Jó, hogy van a Sziget Fesztivál, köszi – de vagy százezren nem tudunk ám aludni tőle

2024. augusztus 11. 12:23

Legyen szigeten, de egy másikon: Csepelen, ahol a lőtéri kutyát sem zavarná!

2024. augusztus 11. 12:23
null
Bokor Gábor
Mandiner

Nyitókép: MTI Fotó: Mohai Balázs

Spoiler: boomer alert! 

Kedves Olvasónk! Még mindig viaskodom magammal, mert ez a cikk és kifakadásom valamennyire fiatalságom végét jelenti. Be kell ugyanis állnom azok sorába, akik szót emelnek amiatt, mert nem tudnak aludni a Sziget Fesztivál miatt. Szó se róla, valóban remek dolog a Sziget; többször voltam már én is, volt lehetőségem látni ott a Sum41-t, David Guettát (bár az egy igen gyenge koncert volt), csak azt sajnálom, hogy a Foo Fightersről lemaradtam. Na, visszatérve: 

a Sziget jó, még annak ellenére is, hogy az árak egyértelműen a nyugat-európai bulituristák pénztárcájára van szabva.

Jó a Sziget a magyar turizmusnak, a gazdaságnak, hiszen szemmel látható értéke van annak, hogy hazánk ad otthont Európa egyik legrégebbi és legnevesebb fesztiváljának, ez komoly érték. S leszögezném: véletlenül sem arról értekezem, hogy ezt be kéne szüntetni. A Sziget jó abból a szempontból is, mert ellepik a turisták Magyarországot, jó az idegenforgalomnak, pörgeti a GDP-t, jár a hírünk a nagyvilágban, mindenki boldog, mindenki örül. 

Még jó előadókat is szoktak hívni, pár évente igazán nagy neveket is elcsípnek: volt már itt Robbie Williams, Rihanna, Franz Ferdinand, Post Malone és még sokan mások. 

De könyörgöm! Miért az Óbudai-szigeten tartják még mindig a Szigetet? Ez a helyszín a '90-es évek derekán még teljesen megfelelt az akkor még gyerekcipőben járó fesztiválnak.

Mostanra viszont – mit mostanra, már az elmúlt bő 10-15 évben – kinőtte a Sziget Fesztivál Óbudát. Telis-teli vannak a III., a IV. és a XIII. kerületi Facebook-csoportok a panaszosok bejegyzéseivel, mondván: idén sem lehet este elaludni, olyan hangos a zene. S, hogy miért érzem úgy, hogy véget ért a fiatalságom? Mert úgy látom: igaza van ezeknek az embereknek! Idén is este 22-23 óra felé, amikor a budapesti lakosság nagy része nyugovóra térne, hogy másnap kipihenten mehessen munkába, nem tud elaludni, mert tisztán hallani a zenét. Ezt a Facebookon egyes kommentelők úgy jellemzik:

dübörög a tüsztüsz, 

zárójel bezárva. 

Szerencsésnek mondhatom magam, hogy fél életemet a XIII. kerület egyik legszebb részén tölthettem, mai napig a Duna közvetlen közelében lakom, így a csodálatos panoráma mellett első kézből tapasztalhatom ennek árnyoldalát, miszerint minden évben egy hétig szinte képtelenség rendesen elaludni a nyitott ablak mellett, mert bömböl a Sziget. A csendrendelet szerint nagyvárosias lakóterületen 45 decibel lehet a határérték 22 és 6 óra között, ennél magasabb zajongás már csendháborítás. Az ablakban állva éjfél körül nem ritkán 65 decibelt lehetett mérni az okostelefon zajszintmérőjével.   

S tegyük gyorsan hozzá: én XIII. kerületiként panaszkodom jelenleg,

de mit szólhatnak azok, akik a Szentendrei úton lévő panelsoron laknak vagy a folyó túloldalán, Újpesten vagy a Marina Parton?

Egy ott lakó ismerősöm szerint annyira tisztán és erősen hallja ablakából a Sziget zenéit, hogy simán meg tudott shazamozni egy neki tetsző számot. 

Volna itt egy megoldás

A Sziget és az általa okozott kellemetlenség az elmúlt években, évtizedekben rendre előkerült, nem egyszer voltak olyan hangok, akik nem voltak biztosak abban, hogy jó ötlet-e százezer környékbeli elalvását megnehezíteni egy héten keresztül. 

Nekem lenne egy ötletem, érdemes lenne megfontolni: mi lenne, ha a Csepel-sziget egyik olyan szegletén lenne megtartva a Sziget,

ahol a lőtéri kutyát sem zavarná a hangzavar?

Annyi hasonló adottsággal rendelkező terület van ott, nem ártana a költözést megfontolni. És a név is megmaradhatna, hiszen ugyanúgy szigeten lenne, csak egy másikon. Valószínűleg azoknak a budapestieknek van igaza, akik a Sziget időpontjára tervezik a nyaralást és ilyenkor mennek a Balatonra vagy a tengerpartra, nagy kérdés, mire nehezebb elaludni, a szúnyogok zümmögésére vagy az éjjelig tartó bulira a szomszédban. 

Azoknak pedig, akik szerint megöregedtem és boomer lettem és egy hetet igazán ki lehet bírni, üzenem, egyszer ők is meg fognak és majd akkor megértik. Tíz éve én sem hittem, hogy ilyet fogok írni. Aztán lám.

 

Összesen 275 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bathory-odonke
2024. augusztus 12. 10:04
A budai rakpart lezárva. A 11 útra nem lehet a HÉV aluljáró alatt fordulni, mert valamelyik zsemleszínű parancsnok a rendőröket 50 méterrel előbbre rendelte...
paracelsus-2
2024. augusztus 12. 08:56
A kurva anyádat ásd el Csepelen!
radagast
2024. augusztus 12. 08:35
Maradjon csak ott ahol van,összenő ami összetartozik,ha fizetnének érte akkor se mennék el abba a pöcegödörbe!
Ekrü
2024. augusztus 12. 07:51
Martell 2 2024. augusztus 11. 19:46 "Kerepes jó hely lenne, a cigánygettó mellett"- Egyrészt az már nem Budapest, másrészt pedig a Sziget libsibolsi rendezvény, maradjon csak szépen meg a libsibolsi kerületeknek. Nekünk ide a XVI közelébe nem hiányzik és tennénk is róla rövid úton , hogy itt a környéken ne legyen. Ha nem tetszik , hogy buli van, lehet menni Karácsonyhoz és a Momentumos polgihoz reklamálni. Amúgy meg tényleg nem értem az ott lakókat, elvégre újraválasztották mindkettőt , akkor biztos jó úgy ahogy van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!