Csernus Imre: Magyar vagy, vagy magyarnak látszol? (VIDEÓ)

2024. augusztus 02. 06:04

A népszerű pszichiáter új könyvében többek között arra keresi választ, hogy mi a különbség aközött, hogy valaki magyar, vagy csak magyarnak látszik.

2024. augusztus 02. 06:04
null

Nyitókép forrása: A Maszol Youtube-oldala

„A gyávaságot eltanultuk, bennünk van, és rájöttem arra, hogy ha nem vagyok tudatos, bármikor felütheti a fejét. Ezért az én életem mindig csak itt és most zajlik. És most, ebben a pillanatban én hiszem és vallom, hogy magyar vagyok” – mondta Csernus Imre a Maszolnak adott interjúban.

A népszerű pszichiáter a 13. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét vendégeként érkezett Kolozsvárra és beszélt a magyarság mibenlétének kérdéseiről, a népességfogyásból adódó kihívásokról, valamint megjelenő új könyvéről, A magyarról. Csernus Imre új könyvében többek között arra keresi választ, hogy mi a különbség aközött, hogy valaki magyar, vagy csak magyarnak látszik.

„Annak idején a nagyapámnak nagyon fontos volt magyarnak lenni. Szerbiában éltünk. Tízéves koromban meghalt. Amikor befejeztem ezt a könyvet, újra eszembe jutott, hogy milyen jó lenne vele beszélgetni erről. Már régóta tudom, hogy ez lehetetlen. Akkor tettem be az utolsó oldalt: milyen gondolatokat hagynak az utódaikra azok, akik ezt a könyvet olvassák. 

Mert amíg a könyvek léteznek, amíg a magyar nyelv létezik, lehetséges, hogy önnek egyszer az unokája felüti ezt a könyvet, és találkozik a nagymamája gondolataival. Síron túli üzenet időkapszulaként

– fogalmazott Csernus Imre.

A népességfogyás okozta kihívások kapcsán a pszichiáter elmondta, hogy fontos a virtus, amelynek elvesztése kulcsfontosságú lehet a jelenség megértésében. „Egykor a magyarok nyilaitól féltek Európában. Majd ez megszűnt ilyen-olyan okok miatt. Itt jutott eszembe a virtus. Rájöttem, hogy bizonyos területen már régen nincs, ami kihatással van a magyarságunk érzetére” – mondta, majd hozzátette, hogy

a tudatos embernek az élete mindig itt és most történik. Hogy ha hiszek magamban, akkor az most van. Ha magyarnak vallom magam, az most van.

A Csernus Imrével készült beszélgetést itt tekintheti meg:

***

 

Összesen 134 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olajfa-0
2024. augusztus 12. 15:42
Ilyen alakokat miért kell Kolozsvárra hívni!?
W23458
2024. augusztus 02. 15:29
"A népszerű pszichiáter" maradjunk annyiban hogy egy levitézlett bohóc, akinek komolyabb pszichiátriai gondjai vannak mint egy átlag magyarnak.
Megtalálta
2024. augusztus 02. 12:37
Hát ez mély. Nagyon mély. :D Marcus Aurelius elbujdokolhat szégyenében.
lagal56-2
2024. augusztus 02. 10:32
Hát!....ez egy kis stílű okoskodó majom! Írt könyvet a nőről, a férfiról stb.! A nép falta ezeket - sajnos én is egy ajándékba kapott förmedvényét 80%-ban el is olvastam! Ez az írásmű mindenért a hímnemet hibáztatta! Kitalálhatták a mű címe: A nő. Megírta a férfiakról szóló epigrammáját is. Nyilván mindkét esetben kimondottan célzottan üzleti okok mentén! A nép falta! A könyvesboltok kitüntetett polcain hosszú ideig virított és kínálta magát a vásárló közönségnek! Egyes boltokba alig lehetett úgy belépni, hogy elsőként ne ezek az irományok nyomultak volna az ember tekintetének figyelmébe! ....és aztán a drágalátos magán élete hasonlóan alakult, amiért a " műveiben" az embertársainkat leszólta, kritizálta! EMBER ÚGY ÍTÉLJ, AHOGYAN TÉGED ÍTÉLTESSENEK!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!