És jónapot

2024. augusztus 27. 07:25

Az elakadt EU-források miatt koplalókúrán lévő NER-holdudvar nem két mobilcsarnok reményében lelkesedik az olimpiáért.

2024. augusztus 27. 07:25
Hargitai Miklós
Hargitai Miklós
Népszava

Nyitókép: MTI/EPA/Ian Langsdon

„Egyetlen téren lógunk ki felfelé a mezőnyből: hogy az állami – adófizetői – ráfordítást tekintve milyen sokat költünk egy-egy éremre: ebben a versenyben csak két nyílt diktatúra, Kína és Üzbegisztán van velünk egy súlycsoportban (az okok ugyanazok: a politikai hatalom mindenhol népszerűséget és legitimációt vár a sportsikerektől: ezt fizeti meg közjavakkal, nem az eredményeket, és végképp nem a sport társadalmi tudatformáló erejét – aki nem hiszi, gondolja végig, hány politikai egypercest, és hány lelkesítő tömegsport-kampányfilmet látott az olimpia vagy a foci vb közvetítésének szüneteiben). Meg persze rengeteg, kontroll nélkül elkölthető adópénzt. 

»Néhány mobilcsarnokot kell csak felépíteni, és jónapot« – ábrándozik az olimpiáról Orbán. Hát hogyne: emlékszünk még, a Népstadiont is csak felújítani kellett, aztán megszüntetve megőrizni, végül egy új szuperstadiont építeni, a tetején futókörrel – aztán lett az eredetileg 20-30 milliárdosra saccolt felújítás külön egy fociaréna, meg egy atlétikai stadion, úgy 500 milliárdért (hogy az úszó EB hasonló anomáliáit meg más analógiákat ne is említsünk).

Egy biztos: az elakadt EU-források miatt koplalókúrán lévő NER-holdudvar nem két mobilcsarnok reményében lelkesedik az olimpiáért. Mint ahogy nem azzal kalkulál a budapesti szállodaszektort lenyúló Orbán-Tiborcz házaspár, nem azzal számolnak a szintén a családhoz tartozó taxiscégek, városnézőbusz-társaságok, meg az államosított reptérre sólyomtempóban rárepülő »közeli« beszállítók sem. A dolog úgy áll, hogy tízmilliárdos pontossággal meg lehet mondani, mennyivel lenne gazdagabb Orbán Viktor családja egy budapesti olimpiától, de nincs az a táltos, aki meg tudná jósolni mit nyerne vele (ha egyáltalán…) az egyszerű honpolgár.

Apropó táltos: a mai rezsim fejét akkor kezdték így emlegetni a Fideszben, amikor sorozatban másodszor kapott ki a szociktól. Most ez a veszély nem fenyegeti, a jóslatainak a beválási valószínűsége viszont nem sokat javult 2006 óta, felidézve a történelmi tényt: a gyanús gombákon és erjesztett italokon élő ősmagyar táltosokat anno nem sok minden különböztette meg a falu bolondjától.  ”

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bandee1
2024. augusztus 28. 11:59
EZ AZ A BUZIFASZ, AKI AUGUSZTUS 20-ÁN A SEMMIT "ÜNNEPLI"? iGEN? AKKOR A KURVA ANYÁDAT!
bandee1
2024. augusztus 28. 11:59
SZAR HUNGAROFÓB, KAZÁR JÖTTMENT!
nebulo15
2024. augusztus 27. 15:53
Kedves tetű, Hargitai a neved ! Elfeledkeztél egy fontos dologról, hogy elnézést kérj az Augusztus 20. okán megírt nagyszerű dolgozatod miatt. A tetű az mindig is tetű marad, ez a végkövetkeztetés !
tapir32
2024. augusztus 27. 14:36
Hazugság, Hargitai Miklós a neved!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!