Jegesmedvék téptek szét egy kanadai munkást a sarkvidéken

2024. augusztus 14. 07:00

2023 óta ez már a második halálos támadás.

2024. augusztus 14. 07:00
A polar bear (Ursus maritimus) on the pack ice north of

Nyitókép: Wolfgang Kaehler/LightRocket via Getty Images

A BBC beszámolója szerint két jegesmedve támadt rá a Nasittuq Corporation egyik dolgozójára egy távoli radarállomáson Nunavut tartományban, a Baffin-szigettől délkeletre található Brevoort-szigeten. A tragédia a múlt héten történt, amikor a radarállomás munkatársai észlelték a támadást. 

A helyszínre siető dolgozóknak sikerült megölniük az egyik jegesmedvét – közölte a vállalat. Az áldozat nevét nem hozták nyilvánosságra. Az elhunyt munkás a Nasittuq Corporation logisztikai vállalat alkalmazásában állt, amely a kanadai kormány megbízásából radarvédelmi állomásokat üzemeltet az északi sarkvidéken.

Szorosan együttműködünk a helyi hatóságokkal és a szabályozó hatóságokkal, hogy alapos vizsgálatot folytassunk az incidens körülményeinek feltárására” – közölte a vállalat. „Munkavállalóink biztonsága és jóléte a legfőbb prioritásunk, és mélyen elkötelezettek vagyunk a biztonságos munkakörnyezet biztosítása mellett

– írták.

A tragédia az észak-kanadai északi figyelmeztető rendszer egyik előőrsén történt, amely része annak az 5000 kilométeres hálózatnak, amely a régióba belépő repülőgépek és rakéták észlelésére szolgál. A BBC továbbá kiemelte, hogy bár a jegesmedvék rendkívül ritkán támadnak emberekre, 2023 óta ez már a második halálos támadás. Tavaly egy alaszkai faluban egy jegesmedve egy nőt és egyéves kisfiát támadta meg és ölte meg.

Kanadában körülbelül 17 ezer jegesmedve él, ami a kanadai kormány adatai szerint a faj globális populációjának mintegy kétharmadát teszi ki.

 

***

 

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
reepcze
2024. augusztus 14. 11:11
(bocs', ez most sokaknál ki fogja verni a biztosítékot) "Sok az eszkimó, kevés a fóka."
Nemkellnév
2024. augusztus 14. 09:44
Az élővilág pontosan megmutatja az élet lényegét: első szabály a túlélés. Ha ez megvan, azután lehet ismerkedni, barátkozni másokkal. Igazából ez utóbbi viszi félre az egész rendszert. Gondolom én, pedig humanista vagyok.
voltospultos-2
2024. augusztus 14. 09:24
Várható, hogy szaporodni fognak az ilyen esetek, amilyen ütemben olvasztjuk alattuk a jeget. (Nem vagyok klímahisztis.)
v4nmeeg1p3psid
2024. augusztus 14. 09:21
a radarállomás munkatársai észlelték a támadást Kéne egy radarállomás a jegesmedvék észlelésére. Meg komolyan kéne venni a Safety Rulest. Kell akkor minden munkanap kezdetén egy órányi teszt az agile meeting előtt az alkalmazottaknak. Frissíteni a tanultakat. Ismétlés a tudás mamája.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!