Meglepetésre készülnek Gyárfásék a bíróságon

2024. augusztus 13. 15:06

Zamecsnik Péter új tanúk beidézésére tesz indítványt, akik alátámaszthatják védence ártatlanságát.

2024. augusztus 13. 15:06
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Nyitókép: Zamecsnik Péter és Gyárfás Tamás a Fővárosi Törvényszéken (Fotó:MTI/Balogh Zoltán)

November 19-én kezdődik a Fenyő-gyilkosság kapcsán Gyárfás Tamás és Portik Tamás elleni per másodfokú eljárása – tudta meg lapunk a Fővárosi Ítélőtáblától. A táblabíróság összesen négy tárgyalási napot tűzött ki az ügyben, a tervek szerint november 28-án hirdethetnek ítéletet.

Februárban első fokon a Fővárosi Törvényszék mindkét vádlottat bűnösnek találta az 1998-as merényletben betöltött szerepükért. 

A bíróság Gyárfás Tamást, bűnsegédként elkövetett emberölés miatt hét év fegyházbüntetésre, míg Portik Tamást, felbujtóként elkövetett emberölés miatt életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte. 

Az ítélet után pár hónappal azonban Gyárfás ügyvédje, Zamecsnik Péter már arról beszélt, hogy privát nyomozásuk eredményeképpen 

olyan új bizonyítékok kerültek birtokukba, amelyek elvezethetnek a valódi felbujtóhoz, egyben fordulatot hozhatnak az eljárásban.

Erről akkor nem mondott többet. Nemrég azonban Havas Henrik műsorában már ennél konkrétabban volt, amikor azt mondta, hogy a látókörükbe került három-négy ember, akik részt vettek különböző megbeszéléseken, amelyeken a valódi felbujtó leleplezte magát. Sőt, az igazi felbujtó még le is fizette Portikot, hogy elterelje magáról a figyelmet. 

Bár nevek most sem hangzottak el, a beszélgetésből azt lehetett leszűrni, hogy Princz Gáborról, a Postabank 2018-ban elhunyt elnök-vezérigazgatója lehet szó. 

Princz neve a lehetséges felbujtók között ugyanúgy felmerült már a nyomozás elején, mint Gyárfásé, miután Fenyő és a Postabank-vezér között is komoly ellentét feszült. 

Zamecsnik erre már 2019-ben, Gyárfás meggyanúsítása kapcsán felhívta a figyelmet, mondván, hogy Fenyő nem csak a Nap TV-re, hanem a Postabank érdekkörébe tartozó lapokra (így például a Kurír vagy a Világgazdaság) is rá akarta tenni a kezét. Gyárfás ügyvédje az említett műsorban azt mondta, hogy reményei szerint a közeljövőben rendelkezésre áll majd az a bizonyítékhalmaz, amely megváltoztathatja az ügyet.

Bár erről lapunk kérdésére sem árult el többet, az ügyvéd annyit elmondott, hogy

 3-4 új tanú meghallgatását kezdeményezik a Fővárosi Ítélőtáblán a másodfokú eljárásban, akik alátámaszthatják igazukat.

Ha erre a bíróság engedélyt ad, akkor bizonyítást vesznek fel, amely eltérő tényállás megállapításához, így akár Gyárfás Tamás felmentéséhez is vezethet. 

Zamecsnik azt nem tartja valószínűleg, hogy ebben az esetben hatályon kívül helyeznék az elsőfokú ítéletet, ugyanis ez csak abszolút eljárási szabálysértés esetén indokolt. Gyárfás esetében azonban ilyen nem történt elsőfokon – jegyezte meg az ügyvéd.

Amennyiben felmentenék Gyárfás Tamást, akkor harmadfokra kerülne az ügy, amelyben így a Kúriának kellene kimondania a végső szót.

Az ügyészség mindenesetre súlyosítaná a vádlottak büntetését. Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész Gyárfás felbujtói minőségének megállapításáért, továbbá mindkét terhelttel szemben a büntetések súlyosításáért fellebbezett. Ezen belül a Nap Tv volt tulajdonosa esetében hosszabb idejű szabadságvesztés kiszabását, míg a már többszörösen elítélt Portiknál a feltételes szabadságra bocsátás későbbi időpontban történő megállapítását indítványozta.

 

 

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bi Tang Tomee
2024. augusztus 13. 18:06
Hogyan kerülhetett ez a rosszarcú maffiózó az Úszószövetség élére? És mivel fenyegethette meg Katinka, hogy olyan gyorsan eltakarodott?
chief Bromden
2024. augusztus 13. 16:54
Ha tartotta volna az etetőjét Tasnádi, talán lett volna esélyük.
Hajnóczi Kristóf
2024. augusztus 13. 15:54
Az elsőfokú ítélet megszületése után pár hónappal Gyárfás ügyvédje, Zamecsnik Péter már arról beszélt, hogy privát nyomozást folytattak, és meg is találták a valódi felbujtót, a hat éve halott Princzet. Ezek szerint a mi kicsit sárga kicsit savanyú diktatúránkban egy első fokon elítélt bűnöző védőügyvédje magánnyomozást folytathat, tanúkat hallgathat meg - bizonyítékokat is gyűjthet? Nem akarják mindjárt fel is menteni a védencüket saját körben a másodfokú tárgyalás előtt/helyett?
papalimapapa
2024. augusztus 13. 15:45
Mire ez a cirkusz? A Gyárfást már rég le kellett vonlna lőni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!