Elemző: Magyar Péter az ATV-ben is csak terel, mert nagyon komoly hitelességi válság alakult ki körülötte

2024. augusztus 15. 19:29

Boros Bánk Levente szerint Magyar legutóbbi ATV-s szereplése is csupán arról szólt, hogy próbált olyan témákat bedobni a közbeszédbe, amik nem arról szólnak, hogy őt milyen botrányok övezik.

2024. augusztus 15. 19:29
null

Nyitókép: Magyar Péter a villamosmegállóban tántorog / képernyőmentés

Az EP-választás után diszkóbotránya vált Magyar Péter legismertebb akciójává: a magyarok 83 százaléka hallott róla, 70 százalékuk pedig igaznak is tartja a történteket – ez olvasható ki a A Magyar Társadalomkutató friss felméréséből.

A közvélemény-kutatásból ráadásul az is kiderül, hogy minden második magyar helytelen döntésnek tartja, hogy a Tisza Párt elnöke korábbi ígéretével ellentétben mégis beült az Európai Parlamentbe.

A Magyar Társadalomkutató Kft. felmérésében azt is vizsgálta, hogy az EP-választások után két hónappal milyen témákhoz tudják kötni Magyar Pétert az emberek, és hogyan ítélik meg politikai tevékenységét. Kiderült:

a felnőtt magyar lakosságot reprezentáló válaszadók több mint négyötöde hallott arról a hírről, hogy Magyar Péter dulakodásba keveredett nyáron egy éjszakai fővárosi szórakozóhelyen. 

A hírről értesültek 70 százaléka tartja igaznak ezt a hírt, mely ráadásul a hírt ismerő baloldali szavazók többsége, így a Tisza-szavazók 55 százaléka és a DK-MSZP-P – koalíció szavazóinak 52 százaléka szerint is megtörtént, s csak kevesebb mint harmaduk gondolja úgy, hogy ezt csak Magyar Péter rosszakarói állítják.

A diszkóbotrányon túl fontos fejlemény volt még, hogy Magyar Péter a választási kampányban tett többszörös ígérete ellenére felvette európai parlamenti mandátumát. Döntését minden második magyar ellenzi, és mindössze harmaduk ért egyet vele, így ez jelentős hitelességi deficitet jelent számára.

Forrás: Magyar Társadalomkutató

Boros Bánk: Magyar Péter nagyon rossz és kellemetlen helyzetbe kormányozta saját magát.

A közvélemény-kutatás eredményei kapcsán megkerestük Boros Bánk Leventét, a Nézőpont Intézet politikai elemzési igazgatóját, aki elmondta, hogy

Magyar Péter egy nagyon rossz és kellemetlen helyzetbe kormányozta saját magát.

A szakértő szerint ez két okra vezethető vissza. Egyrészt, egyfajta hitelességi válság alakult ki körülötte, ugyanis a színre lépésnek első pillanatától kezdve folyamatosan megszegi a saját ígéreteit – vagy nem váltja valóra azt, amit mond, vagy annak épp az ellenkezőjét csinálja. 

Gondoljunk csak vissza: az elején még arról beszélt, hogy perdöntő bizonyítékokat fog felhozni a kormánnyal szemben, ami miatt másnap le kell majd mondani mindenkinek. Végül ebből nem lett semmi, sokan még azóta is várják tőle azt a bizonyos »az atombombát«” – fogalmazott Boros Bánk Levente. De ugyanilyen volt az EP-képviselői mandátumfelvétele körül kialakult hitelességvesztés is. „Eleinte még az EP-t bírálta, és azt mondta, ő soha nem veszi fel a mandátumát. Ehhez képest pont az ellenkezőjét tette. És még sorolhatnánk, 

elég hosszú sora van már annak, amikor a hazugságon érték, ami egy hitelességi válságot alakított ki a személye körül” 

– mondja lapunknak az elemző.

Boros Bánk Levente kiemeli: ehhez kapcsolódnak még Magyar botrányai, illetve celebként való viselkedése is, ami aztán végképp nem férhet össze egy komolyan vehető politikus tevékenységével. „Gondoljunk csak a diszkóbotrányára, az újságírók zaklatására, gyalázására, vagy éppen a templomból kijövők fennhangon történő kritizálására” – sorolja.

Ezt is ajánljuk a témában

A szakértő hozzáteszi, hogy a hitelességi válság és a botrányok okozta a kellemetlen helyzet – amit ezek szerint már közvéleménykutatás is alátámaszt – 

valószínűleg arra késztette Magyar Pétert, hogy terelni kezdjen.

Magyar kommunikációja mostanában egyértelműen arról árulkodik, hogy elkezdett terelni. Mindaz, amit tesz, csupán politikai terelés. Különböző témákat ránt elő, látványos akciókat folytat” – szögezi le Boros Bánk Levente.

Ilyen például a legutóbbi kórház-videója, vagy éppen az az állítása, hogy a kormány már beadta titokban Magyarország olimpiai pályázatát. 

Mindaz, amivel az elmúlt hetekben megjelent a nyilvánosság előtt, semmi másról nem szól, minthogy vele kapcsolatban az emberek teljesen másról beszéljenek

Egy politikai terelés, vagy ha úgy tetszik, politikai akcionizmus zajlik a részéről, ami csakis a figyelemelterelésről és a kármentésről szól” – magyarázza az elemző.

Boros Bánk Levente lapunknak kifejti: jelenleg – úgynevezett – politikai uborkaszezon van, amikor az emberek pihenni akarnak, nyaralnak, a Parlament sem ülésezik. „Ha valaki ilyen helyzetben ilyen jellegű akciókat hajt végre, amögött valami erős indoknak kell lennie. Valószínűleg ő is látja, hogy a botrányok és a hitelességi válság miatt lépnie kell valamit” – mondja a szakértő.

Boros Bánk Levente szerint Magyar Péter imádja a nyilvánosságot, és szereti, ha róla szólnak a hírek, 

de azt nagyon-nagyon rosszul viseli, ha negatív hírek jelennek meg róla 

– különösen akkor, ha ezt az emberek szóvá is teszik. Mint fogalmaz: „nem véletlenül kommentel ő saját maga a legkülönbözőbb hírek vagy pedig posztok alatt; ez bántja a hiúságát, a személyiségéből fakad, hogy nem viseli el a kritikát”.

Az elemző szerint 

Magyar legutóbbi ATV-s szereplése is csupán arról szólt, hogy próbált olyan témákat bedobni a közbeszédbe, amik nem arról szólnak, hogy őt milyen botrányok övezik. 

Csakis azért ment be újra az ATV-be a legutóbbi sértődése után, hogy felelősítse azokat a témákat, amikről ő azt szeretné, hogy az emberek beszéljenek vele kapcsolatban” – húzza alá a szakember.

 

Összesen 177 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
chat noir
2024. augusztus 16. 10:14
Bezzeg Románia!?
Lajoss
2024. augusztus 16. 09:30
Levi álmodik…26-ban szarrá lesz szopatva az orosz-bérenc potrohos tolvaj,és bandája…🙂🇭🇺🙂❤️🤍💚🙂🇭🇺😊
békalepcse2.0
2024. augusztus 15. 21:35
Amit nagyon meg kéne vizsgálni az fostospéter tosztoszteon' szintje....
llnnhegyi
2024. augusztus 15. 21:17
Amerre Magyar Ondó Péter jár,ott igazszó nem terem! Csak szarszó! Állítsák meg! A TISZA párt mocska árad!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!