Fel a végvárakra, óvjuk meg újra ezeréves örökségünket!

2024. augusztus 20. 11:35

Miként a múltban, úgy ma is ott forgolódunk a civilizációnkért folytatott öldöklő küzdelem első sorában.

2024. augusztus 20. 11:35
Szánthó Miklós
Szánthó Miklós
Magyar Nemzet

Nyitókép: Mandiner/Ficsor Márton

„Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Amikor megtisztelő meghívásukat elfogadtam, és utánanéztem Gúta városának, a helyi látványosságokat böngészve megakadt a szemem a hajómalmon. Egyedi darab, máshol nem igen lát ilyet az ember – de nem mindegy, hogy minket őröl fel a malom, vagy mi őrlünk egy malomban. A város történetét átolvasva az is az eszembe ötlött, hogy az kicsiben magában hordozza nemzetünk több mint ezeréves múltjának sok tragikus mozaikját: belső pártoskodás, kiskirályok zsarnoksága, menekülés a török elől, a kuruc-labanc összecsapások, később az anyaországtól való elszakítás, a kegyetlen kitelepítés – vagy éppen a nemzetiségre, felekezetre tekintettel nem lévő árvizek.

Ám ember és természet pörölycsapásai ellenére Önök most mégis itt vannak – itt vagyunk, és a mai ünnepen tanúbizonyságát adjuk annak, hogy »nem oda Gúta!«, hogy még nagyon sokáig itt is leszünk. Erre joggal lehetnek büszkék!

Nemzetünk nagy malomkövek, hatalmas birodalmak, elnyomó eszmék és háborúk között húzott le több mint ezer évet, és mégis: mi, magyarok álljuk a sarat, nem őrlődünk fel az egymásnak feszülő hatalmas és nehéz elemek között. Mi több, rájöttünk, hogy a malomban összeütköző roppant energiákat hasznosítani is lehet. Mi célból? Hogy egyik nagy birodalom se olvasszon magába minket – a magyar szerény kérése, túlélésünk feltétele ez.

Igen, ez a magyar nagystratégia lényege, amit Szent István óta újra és újra képesek vagyunk sikeresen alkalmazni. Az alapjait ő fektette le az államalapítással, és a nyugati keresztyénséghez való csatlakozással – de fenntartva a kapcsolatot Bizánccal is.

Csak azt tartotta szem előtt, hogy mi a jó a magyaroknak, mi biztosíthatja számunkra a megmaradást, a boldog jövőt. Ezért pedig képes volt komoly áldozatokat és akár személyes kockázatot is vállalni, illetve szokatlan – ma talán úgy mondanánk: unortodox – módszereket alkalmazni úgy, hogy országának ne kelljen megváltoznia abban, ami különlegessé, egyedivé, ízig-vérig magyarrá teszi.

Szent Istvánon keresztül a magyarok örökérvényű hitet és erre épülő kultúrát kaptak a Istentől. Első uralkodónk lefektette az állam, és ezáltal a nemzet szervezeti alapjait is – és mint tudjuk, az államnak van, a nemzetnek viszont nincs határa.”

 

Kapcsolódó vélemény

undefined

Varga Mátyás Zsolt

Mandiner

Idézőjel

Legyünk büszkék az eredeti, ezeréves nyugati értékeinkre – még akkor is, ha mindenki más már sutba dobta azokat!

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Osztap_Bender
2024. augusztus 20. 15:11
Fel a végvárakra, óvjuk meg újra ezeréves örökségünket! Aztán hol vannak azok a híres végvárak pubi? Mindegyik az ellenség kezén, szabdmeg. Előbb talán vissza kellene azokat foglalni vagy vásárolni. Hadseregünk erre nem ér rá az Operettszínházi napi fellépések miatt, (különben sem találnak oda) pénzünk meg csak tűzijátékra és osztalékra van, kórházra meg várak visszavételéra csak holmi kékeres méteres jut.
mi-egy-nagy-vibralo-tojast-hasznalunk-2
2024. augusztus 20. 13:39
"mi, magyarok álljuk a sarat, nem őrlődünk fel" Csak eppenseggel 100 ev alatt megfelezodott a hataron tuli (elcsatolt) magyarok szama es az anyaorszag nepessege is fogy-fogyogat. (A kivandorlast nem is szamolom, mert bizom abban, hogy ok azert magyarnak tartjak ott is magukat) Szoval a nagy, ures szavakon tul barmi erdemi mondanivalod van?
Pelso j.
2024. augusztus 20. 12:54
Tematizálsz és aktuálpolitizálsz a cikkben. Jellemző, hogy így ünnepel a teféle. Azok a végvárak, hol vannak? Ki s mit fog ott csinálni.....?
Massimiliano Prospero dArco
2024. augusztus 20. 12:47
a te inkább a titkolt homoszexualitásod vállald fel végre, szántó mikike, gyertek elő a fényre végre a szájer jóskával, meg a kopasz oszttal... csodálom, hogy az ál-feleséged gyereket szült neked, az is a postástól van.....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!