Íme, a vesztegetési botrányba keveredett óbudai baloldal főbb alakjai

2024. augusztus 16. 21:53

Kiss László és alpolgármestere hivatalban marad, és a korrupciós ügyben való érintettségük ellenére is megkapják a több mint egymilliós illetményüket.

2024. augusztus 16. 21:53
Kiss László

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

A korrupciós bűncselekmények miatt nyomozást folytató Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) szerda reggel őrizetbe vette Kiss László DK-s óbudai polgármestert, valamint összehangolt akciót tartott a III. kerületi önkormányzatnál. Pénteki meghallgatása után pedig letartóztatta a bíróság Kiss Lászlót, akit azzal gyanúsítanak, hogy az óbudai korrupciós botrány szereplői neki is juttattak a kenőpénzekből. Eddig 16 embert gyanúsítottak meg a baloldalhoz köthető korrupciós ügyben.

Kiss ügyvédje a tárgyalás után elmondta, hivatali vesztegetés elfogadásával és pénzmosással vádolják a polgármestert. Az ügyvéd arról is beszélt, a június 9-én újraválasztott polgármester szeptember 16-áig biztosan börtönben marad.

A botrány szálai P. Gáborhoz, a baloldal fontos háttéremberéhez vezetnek – írja a Magyar Nemzet. A férfiról tudható, hogy 2020-ig a Vagyongazdálkodási és Városüzemeltetési Iroda vezetője volt a kispesti önkormányzatnál, ám szerepe jóval túlmutatott ezen, hiszen a kiszivárgott hanganyagokon P. Gábort úgy emlegették, hogy bármit el tud intézni az önkormányzatnál. Lényegében az MSZP-s Gajda Péter jobbkeze, bizalmasa volt, egy ideig a polgármester kabinetfőnökeként is dolgozott.

Az első gyanúsítottakat – köztük P. Gábort – március elején fogták el. Akkor annyit lehetett tudni a gyanúsításról, hogy egy férfi a kft.-jén keresztül szolgáltatások nyújtására, illetve eszközbeszerzésekre fiktív szerződéseket kötött a Budapest Főváros III. Kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzattal, illetve az egyik gyanúsított társa által kijelölt két gazdasági társasággal. A gyanúsítottak a fiktív szerződések ellenértékeként beérkezett pénzösszegeket készpénzben felvették, és korrupciós célokra fordították.

Néhány hete ugyanakkor az is kiderült, hogy kinél landolhatott a pénz jelentős része: őrizetbe vették, letartóztatták és minősített vesztegetéssel gyanúsították meg Czeglédy Gergőt, Óbuda MSZP-s alpolgármesterét és egy bizalmasát. A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) az alpolgármestert azzal gyanúsítja, hogy százmillió forintnyi kenőpénzt fogadott el, hogy biztosítsa egy reklámcég plakátjainak elhelyezését Óbudán. A vesztegetési pénz eredetének és céljának leplezésére fiktív szerződéseket kötöttek. Czeglédy amellett, hogy a III. kerület alpolgármestere, a BKK felügyelőbizottságának is tagja. A Főpolgármesteri Hivatal korábban azt közölte, mivel a Fővárosi Közgyűlés a nyári hónapokban nem tart ülést, ezért egyelőre nem hívják vissza a felügyelőbizottságból a letartóztatott óbudai alpolgármestert.

Az alpolgármester után a Kiss László és Szabó Tímea párbeszédes országgyűlési képviselő kampányfőnökét is őrizetbe vette a Központi Nyomozó Főügyészség. Krébesz Dániel egyben a Békásmegyeri Piac vezetője is. Szabó Tímea korábban mindent tagadott, beleértve azt is, hogy márciusban házkutatást tartottak az óbudai önkormányzatnál és állítása szerint P. Gábort sem ismerte. Mindez azért is érdekes, mert Szabó Tímeát az óbudai választókerületben indította a Párbeszéd.

Évekig hivatalban maradhat a polgármester

„A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény szerint a megyei jogú város polgármestere, a fővárosi kerületi önkormányzat polgármestere megbízatásának időtartamára havonta illetményre jogosult, amelynek összege 1,3 millió forint. Emellett a főállású polgármester, a társadalmi megbízatású polgármester, a vármegyei önkormányzat közgyűlésének elnöke havonta az illetményének, tiszteletdíjának 15 százalékában meghatározott összegű költségtérítésre jogosult. A letartóztatott személlyel szemben csak a bűncselekmény elkövetésének gyanúja áll fenn, azonban a bűnösségét jogerősen csak a bíróság állapíthatja meg büntetőeljárás lefolytatása után” – mondta a Magyar Nemzetnek ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász.

Az őrizetben lévő Kiss László polgármester és alpolgármestere, Czeglédy Gergő annak ellenére fogja hónapról hónapra megkapni az illetményét, hogy korrupciós ügyben merült fel az érintettségük.

A jogszabályok azonban arról is nyilatkoznak, hogy miként kell működnie az önkormányzatnak, ha a polgármester tartósan akadályoztatva van a munkavégzésében. A törvény szerint a képviselő-testület ülését a polgármester hívja össze és vezeti, akadályoztatása esetén e hatáskörét az alpolgármester, több alpolgármester esetén a polgármester által kijelölt alpolgármester gyakorolja. A polgármesteri és az alpolgármesteri tisztség egyidejű betöltetlensége, a tartós akadályoztatásuk esetére a szervezeti és működési szabályzat rendelkezik a képviselő-testület összehívásának, vezetésének a módjáról – mondta ifjabb Lomnici Zoltán, aki kiemelte: 

egy 1993-as alkotmánybírósági határozat kimondja, hogy a települési vagy kerületi polgármester helyettesítése tartós akadályoztatás esetén csak a képviselő-testület tagjai közül választott alpolgármester révén oldható meg, 

aminek az az oka, hogy a polgármesternek a képviselő-testület működésével összefüggő feladatain kívül olyan hatáskörei is vannak, amelyeket távollétében csak az alpolgármester gyakorolhat.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Osztap_Bender
2024. augusztus 18. 18:47
Kiss László és alpolgármestere hivatalban marad, és a korrupciós ügyben való érintettségük ellenére is megkapják a több mint egymilliós illetményüket. A fideszes maffia tolvaj haramiái pedig a fegyházakban ülne, ugye?
erdeymarton89
2024. augusztus 17. 08:38
Czeglédy Gergő , Czeglédy csaba :D :D hát B+ ki lepődik meg
states-2
2024. augusztus 17. 08:06
A komcsi börtönválogatottnál már a kispad is hosszú.
elfújta az ellenszél
2024. augusztus 17. 07:36
"az MSZP-s Gajda Péter jobbkeze, bizalmasa volt, egy ideig a polgármester kabinetfőnökeként is dolgozott" Fel se ismerné most már
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!