Itt az ítélet Fenyő-ügyben: Gyárfás Tamást hét év fegyházra ítélték, Portik Tamás életfogytiglant kapott

2024. február 08. 08:55

A bíróság bizonyítottnak találta a vádat a VICO-birodalom feje elleni 1998-as merénylettel kapcsolatban. Az ítélet ellen a vád és a védelem is fellebbezett, így az nem jogerős. A törvényszék indítványozta Gyárfás letartóztatására, de a bíróság ezt elutasította, így a Nap Tv egykori tulajdonosa szabadlábon marad.

2024. február 08. 08:55
Baranya Róbert
Baranya Róbert

cikkünk frissül..

Több, mint három évvel a bírósági eljárás megkezdése után csütörtökön reggel ítéletet hirdetett első fokon a Fővárosi Törvényszék az utóbbi időszak legnagyobb közérdeklődést kiváltó büntetőperében, amelyben a bíróságnak azt kellett eldönteni: vajon a vád alá helyezett Gyárfás Tamás és Portik Tamás adott-e megbízást 1998-ban a Fenyő János, VICO-birodalom fejének meggyilkolására

A vád szerint Gyárfás Tamás és Fenyő János rivalizálása vezetett a gyilkossághoz, miután „a két médiavállalkozó között az 1990-es évek közepétől üzleti vita, hatalmi harc és ezekből fakadóan erős személyes ellentét alakult ki.” Az ügyészség azt állítja: Gyárfás 1997-ben úgy tett pontot a konfliktusra, hogy megölette vetélytársát. A Nap Tv tulajdonosa először Tasnádi Pétert bízta meg az emberöléssel, de ő – bár a pénzt eltette – végül nem teljesítette a megbízást. Ezek után fordult Gyárfás Portikhoz, aki végül a gyilkosság miatt már korábban életfogytiglanra ítélt Jozef Rohác-al ölette meg Fenyőt.

A váratlan eseményektől és fordulatoktól sem mentes büntetőper utolsó szakaszában a másodrend vádlott, a már többszörösen elítélt, jelenleg is börtönbüntetését töltő egykori maffiózó, Portik Tamás minden eszközt felhasználva igyekezett elhúzni az eljárást, még saját fiát is bevetette, hogy elérje célját. 

Az eljárás során – amelyen szakértőket és több tucat tanút hallgattak meg – 

mindkét vádlott következetesen tagadta bűnösségét, Portik szerint koncepciós eljárást folytattak ellene, amelyben egy elfogult bíró ítélkezik. 

Mindkét vádlott bűnös

A bíróság csütörtökön szigorú biztonsági intézkedések mellett hirdette ki ítéletét, a sajtó képviselői és a hallgatóság is csak többszörös átvizsgálás után léphetett a zsúfolásig megtelt tárgyalóterembe. Az elsőfokú verdiktet nem csak a szabadlábon védekező Gyárfás Tamás, hanem az eljárást eddig csak video-összeköttetésen keresztül követő Portik Tamás is személyesen hallgatta végig. Őt, ahogy korábban is, kéz és lábbilincsben hozták a tárgyalóterembe. 

Póta Péter bíró röviddel fél kilenc után hirdetett ki ítéletét, amelyben mindkét vádlottat bűnösnek mondta ki. 

A bíróság Gyárfás Tamást, bűnsegédként elkövetett emberölés miatt hét év fegyházbüntetésre, míg Portik Tamást, felbujtóként elkövetett emberölés miatt életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte. 

Az döntés szerint Gyárfás a büntetése négyötödének letöltése, míg Portik húsz év után szabadulhat feltételesen. A bíróság a két vádlottat egyetemlegesen 4,5 millió forint pénzbüntetésre ítélte.   

Ellentmondásos védekezés

Az indoklás lényege szerint 

Gyárfásnak nem sikerült cáfolnia a vádat, védekezése tele volt ellentmondásokkal.

A bíróság bizonyítékként értékelte azokat a lefoglalt hanganyagokat, amelyeken Gyárfás és Portik beszélgetéseit tartalmazza, és amelyeket utóbbi rögzített, titokban. A sokat vitatott felvételek a vádlottak állításaival szemben nem manipuláltak, ezt mindegyik szakértő egyértelműen megállapította – mondta Póta Péter.

Ezekből egyebek mellett megállapítható, hogy két fél között a függőségi viszony volt, a nyelvész szakértő pedig arra mutatott rá, hogy Gyárfás többször is határozottan tiltakozhatott volna a beszélgetések során Portik Tamásnak a gyilkosságra vonatkozó utalásaira, de ezt nem tette meg. 

Pedig kézenfekvő lett volna a tagadás, sőt, a folyamatos tagadás lett volna elvárható, ha Gyárfás valóban ártatlan lett volna. 

A bíróság szerint az sem véletlen, hogy Gyárfás nem akarta magát alávetni a poligráfos vizsgálatnak.

A NAP Tv egykori tulajdonosának azon védekezése sem volt helytálló, hogy a gyilkosság idejére már lezárta konfliktusát Fenyővel. Ezt ugyanis a meggyilkolt médiamogul egykori munkatársai cáfolták a bíróságon. 

Portikkal kapcsolatban a bíró egyebek mellett arra mutatott rá, hogy ha igaz az, hogy a rendőrség kényszerítette a hangfelvételek elkészítésére, elemi érdeke lett volna a megbízók megnevezése. Emellett Portik is visszatérően emlegette, hogy a hangfelvételeket manipulálták, de egyetlen konkrétumot sem jelölt meg – mutatott rá a bíró. 

Nem felbujtó, hanem bűnsegéd

A bíróság megállapítása szerint sokkal komolyabb és bizalmasabb volt a kapcsolat a két vádlott között, mint ahogy állították. Gyárfás és Portik a merénylet után is beszéltek, amikor is utóbbi többek között azt mondta, hogy „megoldotta” a dolgot. A vádlotti védekezéssel ellentétben nem Portik manipulálta Gyárfást, hanem fordítva. Mindezt pedig saját érdekében tette. 

A törvényszék szerint a hanganyagok és a tanúvallomások is igazolták Gyárfás motivációját a gyilkosságra. 

Emellett az is bizonyítást nyert, hogy Portik ötlete volt Fenyő likvidálása. 

Ezért ítélte el a bíróság Portikot felbujtásért, míg Gyárfást előre kitervelten, bűnsegédként elkövetett emberölésért. 

Fellebbezések

Az ítélet ellen a vád és a védelem is fellebbezett, így az nem emelkedett jogerőre. Az ügyészség Gyárfás esetében súlyosításért, hosszabb tartalmú szabadságvesztés kiszabásáért, és a felbujtói minősítés megállapításért, Portikkal szemben pedig a feltételes szabadságra bocsátás lehetséges időpontjának módosításáért fellebbezett, azaz, hogy Portik húsz év helyett csak később szabadulhasson feltételesen. 

A két vádlott és ügyvédjeik felmentésért fellebbeztek. 

Az ügyészség a szökés és elrejtőzés veszélyére hivatkozva kezdeményezte Gyárfás letartóztatását, ám a bíróság ezt nem látta indokoltnak és elutasította az indítványt. 

Mindez azt jelenti, hogy a Nap Tv volt tulajdonosa szabadlábon várhatja a másodfokú eljárást, igaz, hogy a döntést az ügyészség már a tárgyaláson megfellebbezte, így ez sem jogerős jelenleg. 

Nyitókép: Gyárfás Tamás érkezik a bíróságra. (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

 

 

Összesen 251 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
backsplash
2024. február 08. 22:23
Ideje volt. Itt élt közöttünk éveken keresztül ez a gyilkos geci. Most majd úgy ledíszitik a sitten mint januárban a karácsonyfát szokás. A csimpánzfejű is megkapta. Mehetünk tovább.
Obsitos Technikus
2024. február 08. 20:53
Bakács Szalámi és Semmit Meg Nem Bánó Muszter természetesen nincs megelégedve az ítélettel, hogy miért báncsák ezt a drága jó embert.
ekeke1
2024. február 08. 17:36
Ez az időközben dékásnak állt volt ügyész mellékszála : Szintén 2024-ben fejeződhet be jogerősen a Ihász Sándor volt fővárosi főügyész, a DK igazságügyi szakértőjének büntetőpere, akit hivatali visszaélés miatt került a vádlottak padjára, amiért törvényi kötelességét megszegve nem adta át azokat a bizonyítékként felhasználható dokumentumokat a nyomozóhatóságnak, amelyeket a Fenyő-gyilkosságban felbujtással vádolt Gyárfás Tamástól kapott még 2017 novemberében, és amelyek bizonyítékul szolgálhattak az ügyben. A dokumentumokat ehelyett hivatali helyiségének szekrényében őrizte. A Pesti Központi Kerületi Bíróság bűnösnek mondta ki Ihászt, akit két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt első fokon.
Akitlosz
2024. február 08. 17:04
"Az ügyészség a szökés és elrejtőzés veszélyére hivatkozva kezdeményezte Gyárfás letartóztatását, ám a bíróság ezt nem látta indokoltnak és elutasította az indítványt. " Ez az egyetlen hiba, de ez nagy hiba. Még mindig nem tűnik úgy, hogy Gyárfás fegyházba kerül. Pénze van, nem buta, el tud tűnni, ha akar. Még Pápua Új-Guineán is jobb az élet, mint magyarországi fegyházban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!