a mocskot nem tudod soha sem lemosni még kereszt vízzel sem, te büdös kommunista bolsevik bunkó!
Nimril
2024. augusztus 20. 23:39
Már csak azért megérte, hogy így sivalkodjatok. :) Vörös csillag, sarló-kalapács, Peti, ugye?
jostothu
2024. augusztus 20. 17:44
Sokkal jobb lenne, ha a szovjet katonaalakkal a "felszabadulásunkat" jelképezné, mi, te szemét kriptaszökevény! Nyugodj bele, dávidcsillagot biztos nem kap.
2024. augusztus 20. 17:22 Szerkesztve
A szabadság eszméje ennek a kultúrának a terméke. Ez a kultúra keresztény kultúra! Keresztet a szoborra!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!