Itt vannak a számok: ennyiszer intézkedtek az iskolaőrök, még bilincset is kellett használniuk

2024. augusztus 09. 09:36

Míg az előző, 2022/2023-as tanévben országszerte 199 iskolaőri intézkedés történt, addig a most zárult tanévben már 234 esetet jelentettek.

2024. augusztus 09. 09:36
null

Nyitókép: Ficsor Márton/Mandiner

Az oktatási intézményekben egyre több iskolaőr teljesít szolgálatot, de így sincsenek elegen, az állomány feltöltöttsége 91 százalékos – számol be a HVG az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) válaszai alapján. De javul a helyzet, egy év alatt az iskolaőrök létszáma 26, míg a programba bevont iskolák száma 40 százalékkal nőtt.

Idén július 1-én 731 iskolaőr teljesített szolgálatot, a jelentkezett 806 nevelési-oktatási intézmény közül a 2023/2024-es tanév végén 712-ben volt szolgálat. Az iskolaőrt igénylő 806 intézmény között – az 580 köznevelési és 186 szakképzési intézmény mellett – 40, nem állami fenntartású iskola is van. 

A státuszok feltöltése érdekében folyamatos a toborzó tevékenység – közölte a lappal az ORFK, ennek meg is van az eredménye, mivel 

2022 nyarán 79, tavaly nyáron 85, most pedig már 91 százalékos a feltöltöttség. 

Budapesten és Pest megyében havi bruttó 336 ezer forint az iskolaőrök bére, a többi megyében 326 ezer, és erre jön mindenhol évi bruttó 200 ezer forint cafetéria. 

Az iskolaőrök a budapesti vagy a megyei rendőr-főkapitányságok állományába tartozó, „közfeladatot ellátó” személyek, nem rendőrök. Vagyis fegyverük, fegyverhasználati joguk nincs. Sajátos jogkörük viszont van, így szabályozottan, a megfelelő körülmények között kényszerítő eszközt használhatnak. Akár a gyerekekkel szemben is, de csak az iskolán belül, tanítási időben.

Az iskolaőri intézkedések és a kényszerítő eszközök használatának száma is egyre nő az utóbbi években. Az iskolaőr kezében ugyanis a testi kényszer alkalmazása mellett – a szó szoros értelmében – több más eszköz is van: 

bilincs, gázspray és gumibot használata engedélyezett számukra. 

Ezek pedig olykor elő is kerülnek. Míg az előző, 2022/2023-as tanévben országszerte 199 iskolaőri intézkedés történt, addig a most zárult tanévben már 234 esetet jelentettek. Ezek nagy része felszólítás, igazoltatás, egészségügyi segítségnyújtás volt, kényszerítő eszközt csak 46 esetben alkalmaztak: az iskolaőrök 38 alkalommal testi kényszert, 4 esetben bilincset, 3-szor gázspray-t használtak, és mindössze egyszer került elő a gumibot. 

Ezek a számok jóval magasabbak az előző, 2022/2023-as tanév adatainál, amikor csak 27 esetben kellett valamilyen kényszerítő eszközt használniuk az iskolaőröknek. A legtöbb iskolaőr, a 731-ből 112 Borsod megyében szolgál – nem véletlen, hogy itt van a legtöbb programba bevont intézmény is, 111. Második helyen áll Szabolcs megye, ahol 68 intézmény csatlakozott és ezekben 66 iskolaőr teljesít szolgálatot. A lista végén pedig Vas megye áll 6 intézménnyel és 6 iskolaőrrel. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 296 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
benedek77
2024. augusztus 09. 10:42
Hová süllyedt Magyarország te jó isten?! A büdös geciteknek persze 0 megoldási javaslata van. Nem kezd semmit az alkoholizmussal, a szegénységgel, rossz életkörülményekkel, a pedagógus/szakember hiánnyal, a szociális ellátórendszerrel, a családsegítéssel. Helyette kinevezi régi jó maffiózóját olajos Sanyit, gyereket veretni, mobilt elkobozni, laptopokat átfésülni. Mindent csak erővel, és erőszakkal. Nyilván ennek a gyökere az, hogy ő is bántalmazott gyerek volt, nem ismer más mintát. Ez ugyanolyan mint amikor a halálbüntetéstől, életfogytiglantól, börtönök építésétől várjuk, hogy a bűnözés csökkenjen. Ahelyett, hogy élhető körülményeket teremtene az országban, az élelmiszer minőségétől kezdve a lakhatásig. Csak ugye ha minden rendben van, nem lehet párezer forintért szavazatot vásárolni, nem lehet a csicskanépet az orránál fogva vezetni gyűlöletkampányokkal, nem lehet egzisztenciális függőségben tartani. És akkor nem lehet lopni. Hazaárulók, rongy emberek ezek.
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2024. augusztus 09. 10:20
Ovizsaruk már vannak. Már csak tanárok, orvosok és ápolók kellenének! De majd jól jönnek minden tantárgyat is helyettesítő “tanárnak”! 🤣🤣🤣🤣🤣🤣
nemugatolmerkapol
2024. augusztus 09. 10:15
Mi mindent köszönhetünk a romáknak! Iskolaőrség, vasútőrség, hamarosan lesz gondolom kórházőrség is! (A bkv őrség egyelőre Karigeri ellenállása miatt csak terv.) Gondoljunk bele, ha nem lennének romák, a komplett büntetés-végrehajtás feleslegessé válna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!